Antreprenorii din Iași vor demara afaceri de succes cu 6,3 milioane de euro, fonduri europene. Vor apărea plantații cu aluni și ferme zootehnice moderne
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a efectuat plăți în valoare de 6,3 milioane de euro către antreprenorii din Iași care vor să demareze afaceri de succes cu fonduri europene. Beneficiarii fondurilor europene vor investi banii primiți în ferme zootehnice moderne sau plantații cu aluni. Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) din Iași au încasat anul acesta 12,6 milioane de euro. Cel mai mare proiect finanțat în Iași este cel depus de un ieșean pentru înființarea unei plantații cu aluni, fiind acordate 330.000 de euro
Antreprenorii din Iași au obținut de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) 6,3 milioane de euro. Fermierii vor demara afaceri de succes cu fonduri europene, în mediul rural. Beneficiarii Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020) din Iași au încasat deja anul acesta 12,6 milioane de euro. Cel mai mare proiect finanțat în Iași este cel depus de un ieșean pentru înființarea unei plantații cu aluni, fiind acordate 330.000 de euro. În acest an au fost contractate proiecte din fonduri europene în valoare de 21,6 milioane de euro.
Cele mai mari proiecte finanțate cu fonduri europene, în Iași, sunt din domeniul pomicol și zootehnic
Ieșenii care au vrut să devină fermieri cu acte în regulă și au depus proiecte europene au obținut finanțările nerambursabile. Antreprenorii din Iași vor demara afaceri de succes cu 6,3 milioane de euro, fonduri europene, în domeniul agricol. Cele mai mari proiecte finanțate anul acesta sunt cele pentru înființarea unei plantații cu aluni sau a unei ferme zootehnice. Astfel, 330.000 de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiți de antreprenorii din Iași într-o plantație cu aluni pe o suprafață de 5,7 hectare. Alți 200.000 de euro, fonduri europene, vor fi utilizați pentru înființarea unei ferme zootehnice moderne.
Tinerii fermieri din Iași vor investi câteva milioane de euro, fonduri europene, în afacerile din mediul rural
Majoritatea fermierilor din Iași care au accesat fonduri europene au depus în anii precedenți proiecte europene pentru instalarea tinerilor fermieri, respectiv submăsura 6.1- Instalarea tinerilor fermieri sau 6.3- Dezvoltarea fermelor mici. Aceștia au semnat contracte de finanțare în valoare de 1,6 milioane de euro, bani nerambursabili care vor fi investiți în ferme apicole, vegetale sau pentru achiziția de utilaje agricole performante. Alte contracte de finanțare semnate de fermierii din Iași vizează investiții în sere cu legume sau plantații pomicole.
Beneficiarii din Iași ai fondurilor europene pot semna contractele de finanțare cu AFIR
În acest an au fost contractate 21,6 milioane de euro. Sumele plătite de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, către fiecare regiune, respectiv CRFIR Nord-Est, reprezintă fonduri europene nerambursabile, acordate prin PNDR 2020 (exclusiv contribuția Uniunii Europene), fără contribuția de la bugetul național.
„Plățile către beneficiarii din Iași continuă și în această perioadă. În luna mai am lucrat la capacitate maximă, în ciuda COVID-19. Se semnează în continuare contracte de finanțare”, a declarat Anghel Ficu, director executiv în cadrul CRFIR Nord-Est.
Fermierii din Iași cu culturi agricole afectate de seceta din acest an pot solicita fonduri europene de la AFIR
Fermierii din Iași pot obține fonduri europene anul acesta dacă depun proiecte în cadrul sesiunilor de finanțare deschise de AFIR. Una dintre cele mai importante dintre acestea, în contextul secetei care a afectat culturile agricole, este submăsura 17.1- Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor- sesiune destinată asigurării culturilor de toamnă aferente anului 2019 și aferente culturilor de primăvară pentru anul 2020. Cererile pot fi depuse de potențialii beneficiari până la data de 30 noiembrie 2020, on-line pe www.afir.info, conform precizărilor din ghidul solicitantului.
Fermierii din Iași au încasat în cadrul submăsurii 17.1 fonduri europene în valoare de 50.000 de euro
Pentru a beneficia de sprijinul financiar, solicitanții trebuie să fie fermieri activi, să încheie cu o societate de asigurări un contract pentru riscurile menționate în cadrul submăsurii 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare sunt fenomene climatice nefavorabile, respectiv seceta, arșiță, inundațiile, grindină, înghețul timpuriu de toamnă, iarnă sau târziu de primăvară, ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată. De asemenea, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, dar și infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor.