Anunț dur pentru tineri făcut de OMS: „Vor fi nevoiți să aştepte vaccinul până în 2022!“
Reprezentanții Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au făcut un anunț dur în ceea ce-i privește pe tinerii sănătoși. Aceștia vor avea de așteptat până în 2022 pentru a fi vaccinați împotriva COVID-19.
Dr. Soumya Swaminathan, cercetătorul şef al OMS, a făcut acest anunț. Aceasta a pus amânarea vaccinării pe seama faptului că autorităţile din domeniul sănătăţii se concentrează mai întâi pe imunizarea persoanelor vârstnice şi vulnerabile.
„Lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a declarat Soumya Swaminathan.
Dr. Soumya Swaminathan a precizat că lucrătorii din sectorul medical, cei din sectoarele esenţiale şi vârstnicii vor primi primii vaccinul, dar că detaliile referitoare la priorităţi sunt încă stabilite de OMS şi grupurile sale consultative. Şi, desigur, un vaccin pentru noul coronavirus trebuie mai întâi să fie declarat sigur şi eficace de către OMS, Uniunea Europeană sau Statele Unite.
„Oamenii tind să creadă că pe 1 ianuarie sau pe 1 aprilie vor lua vaccinul, iar apoi lucrurile vor reveni la normal. Nu va funcţiona aşa”, a spus Soumya Swaminathan.
Medicii din prima linie, primii vaccinați
Cercetătorul şef al OMS a menționat că primii care vor fi vaccinați vor fi lucrătorii din domeniul sănătăţii şi lucrătorii din prima linie.
„Majoritatea oamenilor sunt de acord că va începe cu lucrătorii din domeniul sănătăţii şi lucrătorii din prima linie, dar chiar şi atunci trebuie să definit care dintre aceştia prezintă cel mai mare risc şi apoi vârstnicii şi aşa mai departe. Vor exista o mulţime de îndrumări, dar cred că o persoană obişnuită, un tânăr sănătos ar putea fi nevoit să aştepte până în 2022 pentru a obţine un vaccin”, a completat ea.
COVAX, programul OMS. Ce presupune acesta
Altfel, OMS a lansat programul COVAX pentru a garanta accesul echitabil la aprovizionarea cu doze de vaccin pentru întreaga lume. Peste 170 de ţări, inclusiv China şi Regatul Unit, au investit în acest program, care dispersează riscurile şi beneficiile potenţiale ale dezvoltării vaccinului între membrii săi.
”Trebuie să ne asigurăm că îi vaccinăm pe cei cu cel mai mare risc în fiecare ţară, înainte de a vaccina pe toată lumea din câteva ţări”, a declarat miercuri dr. Maria Van Kerkhove, şefa diviziei pentru boli emergente şi zoonoză a OMS.
Vaccinul anti Covid-19 de la Moderna va ajunge şi la europeni
Vaccinul anti Covid-19 produs de compania americană Modernava ajunge și la europeni, nu doar la americani. Compania a primit confirmarea scrisă de la Agenţia Europeană pentru Medicamente că mRNA – 1273 este eligibil pentru depunerea unei cereri de autorizare pentru a intra pe piaţa din Uniunea Europeană. Este o procedură prevăzută de experţii EMA.
În Europa, Moderna are parteneri strategici de producţie, Lonza din Elveţia şi LOVI din Spania, pentru producţia şi ambalarea vaccinului.
Acesta este un lanţ de aprovizionare dedicat pentru a sprijini ţări din Europa şi nu numai, în afară de SUA care încheie cu compania acorduri de cumpărare cu Moderna.
De vineri, 8 octombrie, studiul de fază 3 pentru mRNA – 1273 a înregistrat peste 28.000 de participanţi, dintre care peste 23.000 fiind deja la a doua doză de vaccin.
Cât ar putea costa un vaccin
Vaccinul anti Covid-19 produs de laboratoarele Moderna a dat rezultate foarte bune în prima fază a testelor pe oameni. Toţi cei 45 de participanţi la studiu au făcut anticorpi pentru coronavirus după vaccinare.
Preţul unui vaccin ar putea fi între 5 euro şi 20 de euro. Patru mari companii sunt în fază avansată de testare a vaccinului anti Covid: AstraZeneca, Sanofi GSK, Moderna şi Pfizer.