Antreprenorii din Iași s-au înscris în programul IMM Invest 2023. Pot accesa până la 10 milioane de lei, granturi garantate de stat

de: Raluca COSTIN
02:00, 24 apr. 2023

Unul dintre programele ce au succes la Iași este IMM Invest 2023. Zeci de antreprenori din Iași s-au înscris deja în programul derulat de stat. Pentru depășirea dificultăților economice create de invazia Rusiei asupra Ucrainei, Guvernul României a aprobat, prin OUG 99/2022, modificată prin OUG 180/2022, schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS 2023 şi componentele acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST – prin care pot fi accesate ajutoare de stat sub formă de garanții pentru împrumuturi și sub formă de granturi. Aplicația programului IMM Invest este deschisă pe portalul www.imminvest.ro. Ieșenii pot primi granturi de maxim 5 milioane de lei, iar cererile se depun până la finalul acestui an. Programul a demarat pentru prima dată în anul 2020, în pandemia de COVID-19 și a ajutat mulți antreprenori din Iași.

Ieșenii se pot înscrie în programul IMM Invest 2023

Procentul de garantare este de maximum 90 la sută din valoarea împrumutului. Valorile maxime ale creditelor sunt de 5 milioane de lei pentru capital de lucru și de 10 milioane de lei pentru proiectele de investiții. Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 de luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul programului nu poate depăși 10 milioane de lei, respectiv 5.000.000 de lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii. Valoarea maximă a finanțărilor acordate beneficiarilor din industria de procesare a sfeclei de zahăr nu poate depăși 10 milioane de lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.

Pentru creditele de investiții, la solicitarea beneficiarilor, se poate acorda o perioadă de grație de maximum 18 luni la rambursarea principalului. Valoarea granturilor se situează în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate și a dobânzilor aferente acordate pe o perioadă de maximum 12 luni.

Câți bani pot fi accesați de antreprenorii din Iași

Grantul acordat unui beneficiar nu poate depăși echivalentul în lei al sumei de 2.000.000 de euro/întreprindere/UAT, 250.000 de euro/întreprindere, în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, 300.000 de euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului.

Dobânzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru și investițiilor sunt subvenționate 100 la sută pe o perioadă de 12 luni de către Ministerul Finanțelor, cu excepția celor acordate beneficiarilor componentei AGRO IMM INVEST. Componenta IMM INVEST ROMÂNIA este destinată susținerii întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, inclusiv start-up-urilor. Programul are ca obiectiv acordarea de facilități de garantare de către stat în mod transparent și nediscriminatoriu pentru creditele acordate întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie de către instituțiile de credit, cu excepția activităților cuprinse în cadrul celorlalte componente, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, RURAL INVEST.

Beneficiarul schemei de ajutor de stat IMM INVEST este operatorul economic care activează în domeniile de activitate eligibile, îndeplinește condițiile prevăzute de Legea 31/1990, OUG 44/2008, Legea 1/2005 sau OUG 6/2011, Legea 346/2004, cu modificările și completările ulterioare, sau, după caz, îndeplinește condițiile de încadrare în categoria întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, inclusiv start-up-uri.

Ieșenii pot depune proiecte și în programul Agro IMM Invest

Programul Agro IMM Invest este dedicat întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv start-up-urilor, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Alte programe deschise anul acesta sunt IMM Prod și Garant Construct, fiind gestionate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) și Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA vor acorda garanții și în cadrul subprogramului Agro IMM Invest, destinat sectorului agricol. Interesul fermierilor din Iași pentru subprogramul Agro IMM Invest a fost crescut chiar de la lansarea acestuia, în anul 2021. Agricultorii din județ au depus sute de cereri.

Ieșenii care au nevoie de informații suplimentare legate de programul IMM Invest 2023 sau alte programe derulate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pot solicita informații de la specialiștii din Iași.