Antreprenorii din Iași au obținut de la AJOFM peste 12 milioane de lei, drept șomaj tehnic. Ajutorul financiar se acordă în aceleași condiții ca în anul 2020
Patronii din Iași care au solicitat șomajul tehnic de la AJOFM au obținut ajutoare financiare în valoare de peste 12 milioane de lei. Suma acordată în acest an antreprenorilor din Iași este mai mică față de aceeași perioadă a anului trecut. Șomajul tehnic se acordă în continuare, în aceleași condiții ca în anul 2020
Antreprenorii din Iași au primit, în anul 2021, ajutoare financiare în valoare de peste 12 milioane de lei, pentru angajații trimiși în șomaj tehnic. Patronii care au întâmpinat dificultăți financiare din cauza pandemiei COVID-19 pot solicita banii de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. Acestea pot fi acordate pentru câteva zile de șomaj tehnic sau câteva luni, în funcție de solicitările antreprenorilor. Angajații trimiși în șomaj tehnic primesc 75 la sută salariul net pe lună, respectiv din 2.291 de lei, adică 1.718 lei net, suma maximă ce poate fi obținută de la AJOFM. Pentru salariații care primesc un salariu mai mare de 2.291 de lei lunar, angajatorii sunt obligați să plătească diferența.
Astfel, dacă un angajat care este trimis în șomaj tehnic primește un salariu lunar net de 4.000 de lei, iar șomajul tehnic reprezintă 75 la sută din salariul său, ajutorul se calculează astfel. Din cei 3.000 de lei, șomaj tehnic acordat acestui beneficiar, statul plătește 1.718 lei, iar diferența până la 3.000 de lei este acoperită din buzunarul angajatorului. Ieșenii au primit în anul 2020 șomaj tehnic în valoare de 25 de milioane de euro, suma reprezentând jumătate din suma totală acordată de AJOFM drept ajutoare financiare pentru pierderile cauzate de pandemie. Domeniile care au înregistrat pierderi și a fost nevoie de sprijin financiar din partea autorităților sunt HoReCa, industrie, confecții și comerț.
AJOFM Iași a plătit către patronii afectați de pandemie ajutoare financiare în valoare de 41,5 milioane de euro
Șomajul tehnic se acordă și în acest an, în aceleași condiții ca și în anul precedent. Suma acordată în primele 4 luni din acest an este mai mică față de suma plătită în aceeași perioadă a anului 2020. Astfel, firmele din Iași au avut nevoie de mai mulți bani în anul 2020. Ajutoarele financiare plătite de la bugetul de stat au fost atât pentru angajați, cât și pentru angajatorii din Iași. Pe lângă ajutorul de șomaj tehnic și cel pentru patronii care au reangajat persoanele trimise în șomaj tehnic în anul 2020, alte plăți au fost făcute către părinții din Iași care nu au avut cu cine să lase copiii pe perioada stării de urgență sau cât timp au fost închise grădinițele și școlile.
Astfel, 1.200 de cereri au fost depuse la AJOFM, cu 3.525 de beneficiari care au primit indemnizațiile pentru suprevegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ. În cadrul acestei măsuri, AJOFM Iași a acordat ajutoare financiare în valoare de 580.000 de euro. Aceste programe nu mai sunt disponibile și în acest an. O schemă care poate ajuta angajatorii este cea prin care patronii care reangajează persoane peste 50 de ani cărora le-au încetat raporturile de muncă pe perioada stării de urgență sau de alertă sau reangajează persoanele între 16 și 29 de ani rămase fără serviciu în anul 2020 din cauza pandemiei COVID-19 pot solicita ajutoarele financiare în valoare de 2.500 de lei.
Șomerii din Iași pot urma cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM
AJOFM Iași organizează în această perioadă cursuri de calificare profesională pentru persoanele care vor să se angajeze ca inspector resurse umane, electrician, manager proiect sau lucrător în cultura plantelor, dar care să fie șomeri înregistrați, care primesc indemnizația de șomaj. În această perioadă se organizează cursuri pentru electrician și coafeză, în funcție de cerințele din partea angajatorilor. Potrivit reprezentanților AJOFM Iași, rata succesului acestor cursuri organizate la Centrul de Calificare Profesională al AJOFM Iași este de 60 la sută.
De asemenea, în următoarea perioadă, ieșenii care au rămas fără locul de muncă sau vor să-și schimbe jobul au la dispoziție 480 de posturi în domenii precum construcții, confecții, industrie sau comerț. Jumătate din aceste joburi sunt destinate specialiștilor din domeniul construcțiilor, unde se oferă salarii nete cuprinse între 2.000 și 4.500 de lei. Topul meseriilor din Iași căutate în plină pandemie de COVID-19 sunt cele pentru livrări la domiciliu, comerț, agricultură sau juridic.