Antreprenorul din Iași care a angajat în restaurantul său persoanele pe care nimeni nu le mai voia! Au căutat mulți ani un loc de muncă. Filip: „Dăm o șansă celor care au mare nevoie de ea”
Filip Octavian, psiholog și asistent social, a investit fonduri europene în valoare de 100.000 de euro într-o întreprindere socială, în comuna Lețcani. A angajat în restaurantul deschis în mediul rural 4 persoane din medii devaforizate pe care nimeni nu mai voia să le încadreze
Antreprenorul Filip Octavian, cu o experiență vastă în domeniul social, a povestit despre oportunitatea unor investiții în zona de întreprindere socială, în comuna Lețcani, județul Iași. Anul trecut, prin intermediul „Alături de Voi”, s-a derulat un program prin intermediul căruia a obținut 100.000 de euro, banii necesari pentru amenajarea unui spațiu, achiziția echipamentelor necesare și plata angajaților. Mai precis, tânărul a înființat restaurantul Summasana.
„Eu lucrez de 22 de ani în domeniul social, ca psiholog și asistent social. Din copilărie am cochetat cu arta culinară, mi-a plăcut să stau pe lângă mama și să învăț să gătesc. M-am orientat spre o meserie în domeniul social, dar în urmă cu 11 ani mi-a venit o idee, acest vis, de a crea o întreprindere socială, cum este cea de acum. Nu aș fi renunțat fără sprijinul fundației «Alături de Voi» întrucât suma necesară demarării proiectului am obținut-o prin intermediul fundației.
Eu am reușit să îmbin socialul cu business-ul. Dacă ar fi fost strict pe business, nu aș fi aplicat proiectul pentru că nu aveam suficientă pregătire în domeniu. Prin partea socială a afacerii sprijinim și 10 bătrâni care primesc o masă caldă o dată pe săptămână. Acest lucru vine cu o parte de consiliere pentru că nu pot să merg, să arunc peste gard un pachet de hrană și apoi să plec. Trebuie să petrec timp cu persoanele în vârstă, să discut cu ele”, povestește Filip Octavian.
Persoanele care lucrează în restaurantul din Lețcani au probleme medicale sau au muncit în străinătate
Acesta susține că angajații din cadrul restaurantului din Lețcani sunt persoane care aveau nevoie urgentă de locuri de muncă pentru că provin din medii defavorizate și nu aveau multe șanse să se angajeze. De asemenea, unul dintre angajați a muncit în străinătate.
„Eu nu am privit nimic din planul de afaceri ca pe un indicativ pe hârtie și aici mă refer mai ales la angajați. Am 4 angajați din Lețcani. Două persoane sunt cu anchete sociale făcute de primărie, din categoriile vulnerabile. Una din fete are o infirmitate la piciorul drept obținută în urma unui accident rutier, de acum 12 ani. Era în incapacitate totală de muncă. Nu o mai angaja nimeni. Cealaltă fată are 6 copii, mama bolnavă, iar soțul ei lucrează la Metro. Nu își permitea un job în oraș și pentru ea a fost perfect să se angajeze aici.
E ajutor de bucătar și restaurantul e chiar lângă casa ei. Bucătarul-șef are poliartrită reumatică și din cauza problemelor medicale la mâini nu îl mai angaja nimeni. Am fost cu el la medici și l-au pus pe mâini, ca să spun așa (n.r.- râde). A fost bucătar la restaurantele mari din Iași, deci are o experiență mare în domeniu. Nu îi mai angaja nimeni pe acești oameni. Acum suntem mai mult decât o echipă. Suntem o familie”, spune Filip Octavian.
Filip Octavian: „Unele persoane care cumpără de la noi ne lasă bani, ciubuc, pentru a ajuta la rândul lor bătrânii la care mergem”
Ieșeanul are planuri mari și în ceea ce privește alimentația sănătoasă. Dacă acum preparatele făcute în restaurant sunt pizza, meniul zilei, cu prețuri cuprinse între 24 și 30 de lei, antreprenorul vrea să se axeze mai mult pe alimentația sănătoasă.
„Vreau să fac niște cursuri de educație și alimentație sănătoasă, cu preotul din Lețcani, cu care mergem și la bătrânii la care ducem o masă caldă. Rețetele noastre sunt făcute de un nutriționist și vrem, ca pe viitor, să avem cât mai multe produse healthy. Eu pun preț și pe calitate, dar și pe prezentare. Piața trebuie educată, clienții trebuie educați în privința mâncării sănătoase. Noi funcționăm de câteva luni. La final de ianuarie am început testările și facem livrări la domiciliu în Lețcani și Tomești.
Am acoperit o piață care lipsea din cele două comune. Am plecat cu ideea de a livra și în Iași, dar nu am mai avut cum să facem asta. Vom vedea în viitor. Ce m-a surprins la clienți este faptul că unele persoane care cumpără de la noi ne lasă bani, ciubuc, pentru a ajuta la rândul lor bătrânii la care mergem. Mai mult, oamenii în vârstă care își neglijau părinții acum sunt prezenți în curtea lor când venim, ori pentru că le e rușine, ori că au conștientizat că sunt parte din comunitate și trebuie să fie implicați în viața părinților”, mai spune Filip Octavian.
Piața livrărilor la domiciliu a explodat în pandemie, astfel că mulți patroni de restaurante, din Iași, au optat pentru această variantă.
Întreprinderile sociale din Iași au obținut 2.200.000 de euro pentru dezvoltarea afacerilor
În anul 2020, au obținut finanțare 22 de întreprinderi sociale din Iași, din diverse domenii de activitate. Potrivit Angelei Achiței, președintele fundației „Alături de Voi”, produsele Summasana, restaurantul înființat de Filip Octavian, ajută comunitatea din Lețcani. Valoarea proiectelor a fost de 2,2 milioane de euro.
„Summasana este întreprinderea socială de inserție creată în cadrul programului «Acceleratorul de Întreprinderi Sociale». Filip Octavian este antreprenorul social care și-a dat seama că asistența socială pe care o practică poate fi dusă la alt nivel. După mulți ani de dezvoltare comunitară a satelor uitate de lume, a construit o afacere de la zero, în sectorul HoReCa, un domeniu afectat de pandemie, unde s-au făcut disponibilizări. A angajat persoane din grupuri vulnerabile, care credeau că nu vor avea niciodată această oportunitate”, susține Angela Achiței, președinte ADV România.
Filip Octavian s-a mutat în Iași în urmă cu 10 ani, fiind originar din Vaslui.
„Prin acest proiect simt că sunt parte a acestei comunități. Pot să spun că prin astfel de întreprinderi sociale combatem sărăcia, șomajul, dăm o șansă celor care au mare nevoie de ea. Îmi doresc să fie cât mai multe astfel de întreprinderi sociale, în mediul rural, mai ales”, mai spune Filip Octavian.