Antreprenorii din Iași solicită suplimentarea bugetului Măsurii 3. „Cel puțin aplicanții cu 100 de puncte și minimum 30 la sută rata de cofinanțare să fie capabili să își redreseze activitatea”

de: Raluca Costin
02:00, 11 feb. 2021

Antreprenorii din Iași care fac parte din Consiliul Național al IMM-urilor cer Guvernului suplimentarea Măsurii 3, ajutoare de stat, astfel încât firmele care au obținut 100 de puncte și au cel puțin 30 la sută cofinanțare proprie la investițiile din proiect să obțină granturile de 50.000-200.000 de euro

Potrivit reprezentanților Consiliului Național al IMM-urilor care au discutat cu antreprenorii din Iași, dar și din celelalte județe din țară, „este vital ca această suplimentare a alocării bugetare să se realizeze în cel mai scurt timp, implicit semnarea contractelor de finanțare, astfel încât cel puțin aplicanții cu 100 de puncte și minimum 30 la sută rata de cofinanțare asumată să fie capabili să își redreseze activitatea. Această măsură include și realizarea unei liste de rezervă unde să se regăsească aplicațiile care au potențial de a primi finanțare în urma suplimentării fondurilor alocate”.

În ceea ce privește scandalul izbucnit imediat după depunerea cererilor de către dezvoltatorii imobiliari care au primit informații din interiorul instituțiilor care gestionează acordarea acestor granturi, reprezentanții IMM-urilor din Iași, dar și din restul țării, susțin că Ordonanța de urgență 130/2020, la art 23, alin (5), prevede excluderea acelor „cereri de finanțare care au drept obiect sedii de birouri sau alte activități destinate investițiilor imobiliare pentru închirierea de birouri/concesionarea sau orice alte forme de valorificare ale acestora”, precum și „orice alte cereri de finanțare care nu sunt în legătură cu domeniile de investiții prevăzute, iar suspiciunile privind informațiile din interior pot fi elucidate printr-un control strict din partea STS și a Corpului de Control al Prim-Ministrului României cu privire la persoanele care au avut acces la baza de date a programului și care au accesat alte secțiuni decât cele pentru care le-a fost acordat accesul”, mai spun reprezentanții Consiliului Național al IMM-urilor.

Antreprenorii din Iași solicită, prin intermediul Consiliului IMM-urilor, suplimentarea bugetului Măsurii 3

Scandalul privind înscrierile în Măsura 3 a izbucnit după ce mai mulți antreprenori din Iași au acuzat faptul că au fost acceptate doar firmele cu cofinanțare de minimum 50 la sută, cele mai multe din domeniul imobiliar, iar înscrierile s-au făcut în ultimele 3 zile înaintea închiderii sesiunii de aplicare a cererilor, consultanții firmelor primind ponturi din interior pentru a avea șanse mai mari să obțină granturile de la stat. În perioada 3 decembrie 2020 – 28 ianuarie 2021 au fost înregistrați 27.736 de aplicanți din toată țara, din Iași fiind 1.108 cereri cu 1.090 eligibile la finanțare și 885 de cereri care pot obține punctajul maxim.

Bugetul alocat pentru Regiunea Nord-Est, care cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, este în valoare totală de 344.477.610 lei și au aplicat 3.397 de firme. Listele sunt ordonate pe regiuni, în funcție de criteriile de departajare, așa cum sunt ele descrise în procedura de implementare. Conform procedurii de implementare a măsurii, admiterea la finanțare se va face în ordinea descrescătoare a punctajului obținut la evaluarea planurilor de investiții on-line. La punctaje egale, departajarea se va face în funcție de procentul cofinanțării, valoarea cifrei de afaceri și ordinea înscrierii aplicației. Premierul Florin Cîțu a anunțat că trimite Corpul de Control să investigheze situația de la Măsura 3 – granturi de investiții pentru IMM.

Firmele din Iași au primit 2,2 milioane de euro de la stat, microgranturi pentru Măsura 1

Alte două programe în cadrul cărora au aplicat antreprenorii din Iași afectați de pandemia COVID-19 sunt Măsurile 1 și 2. În cadrul primului program au depus cereri de finanțare 1.121 de firme, PFA-uri, ONG-uri și cabinete medicale din Iași care au primit 2,2 milioane de euro, microgranturi în valoare de 2.000 de euro pentru fiecare firmă eligibilă la finanțare. În cadrul Măsurii 2 au fost depuse aproape 800 de cereri din partea firmelor din Iași, iar plățile pentru acești beneficiari vor începe după aprobarea bugetului. Un alt program pentru IMM-urile afectate de pandemia COVID-19 este IMM Invest, derulat în perioada aprilie-decembrie 2020.

După mai bine de jumătate de an de la lansarea programului IMM Invest, pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii afectate de criza COVID-19 din județul Iași au fost aprobate doar 17 la sută dintre proiectele depuse de firmele care au aplicat și au primit de la bănci aprobare la cererile de creditare, fiind transmise, ulterior, către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru acordarea garanțiilor. Firmele locale au primit bani într-o măsură mai mică, comparativ cu media națională, unde 30 la sută dintre acestea au fost acceptate de bănci la creditare. Astfel, din cele 2.297 de solicitări în valoare de 3 miliarde de lei, din partea firmelor din Iași care au în total 28.159 de angajați, doar 751 de credite au fost aprobate, în valoare de peste 752.394.510 de lei. Din această sumă, 409 milioane reprezintă valoarea finanțărilor, iar restul reprezintă garanția către bănci.