Antreprenorii din Iași au cerut ajutoare financiare în valoare de 120 de milioane de lei în Programul IMM Invest. Cererile se mai pot depune până la finalul anului 2021

de: Redacția BZI
02:00, 08 nov. 2021

Patronii din Iași au solicitat 120 de milioane de lei, ajutoare financiare acordate în Programul IMM Invest. Antreprenorii afectați de pandemia COVID-19 vor să folosească banii primiți pentru plata datoriilor sau investiții în dezvoltarea afacerilor. Aplicația pentru înscrierea în program mai este valabilă până la finalul acestui an

Antreprenorii din Iași au depus cereri de finanțare în valoare de 100 de milioane de lei, în Programul IMM Invest. Din cele 125 de solicitări au fost aprobate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) 85 de dosare care au o valoare de 79 de milioane de lei, din care mai mult de jumătate reprezintă valoarea garanției Fondului. Doar 5 dosare din Iași au fost respinse, iar restul cererilor sunt analizate de specialiștii băncilor și ai FNGCIMM. Patronii din Iași cu afaceri în domeniile construcții, comerț cu ridicata și amănuntul, industria prelucrătoare, tranporturi sau HoReCa au depus cele mai multe cereri în Programul IMM Invest.

Sesiunea de înscriere în aplicația programului a fost prelungită până la data de 31 decembrie 2021. De asemenea, plafoanele schemei de ajutor de stat au crescut de la 800.000 de euro la 1.800.000 de euro pentru fiecare firmă. Potențialii beneficiari se pot înscrie în aplicația Programului IMM Invest de pe site-ul Fondului de Garantare sau pot solicita informații la adresa de email www.fngcimm.ro.

Pentru anul 2021, programul are un plafon de garantare de 15 miliarde lei

Sumele pot fi accesate atât pentru investiții, cât și pentru capital de lucru. Prin schema de ajutor de stat este suportată plata integrală a dobânzii pe o perioadă de 8 luni de la data acordării creditului. Totodată, sunt suportate valoarea integrală a comisionului de administrare și a comisionului de risc datorate de beneficiar pe întreaga durată de derulare a creditului garantat. Rambursarea creditelor se poate realiza în cel puțin două rate pe an. Fondul de Garantare colaborează cu 27 de instituții financiare în baza unor convenții de lucru. Patronii din Iași cu activități în diverse domenii și-au salvat afacerile de la faliment cu ajutorul sumelor obținute în Programul IMM Invest. Beneficiarii au obținut fiecare între 2 și 8 milioane de lei, utilizând banii pentru plata salariilor, datoriilor și pentru investiții în afacerile lor.

Un alt program de succes derulat de Fondul de Garantare este Agro IMM Invest

Programul IMM Invest a fost lansat în aprilie 2020, fiind primul program derulat de stat prin intermediul căruia firmele afectate de pandemia COVID-19 puteau obține ajutoarele financiare necesare salvării afacerilor. Interesul a fost ridicat, astfel că s-au înscris mulți antreprenori din Iași care au vrut să acceseze creditele cu dobânzi avantajoase. Primul ieșean care a obținut banii în cadrul acestui program a fost Romică Scripcariu.

Un alt program derulat de Ministerul Economiei este Agro IMM Invest, unde fermierii afectați de pandemia COVID-19 pot obține ajutoare financiare. Interesul este unul mare pentru acest program, fiind depuse 121 de cereri din Iași. Suma maximă ce poate fi accesată de fermieri a fost mărită de la 800.000 de euro la 1,8 milioane de euro. Pentru anul 2021, programul IMM Invest, la nivel național, are un plafon de garantare de 15 miliarde lei, din care 1 miliard este rezervat subprogramului Agro IMM Invest.