Antreprenorii HoReCa din Iași, despre taxele și impozitele anunțate în 2025. „Dacă le pui pe foaie, ai 50% taxe la stat”
Antreprenorii HoReCa din Iași explică ce impact vor avea noile taxe și impozite anunțate în 2025, asupra afacerilor din acest domeniu. Anul viitor sunt anunțate creșteri de TVA de la 19 la 21%, impozit pe profit de 16% sau dividende de 8 sau 10%
Proprietarii din domeniul HoReCa vor fi afectați de noile taxe și impozite ce se anunță în anul 2025. Alex Bodea, proprietarul Crevețeria la Casa Pogor, explică impactul financiar asupra afacerii sale.
„Dacă TVA-ul crește de la 19 la 21%, e bine. Pentru că poate ajunge la 25%, dacă ne luăm după zvonuri. TVA de 21% înseamnă că 21% la prețul pe care l-ai plătit la restaurant pleacă către stat sub formă de taxă pe valoare adăugată. Ce înseamnă 16% pe profit? În momentul în care ai scăzut din prețul de meniu toate cheltuielile, pe diferența aceea aplici 16% și îi dai la stat. Dividende de 8%, care probabil o să fie 10%. În momentul în care ai scăzut toate taxele, îți mai rămân acolo niște bani, care sunt ai entității juridice SC Bodea SRL, nu sunt ai tăi. Ca să fie ai tăi, persoană fizică, trebuie să mai plătești 8% dividende. Dacă le pui pe foaie, ai 50% taxe la stat. În momentul în care vedeți o porție de hamsie că e 30 de lei, gândiți-vă că în jur de 50% din sumă au plecat la stat. Din cealaltă jumătate trebuie să acoperi toate celelalte. Curentul, la noi, e 10 – 15.000 de lei pe lună. Deci nu sunt cheltuieli mici. În ritmul acesta, poate o să reziste restaurantele mici, nișate, cum spunea un coleg de breaslă sau vin marile lanțuri de restaurante și deschid locații în orașele mari”, explică Alex Bodea.
Antreprenorii din HoReCa din Iași, despre taxele și impozitele anunțate în 2025
Antreprenorii mai spun că unele afaceri se vor închide.
„Parcă suntem o moară stricată și spunem în ultimii doi ani că închidem. Oamenii au făcut împrumuturi, au venit cu bani de acasă, au căutat soluții ca să nu închidă. Dar banii se termină la un moment dat, nu mai ai de unde să pui dacă nu produci. Iar asta se întâmplă cu multe afaceri, în acest moment în România, nu doar din HoReCa. Eu văd o situație dificilă pentru mediul de afaceri dacă vor crește taxele și impozitele”, spune Paul, antreprenor din Iași.
Alex Bodea explică cum se formează prețul unui produs.
„În primul rând, este compus din food-cost, adică costul mâncării. Creveți, de exemplu. Ce conține rețeta? Asta, asta și asta. Toate alea însumate, ori costul de producție, reprezintă food-costul. În general, la un restaurant cu specificul meu, unde materia primă nu este ieftină deloc. Una e să cumperi piept de pui cu 14-15 lei, alta e să cumperi creveți care sunt 50 de lei kilogramul. Materia primă, din start e mai scumpă. La mine, materia primă este de 38-42%, pentru că folosesc ingrediente de calitate. Cumperi unt, care e scump. Te duci într-un food-cost de 40%. Apoi avem cheltuielile de execuție: salarii, chirie, utilități, întreținere spațiu. La întreținere spațiu sunt servicii de curățenie. O dată la două luni vine o firmă specializată și curăță hota, care nu e ieftină, o dată la două luni vine o firmă de dezinfecție. Astea sunt tot în cheltuielile de execuție. Apoi intervin dările la stat, apoi, la final, ceea ce îți rămâne în buzunar, după ce scazi toate acestea”, explică antreprenorul din Iași. Acesta a participat la emisiunea MasterChef.
Alex Bodea: „Este o perioadă grea pentru antreprenorii din HoReCa”
Acesta susține că profitul într-o astfel de afacere nu este mare.
„Un profit realistic la un restaurant este undeva de 10%. Poate spun unii că e mult mai mult sau mai puțin. Depinde de cum gestionezi afacerea. Dacă ai 10%, după ce tragi linie, spui sărut-mâna pentru masă. Când ai un restaurant, ești și angajat acolo. Nu e un business pe care îl conduci de la distanță, ci trebuie să fii acolo. Abia mai reușesc să fac partea asta de imobiliare. Nu am mai făcut-o din cauza schimbărilor din această industrie, a trebuit să fiu acolo, să fac schimbările necesare. Este o perioadă grea pentru antreprenorii din HoReCa, de aceea fiecare recurge la ce crede că funcționează mai bine ca să aducă oaspeții în locație. Perioada e grea pentru că nici oamenii nu o duc bine din punct de vedere economic”, mai spune Alex Bodea.
În restaurantul său din Copou poate fi consumată carne de crocodil. De asemenea, antreprenorii din HoReCa din Iași susțin că taxele și impozitele anunțate în 2025 vor afecta afacerile din acest domeniu.