Laptele matern al femeilor infectate cu Covid-19 conține anticorpi
Femeile care au fost infectate și vindecate de Covid-19 conțin anticorpi împotriva virusului în laptele matern, sugerează un studiu publicat în iScience. Studiul cercetatorilor americani, care a implicat 15 participanți, a identificat un răspuns robust al anticorpilor în laptele matern, care ar putea fi potențial valorificat în crearea unei terapii împotriva Covid-19.
„Răspunsul imun al SARS-CoV-2 în laptele uman nu a fost încă examinat, deși protejarea sugarilor și copiilor de Covid-19 este esențială pentru limitarea transmiterii comunitare și prevenirea bolilor grave și a decesului”, scriu autorii în studiul citat de IFL Science.
Cercetătorii au descoperit prezența unui răspuns imun robust în laptele matern al femeilor infectate, până la punctul în care consideră că laptele matern ar putea fi o abordare terapeutică eficientă împotriva Covid-19.
Aceste rezultate sunt în concordanță cu cercetările anterioare care au descoperit anticorpi anti-SARS-CoV-2 la copiii nou-născuți ai mamelor infectate anterior și anticorpi anti-SARS-CoV-2 în laptele matern al femeilor diagnosticate recent cu Covid-19. Cu toate acestea, oamenii de stiinta încă nu știu dacă protecția acordată de laptele matern oferă imunitate copilului împotriva Covid-19.
Rolul imunoglobulinelor IgA, IgM și IgG
Corpul uman produce diferite tipuri de anticorpi în prezența unui agent patogen. În cazul Sars-CoV-2, se acordă o atenție deosebită imunoglobulinelor IgA, IgM și IgG.
IgA se găsește în principal în căile respiratorii și în secreții precum saliva, transpirația și laptele matern. Acestea acționează prin prevenirea atacului virusului asupra celulelor din membranele mucoase respiratorii.
IgM-urile se găsesc în principal în sânge și sunt primele care apar ca răspuns la infecție. Ele sunt dovezi ale unei infecții în curs de desfășurare.
În ceea ce privește IgG, acestea sunt cele mai abundente (70-80% din anticorpii care circulă în sânge) și durează puțin mai mult pentru a fi produse, dar rămân în organism mai mult timp după o infecție.
Dintre cele 15 probe testate, 80% au prezentat un răspuns puternic IgA la Sars-CoV-2, care era de așteptat deoarece anticorpii IgA (sau imunoglobulinele) sunt cei găsiți în laptele matern.
Ceea ce este mai surprinzător și mai interesant este că 67% din probe conțineau și IgM și/sau IgG. Toti se leagă direct de proteina Spike situată pe suprafața coronavirusului, care apoi ucide virusul.
Desi recunosc că mai sunt multe de descoperit în ceea ce privește imunitatea anti-Covid a laptelui matern și beneficiile acestuia pentru bebelușul alăptat, autorii studiului consideră că este justificat să se ia în considerare utilizarea în scopuri terapeutice a laptelui matern de la femei care au fost infectate, în special pentru tratamentul formelor severe de Covid-19.