Antreprenoriat în perspectivă – oportunitate oferită liceenilor ieşeni de a-şi expune ideile de afaceri
Inspectoratul Școlar Județean Iași, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Miron Costin” Iași, Colegiul Economic Administrativ Iași, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iași, Fundația Națională Romanian Business Leader, București, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, filiala Iași, a organizat joi, 3 iunie 2021, activitatea cu titlul Competiția ideilor de afaceri.
Acțiunea este înscrisă în calendarul proiectului județean Antreprenoriat în perspectivă, ce se derulează în perioada februarie – iulie 2021 și care vizează domeniul educației antreprenoriale. Proiectul își propune să dezvolte cunoștințele și spiritul antreprenorial în rândul elevilor de liceu care vor identifica și vor prezenta idei de afaceri concrete menite să răspundă cerințelor actualului context economico – social, într-un cadru competitiv, în fața antreprenorilor. În cadrul aceluiaşi proiect, pe 1 aprilie 2021, a avut loc – workshopul intitulat Antreprenoriatul social în contextul economico – social actual, activitate prin intermediul căreia elevii au avut posibilitatea să se familiarizeze cu obstacolele, provocările, satisfacțiile antreprenoriatului, direct de la antreprenorii invitați în acest scop.
Fundația Romanian Business Leaders
Întâlnirile on-line din cadrul proiectului se înscriu în seria evenimentelor iniţiate de Fundația Romanian Business Leaders care implementează, în anul școlar 2020-2021, a VIII-a ediție a programului Vreau să fiu antreprenor !, program prin intermediul căruia antreprenoriatul este prezentat elevilor și studenților ca o opțiune de carieră, de către antreprenori de succes la nivel local, național sau internațional. Prin intermediul fundației, elevii ieșeni au avut ocazia de a se bucura de colaborarea cu renumiți antreprenori ai mediului economic național, precum Corneliu Bodea, Președintele Centrului Român al Energiei (CRE), organizație nonguvernamentală activă în domeniul energetic, cu activitate atât în România, cât și la Bruxelles.
Acesta a vorbit elevilor despre faptul că a fi antreprenor reprezintă mai mult decât a avea atitudine și dorința de a reuși. Definirea strategiei de urmat, încadrarea ei în planul strategic, definirea obiectivelor și planificarea, identificarea strategiile de diferențiere față de concurență sunt activități obligatorii de urmat în demersul antreprenorial.
În felul acesta elevii au beneficiat de o conexiune directă cu reprezentanți ai mediului de afaceri, iar profesorii participanți au avut ocazia de a-și adapta ei înșiși strategia pedagogică la standardele dinamicii economice actuale, naționale și europene.