Antreprenorii din Iași au solicitat ajutoare financiare în valoare de peste 30 de milioane de lei, prin Programul IMM Invest. Cererile pot fi depuse în continuare în aplicație
Antreprenorii din Iași care vor să-și salveze afacerile de la faliment au solicitat ajutoare financiare în valoare de peste 30 de milioane de lei, prin Programul IMM Invest. Firmele din Iași mai pot depune cererile la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru a obține până la 5 milioane de lei, pentru capital de lucru, și 10 milioane de lei pentru investiții
Firmele din Iași au depus 268 de cereri în Programul IMM Invest, valoarea totală a solicitărilor din partea antreprenorilor din Iași fiind de 30 de milioane de lei, aproape 6 milioane de euro. Ieșenii care vor să obțină creditele acordate de bănci, cu garantarea Fondului pentru IMM-uri, mai pot depune cererile în aplicația disponibilă pe site-ul Ministerului Economiei. Perioada de subvenționare a dobânzii este de 8 luni de la acordarea creditului. Sumele care pot fi solicitate de IMM-urile din Iași pot ajunge până la 5 milioane de lei, pentru capital de lucru, și 10 milioane de lei, pentru investiții.
Băncile partenere în cadrul programului sunt în număr de 15, fiind aceleași care au încheiat convențiile cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri încă din anul 2020, când a fost lansat pentru prima dată programul care își propune să ajute companiile afectate de pandemia COVID-19. Firmele care au depus cele mai multe cereri în anul 2021 activează în domeniile HoReCa, construcții, comerț sau industrie. Mai mult de jumătate dintre firmele din Iași care au depus cereri au obținut deja creditele de la bănci, urmând ca și celelalte solicitări să fie analizate de specialiștii bancari.
Antreprenorii din Iași și-au salvat afacerile de la faliment cu ajutorul fondurilor obținute prin intermediul IMM Invest
Firmele din Iași au obținut în anul 2020, prin intermediul programului guvernamental, credite în valoare de 750 de milioane de lei. În acest an, plafonul pentru acest program a fost majorat de la 4,5 miliarde de lei, la 15 miliarde de lei. Mulți dintre antreprenorii din Iași și-au salvat afacerile de la faliment cu ajutorul banilor obținuți în cadrul Programului IMM Invest.
Aceștia au obținut de la câteva sute de mii de euro până la 1 milion de euro. Patronii din Iași au cheltuit banii primiți pentru a plăti salariile angajaților, datoriile sau pentru investiții în extinderea afacerilor. Programul IMM Invest este primul program guvernamental lansat în aprilie 2020 pentru ca firmele afectate financiar de pandemia COVID-19 să obțină ajutoarele necesare salvării afacerilor. În anul 2020, cele mai multe cereri au fost depuse de firmele din construcții, transporturi și comerț, iar sumele acordate au fost cuprinse între 200.000 și 1 milion de euro.
Unul din subprogramele derulate prin Fondul Național de Garantare pentru fermieri este Agro IMM Invest
Interesul ieșenilor pentru acest program este unul crescut. Fermierii au depus în ultimele două luni în jur de 80 de cereri în valoare de 10 milioane de lei. Firmele din domeniul agricol care vor să obțină ajutoare financiare pentru pierderile provocate de pandemia COVID-19 mai pot depune cererile până în luna iulie 2021. Autoritățile vor să mărească plafonul alocat acestui subprogram datorită interesului mare al fermierilor din toată țara. Pentru anul 2021, programul IMM Invest are un plafon de garantare de 15 miliarde lei, din care 1 miliard este rezervat subprogramulului Agro IMM Invest.
Acesta oferă în plus o componentă nerambursabilă, în valoare de maximum 10 la sută, aplicată la valoarea finanțării garantate. Valoarea maximă cumulată care poate fi acordată unui beneficiar IMM Invest/ Agro IMM Invest este de 10.000.000 de lei pentru creditele de investiții și de 5.000.000 lei pentru creditele / liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru. În prezent au fost depuse 2.739 de solicitări pentru Agro IMM Invest, în valoare de 4,2 miliarde de lei, de la fermierii din toată țara.