Anunț important pentru românii care au bani la saltea și bijuterii din aur! Sunt vizate economiile cetățenilor

de: Mirela Gabriela Todosi
15:00, 10 ian. 2025

Anunț important pentru românii care au bani la saltea și bijuterii din aur! Pentru persoanele care au acasă bijuterii de aur, veştile nu sunt cele mai bune, având în vedere că preţul pentru un gram de aur a scăzut cu mai mult de 1,5 lei, ajungând la 411,4200 lei. În schimb, persoanele care țin bani la saltea trebuie să știe că valorea leului a crescut ușor. Prin noile vești de la BNR sunt vizate economiile cetățenilor.

Anunț important pentru românii care au bani la saltea și bijuterii din aur!

Banca Naţională a României a emis cursul BNR de pe 8-9 ianuarie 2025 din care reiese că leul românesc a câştigat mai mult de trei bani în raport cu francul elveţian, astfel că francul elveţian a ajuns să fie cotat la 5,2862 lei româneşti, cel mai scăzut nivel înregistrat în acest an. Mai mult, moneda românească a mai câştigat aproape doi bani în raport cu dolarul american, cotat la 4,8217 lei româneşti, şi a câştigat teren şi în raport cu moneda unică euro, cotată la 4,9738 lei româneşti, dar a pierdut teren în raport cu lira sterlină, cotată la 6,0012 lei româneşti.

Pentru românii care au acumulat bijuterii de aur, veştile nu sunt dintre cele mai bune deoarece preţul pentru un gram de aur a scăzut cu mai mult de 1,5 lei, ajungând la 411,4200 lei. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 5,97%. Cât despre IRCC, acesta va fi de 5.66% în perioada 1 ianuarie 2025 – 31 martie 2025, scăzând de la 5,86%. IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință.

Conform datelor oficiale, inflația pentru anul 2025 este estimată la 3,8%, ușor peste prognoza BNR de 3,5% cu un interval de incertitudine de +/-2,3 puncte procentuale. De asemenea, cursul de schimb mediu estimat de autorități pentru 2025 este de 5,01 lei/euro.

Avertisment pentru cetățenii care își țin economiile în casă

Mulți români preferă să își țină economiile în casă, la saltea, decât să depună banii în bancă. Specialiștii financiari avertizează asupra pericolelor de a păstra banii în casă și recomandă alternative sigure pentru a preveni pierderile neprevăzute și eventualele fraude. Experții recomandă limitarea sumei pe care o păstrezi acasă la maximum 10.000 de euro. Această limitare este impusă de legea anti-spălare de bani. Dacă deții sume mai mari și nu poți demonstra sursa lor, poți risca investigații și anchete din partea autorităților și confiscarea banilor.

Cea mai sigură opțiune pentru a proteja banii strânși este să fie depozitați într-un cont de economii sau un depozit bancar, care oferă dobânzi mai mari, dar și protecție împotriva pierderilor. Diversificarea economiilor prin investiții în fonduri de investiții sau obligațiuni este o altă opțiune inteligentă, oferind un echilibru între siguranță și randament.
Numerarul continuă să domine economia României ca principal mijloc de plată, însă se observă o creștere a utilizării plăților electronice precum și a numărului de terminale POS. Plățile electronice reprezintă acum aproximativ 35% din totalul tranzacțiilor, dar aproape 40% din populația țării este în continuare complet nebancarizată, adică nu au card sau cont la bancă. În România, se menține plata cu numerarul, însă este încurajată și plata online, cu cardul. BNR a lansat recent un avertisment pentru românii care țin economiile la saltea sau care dețin bijuterii din aur.