Antibiotic pentru sinuzita maxilară: Simptomele și tratamentul afecțiunii

de: BZI.ro
09:56, 06 ian. 2022

Sinuzita presupune inflamarea sinusurilor ce se situează la nivelul feței, obturând astfel drenarea mucusului. Una dintre cele mai frecvente cauze este cea bacteriană, tratamentul fiind antibiotic pentru sinuzita maxilară.

Sinuzita acută maxilară produce inflamarea mucusului din cadrul sinusurilor maxilare (mici cavități cu aer de la nivelul nasului). Această mucoasă devenind din ce în ce mai densă va începe să se umfle, iar astfel va bloca orificiul de evacuare. La nivelul mucoasei are loc secreția de mucus (substanță ce facilitează funcția de miros, dar și protejează căile respiratorii), iar prin obturarea orificiului de drenare sinusul se va umple creând mai multe afecțiuni locale.

Antibioticele au fost găsite drept o armă bună în combaterea eficientă a acestei boli, destul de frecvente. Se folosesc în special în cadrul sinuzitelor cronice (cu o durată mai mare de 3 luni), însă medicul specialist, după o examinare, poate indica precis atunci când un pacient are nevoie sau nu de acest tratament.

Unul dintre cele mai specifice simptome ale sinuzitei este durerea localizată

Cum apare sinuzita maxilară?

Afecțiunea are o etiologie complexă ce se regăsește drept consecință a mai multor factori externi. Sinuzita maxilară acută se instaurează adesea după contactul organismului cu un virus, virusul gripal sau chiar răceala comună, într-un moment în care sistemul imunitar este precar. Acesta reprezentând primul pas spre o sensibilitate crescută a mucoasei sinusale, fapt ce va face corpul sa fie mult mai expus substanțelor iritante din atmosfera (polen, fum, praf, etc.). Moment în care o persoană sănătoasă se va putea găsi pe picior de egalitate cu o persoană ce are o alergie ereditară. 

De asemenea, sinuzita maxilară poate fi provocată și de către niște factori fizici, cum ar fi existența unor deviații de sept sau chiar a unor vegetații adenoide (polipi). Situație în care se produce o obturare a orificiilor, din fosele sinusurilor, din cauza unei poziții anormale a elementelor dure constituente din cadrul nasului (în cazul deviațiilor de sept). Dar se poate întâmpla și prin astuparea lor de către polipi, acționând ca un capac, făcând eliminarea mucusului o operațiune aproape imposibilă. 

Una dintre cauzele apariției acestei maladii mai poate fi mucegaiul. În plus, există alte tipuri de ciuperci, mai puțin cunoscute, ce vor reda o sinuzită maxilară fungică. De obicei, reacția imună are loc la inhalarea sporilor.

Din cauza faptului că nu poate fi eliminat tot mucul infestat, bacteriile vor produce infecția

Simptomele unei sinuzite maxilare

Sinuzita maxilară prezintă simptome variate ce pot începe cu tuse până la febră și durere. Cel mai adesea cei ce suferă de această afecțiune nu prezintă toate simptomele, ci doar o serie, din cauza originilor diferite. Datorită blocării orificiilor de drenare, acestea se pot umple și provoacă apariția unei senzații de presiune sau chiar durere. În cazul unor infecții ale mucoaselor maxilare durere poate fi similară cu cea provocată de o măsea, motiv pentru care unii specialiști ORL, pentru exactitate în diagnostic, au nevoie și de rezultatul unei examinări din partea medicului stomatolog.

Oboseala poate fi un simptom întâlnit în sinuzitele cronice, mai ales însoțită de dureri de cap localizate (cefalee). Printre simptomele ce se regăsesc în cadrul acestei maladii se poate enumera febra (frecvent când sinusul este infectat), dar și halitoza (respirație urât mirositoare). Din cauza imposibilității unui drenaj adecvat mucusul nu poate să-și urmeze ciclul natural, iar astfel apar „scurgerile în gât”. 

Migrenă provocată de obturarea orificiilor de drenare a sinusurilor

Antibiotic pentru sinuzita maxilară: Când este prescris de medicul specialist

În cazul acestei afecțiuni se pot folosi antibiotice dacă sinuzita are cauză bacteriană (inflamație si infecție provocată de o anume bacterie).  

Specialiștii în domeniu au observat stadiile evolutive ale bolii, iar antibioticele s-au prezentat ca având un răspuns prompt în cazul infecțiilor. Se recomandă o administrare de 10 zile, însă perioada variază mult în funcție de stadiul evolutiv al bolii, medicul specialist fiind in măsura de a preciza o perioadă ideală.

Pe piața farmaceutică din țară circulă foarte multe medicamente, totuși nu este recomandat consumul de antibiotice fără prescripție medicală. Printre substanțele care au dovedit un ajutor clar în combaterea acestor bacterii se numără: Forexo, Penicilina, Amoxacilina, Augmentin, Levofloxacina, Moxifloxacina sau chiar Cefuroxina. Un bun răspuns au dat și medicamentele pe bază de Cefalosporine.

Medicamente alternative în tratarea sinuzitei maxilare

Pentru sinuzitele maxilare acute s-a dovedit științific că soluțiile saline sunt de foarte mare ajutor, apa sărată având proprietatea de a dizolva mucusul și de a curăța căile nazale. Apa cu sare a fost folosită atât în medicina tradițională chineză, cât și-n alte culturi antice. Totodată s-au făcut studii asupra medicamentelor antialergice ce au rol de a desensibiliza mucoasa de la nivelul sinusului, aici putem enumera Zyrtec, Claritin sau Clarinex. 

În cazul apariției unor inflamații puternice cu obturare a căilor se pot folosi corticosteroizi, totodată, aceștia pot fi utilizați și în cazul unei sinuzite recurente. Adesea, unul dintre cele mai specifice simptome ale sinuzitei este durerea localizată. Aceasta poate fi ameliorată cu ajutorul analgezicelor, iar aici putem enumera Nurofenul, Brufenul și Ibuprofenul. De precizat că este necesar de așteptat un timp anume până la dispariția durerii, supradozajul fiind destul de frecvent.

Apa sărată are proprietatea de a dizolva mucusul și de a curăța căile nazale

De ce se folosește antibiotic in sinuzita maxilară?

Bacteriile sunt microorganisme ce se pot găsi pe tot felul de suprafețe, mai ales în medii lichide. Acestea pătrund în organism cel mai adesea pe cale orală, dar și pe cale nazală, ajungând astfel până în sinusuri. Acolo bacteria va coloniza mucusul care nu a fost încă eliminat și va începe multiplicarea ei. Din cauza faptului că nu poate fi eliminat simultan tot mucusul infestat din sinus, bacteriile vor produce infecția. 

Medicamentele uzuale nu au capacitatea de a distruge bacteriile, iar clasa de antibiotice reprezintă singura modalitate de a lupta cu acestea fără intervenții chirurgicale. Există posibilitatea recurgerii la intervenții chirurgicale, dar se încearcă cât mai mult posibil rezolvarea acestei maladii cu tratamentul medicamentos și evitarea substanțelor iritante.