Anunț important pentru românii care stau la bloc! Intră în vigoare de la 1 aprilie

de: BZI.ro
12:00, 27 mart. 2022

Anunț important pentru români! Începând cu data de 1 aprilie 2022 apar noi schimbări pentru majoritatea celor care locuiesc la bloc. Începe modernizarea blocurilor din România!

Pentru a stimula îmbunătățirea condițiilor de locuit, recent, autoritățile române au stabilit un nou proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) adoptat de Guvernul României. Mai exact, inițiativa are ca scop creșterea numărului de activități de renovare pentru care se pot obține bani de la stat. Aceste activităţi ar viza creșterea eficienței energetice a imobilelor.

De asemenea, se vor putea primi bani de la stat pentru lucrări de modernizare a instalațiilor de iluminat din spațiile comune ale blocului, înlocuirea sistemelor de ventilație și înlocuirea instalațiilor electrice.

Anunț important pentru românii care stau la bloc! Intră în vigoare de la 1 aprilie

Potrivit informațiilor din noul proiect de OUG, lista activităților de renovare a blocurilor, pentru care se pot cere bani de la stat, va fi extinsă.

Autoritățile române vor putea cere bani de la stat pentru:

– Lucrări care au ca scop asigurarea calității aerului interior prin montarea/ repararea/ înlocuirea instalației de ventilare, inclusiv în spațiile comune, respectiv prevederea de soluții de ventilare mecanică centralizată sau cu unități individuale cu comandă locală sau centralizată, utilizând recuperator de căldură cu performanță ridicată.

– Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în spațiile de utilizare comună ale clădirii.

– Montarea de sisteme de management energetic integrat pentru clădiri.

– lucrări de instalare a infrastructurii de cablare, respectiv conducte pentru cabluri electrice, pentru fiecare loc de parcare, care să permită instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare a vehiculelor electrice.

Pe scurt, lucrările eligibile ce vizează instalațiile de iluminat din spațiile comune ale blocurilor vor fi.

– Reabilitarea instalației de iluminat prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate.

– Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED.

– Instalarea de corpuri de iluminat cu senzori de mişcare sau prezenţă, acolo unde acestea se impun pentru economie de energie.

De asemenea, se vor schimba ascensoarele, instalațiile electrice și de scurgere a apei pluviale și de canalizare cu sisteme moderne și eficiente.

Noul proiect mai prevede și:

– Repararea și înlocuirea ascensoarelor de persoane.

– Izolarea termică a planșeelor sau a pereților care formează anvelopa clădirii ce delimitează spațiul încălzit de alte spații comune neîncălzite.

– Asigurarea unui nivel ridicat de etanșeitate la aer a anvelopei clădirii, atât prin montarea adecvată a tâmplăriei termoizolante în anvelopa clădirii, cât și prin aplicarea de tehnologii de reducere a permeabilității la aer a elementelor de anvelopă opace cu asigurarea continuității stratului etanș la nivelul anvelopei clădirii.