Antifrauda a descins la compania Motexco din Iași, furnizor de echipamente militare! Marfa confiscată trebuia să ajungă la trupele franceze. Contractele firmei au ajuns la 20 de milioane de euro – FOTO

de: Ciprian BOARU
02:00, 23 mart. 2023

Direcția Antifraudă a confiscat contravaloarea bunurilor companiei ieșene Motexco. Un transport de echipamente militare a fost interceptat și a fost dispusă măsura confiscării. Pantalonii tactici au fost achiziționați de la o firmă parteneră din Bulgaria. Echipamentele trebuiau să ajungă la armata franceză. Deocamdată, transportul este blocat

O companie din Iași, furnizor de echipamente militare, a fost ținta unor controale efectuate de Direcția Regională Antifraudă Suceava. Motexco SRL funcționează pe piața din România de mai bine de 25 de ani și are sediul central în Iași. De fapt, afacerea este deținută de compania belgiană Seyntex NV. Antifrauda a descoperit mai multe nereguli în luna februarie 2023, când Motexco a trecut, prin Vama Giurgiu, mai multe loturi de echipamente militare.

Compania ieșeană a achiziționat de la societatea bulgară Mak AD mai multe echipamente militare ce urmau să fie furnizate forțelor armate din cadrul Ministerului Apărării din Franța. Este vorba despre 11.052 de perechi de pantaloni F3 Zone Desertique-Sewing. Încărcarea a avut loc la Gabrovo, Bulgaria (20.01.2023), iar descărcarea la punctul de lucru din Fălticeni, ce aparține companiei Motexco.

Antifrauda a verificat mai multe loturi de echipamente militare ce aparțin firmei Motexco din Iași

În momentul verificărilor, inspectorii Adrian Nimițan și Gelu Gîrbăcea au constatat că echipamentele militare au fost introduse în țară prin intermediul a două transporturi: 10.166 de bucăți – primul transport (131.336 de euro), 886 de bucăți – al doilea transport (10.189 de euro). Pe data de 15.02.2023, firma a fost sancționată cu avertisment și cu măsura complementară de confiscare a contravalorii mărfurilor din al doilea transport, pe motiv că nu au fost declarate în sistemul RO e-Transport. Controlul a fost efectuat în contextul unei achiziții intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, moment în care a fost întocmit procesul-verbal DGAF nr. 0158686/15.02.2023. Contactat telefonic, Ciprian Coman, administratorul societății Motexco, nu a comentat acțiunea inspectorilor de la Antifraudă.

„Știm situația, se află în analiză. Putem să ne auzim săptămâna viitoare…”, a spus Ciprian Coman.

De precizat că firma ieșeană a încheiat, în 2019, un acord-cadru cu U.M. 02550 București pentru furnizarea mai multor loturi de costume de protecție. Valoarea contractului este de 45,5 milioane de lei, fără TVA.

Anul 2021, cel mai bun an pentru Motexco de la înființare

Conform ultimelor date financiare, în 2021, Motexco SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 94,4 milioane de lei, aproape 20 de milioane de euro, cea mai mare de la înființare. Profitul este de 4,1 milioane de lei, iar datoriile depășesc pragul de 1,6 milioane de lei. În firmă au fost declarați 268 de angajați.

„Motexco SRL este o companie românească, cu capital privat extern, al cărui domeniu principal de activitate este producția și comercializarea de echipamente militare, aprobate de Ministerul Român al Apărării, dar și de ministerele NATO. Motexco produce echipament pentru Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, instituții de stat, societăți civile și private, atât din România, cât și din străinătate. Sub logoul său, Motexco produce o gamă largă de produse, de la produse simple (pantaloni, jachetă, rucsac) până la articole high-tech, cum ar fi echipamente de protecție balistică, plasă de camuflaj, corturi militare și civile, respectând standardele de calitate”, se arată în caietul de sarcini.

Între timp, juriștii companiei au contestat, în instanță, procesul-verbal întocmit de Direcția Antifraudă. Recent, juriștii au explicat că echipamentele se aflau în două mijloace de transport din rațiuni logistice. Mai precis, a fost nevoie de suplimentarea cu țesături și accesorii, de aceea marfa nu a încăput într-un singur mijloc de transport.

Rămâne de văzut dacă judecătorii vor face dreptate în cazul procesului intentat de Motexco.