Anotimpul nunţilor | Rochii de mireasa ieftine – Edenbride
:format(webp)/https://bzi.ro/wp-content/uploads/2022/12/Clipboard01-24.jpg)
Care-o fi acela? Greu de decis. Fiindcă avem fiecare un anotimp preferat, pe care îl considerăm, subiectiv, drept cel mai frumos. Şi în care vom vrea să ne programăm cel mai important eveniment al vieţii, aşa cum e şi firesc.
Planificarea unei nunţi începe, oricum ai da-o, tot de la fixarea datei, care dată se leagă direct fix de preferinţele personale ale mirilor, temperate pe alocuri de interdicţiile religioase şi de nişte voci raţionale, de socrii şi soacre, fiecare găsind de cuviinţă să sfătuiască despre cum ar fi mai bine pentru toată lumea. Până să ajungi să cauţi rochii de mireasă ieftine sau tutoriale despre cum să îţi faci singur mărturiile, trebuie musai să alegeţi ziua cea mare. Aşa că revenim la anotimpuri, cu bunele şi cu relele lor.
Nunţile de primăvară
Ce aduce mai multă bucurie şi poftă de viaţă decât renaşterea şi verdele care te înconjoară în fiecare an din martie încolo? Oricât ai fi de ocupat sau posac, primăvara te mişcă, te animă, te entuziasmează. Tocmai de aceea nunţile de primăvară au un vibe dinamic, parcă pus pe şotii.
Data. În afara postului de Paşte, nu mai există alte restricţii de care să ţineţi cont. Nu, superstiţia legată de luna mai, care susţine că orice căsnicie începută atunci va avea viaţa scurtă a florilor, este pur şi simplu o invenţie, contrazisă de statistici şi de care chiar nu e cazul să vă cramponaţi. Luna mai este cea mai călduroasă dintre cele trei surate primăvăratice şi cu cele mai multe şanse să fie aleasă, însă martie are şi ea farmecul său, căruia i se adaugă multe oferte bune din punct de vedere financiar, nefiind o lună foarte căutată în ceea ce priveşte evenimentele. Practic, cam orice dată vei alege primăvara, vă va aduce discounturi de 20-30% minim comparativ cu lunile de vară sau toamnă. Dacă vî îngrijorează vremea, noi vă spunem un secret, pe care nu îl ştie multă lume – vara e mai ploioasă decât primăvara! Deci nu vă cramponaţi de asta.
Locaţia. De când cu pandemia, lumea caută, prevăzătoare, locaţii în aer liber, pentru a se pune la adăpost de eventualele restricţii. Însă, oricât ne-ar plăcea ideea de nuntă în spaţiu deschis, ar fi bine să aveţi şi o variantă de rezervă. Multe dintre variantele pe care le veţi studia şi compara au ori opţiuni de a acoperi şi închide spaţiul, ori şi ceva la interior, ca back-up pentru o ploaie trecătoare, prevestitoare de belşug. Mergeţi cu încredere pe o astfel de combinaţie, ca să nu aveţi nicio grijă, indiferent de norii de pe cer. Dacă vreţi să faceţi o alegere cu adevărat bine gândită, încercaţi să nu vă lasaţi fermecaţi doar de frumuseţea locului şi să luaţi în considerare şi accesibilitatea, locurile de parcare, iluminarea, vecinătăţile.
Meniul. Primăvara aduce cu ea o grămadă de bunătăţi, pe care e pur şi simplu păcat să nu le valorificaţi în farfuriile invitaţilor. Indiferent dacă alegeţi preparate sofisticate sau rustice, discutaţi despre includerea unor verdeţuri vibrante sau a unor fructe care să dea o notă fresh unor preparate arhicunoscute. Am văzut variante de sosuri pe bază de leurdă care complimentează orice friptură şi nişte torturi cu căpşuni proaspete care nu mai aveau nevoie efectiv de niciun decor. Lăsaţi-vă cuceriţi de primăvară şi surprindeţi, cu ea de mână, şi papilele gustative ale invitaţilor. Adăugaţi cu încredere salate oriunde se poate, ele vor face meniul mai lejer şi vor îndemna mai mult la dans.
Invitaţiile. Ne gândim cu toţii că ar trebui să aibă elemente vegetale, nu? Dar ce aţi zice să vă folosiţi chiar de flori, nu doar să le imprimaţi pe ceva? Flori presate sau prinse în răşină, ca primăvara nunţii voastre să rămână la păstrare în casele tuturor celor care au participat la eveniment.
Mărturiile. Arome florale în minilumânări sau flori comestibile aşezate cu grijă pe câte o brioşă, iată câteva idei cu care nu veţi da greş. Sau ce ziceţi de o donaţie făcută în numele invitaţilor, către o cauză care protejează natura proaspăt reînnăscută? Fiţi curajoşi până la capăt, aţi ales un anotimp deosebit, nu puteţi oferi mărturii comune…
Rochia şi costumul. Aici e-aici. Primăvara e răcoroasă, dar e şi blândă, aşa că vă recomandăm nişte modele care să vă permită să mai renunţaţi la câte un element, după ce se încinge petrecerea. Rochia poate avea mâneci detaşabile sau îi poţi accesoriza un bolero, iar mirele poate cumpăra şi vesta pentru costum, că nu se ştie când renunţă la sacou. În ceea ce priveşte materialele, merg de minune cele mai pretenţioase şi mai pline, dar asta nu înseamnă că ar trebui excluse opţiunile diafane şi vaporoase. Alegeţi piesele în care vă simţiţi voi înşivă, frumoşi şi îndrăgostiţi nevoie mare.
Nunţile de vară
Ele presupun nişte eforturi sporite, pentru că sunt aproape o cursă a perechilor care fac această alegere. Trebuie să te lupţi pentru locaţii, pentru tort, pentru rochii, de fapt cam pentru orice, inclusiv pentru timpul invitaţilor, care vara sunt asaltaţi de invitaţii la evenimente şi încearcă, printre picături, să îşi planifice şi câte un concediu. Deci, înarmaţi-vă cu multă răbdare şi toleranţă şi porniţi la război, pardon, la drum.
Data. În perioada de vară sunt două posturi care afectează weekendurile disponibile pentru evenimente, cel al Sfinţilor Petru şi Pavel şi cel al Sfintei Marii. Aşa că studiaţi cu atenţie luna iunie şi luna august, ca să nu trebuiască să vă luptaţi şi cu o schimbare de dată. Ţineţi cont de faptul că iunie este luna cu cele mai multe precipitatii, în timp ce iulie e experta în temperaturi record. În rest, anunţaţi pe toată lumea cât mai din timp despre ziua pentru care v-aţi decis, ca să evitaţi suprapunerile cu vacanţe pe cât se poate.
Locaţia. Vara e extrem de ofertantă, aşa că locaţii veţi găsi o mulţime. Hambare recondiţionate, livezi, plaje, câmpuri, corturi stilate, chioşcuri de lemn, cabane, piscine şi lista poate continua la infinit. Aşa că alegerea va fi tare grea. Ce trebuie să aveţi în vedere este că locaţia trebuie să vă reprezinte, ea dând tonul întregului eveniment. Este corect că trebuie să ţineţi cont şi de profilul invitaţilor, însă, până la urmă, este nunta voastră, aşa că sunteţi primii şi singurii pe care trebuie să îi mulţumiţi. Poate că bunicile nu vor fi încântate că toată cununia are loc la malul mării şi nu într-o catredrală, însă asta nu înseamnă că nu se vor bucura pentru voi. Păşiţi asumat în viaţa de cuplu şi sprijiniţi-vă în ceea ce priveşte orice decizie, începând cu aceasta.
Meniul. Vara e despre abundenţă şi varietate. Îndrăzniţi să faceţi din meniu un statement despre voi şi ceea ce vă place. Nu a mai pomenit nimeni îngheţată la nuntă? Cu atât mai bine, înseamnă că veţi fi cu atât mai originali. Grătar în aer liber ca la o petrecere câmpenească, chiar dacă lumea are tocuri şi cravate? Da, şi veţi vedea că nimeni nu se supără, ba chiar sunt plăcut surprinşi că este totul mai altfel. Includeţi fructe de mare dacă faceţi petrecerea pe vas sau bufet de tarte în loc de tortul supraetajat dacă aţi ales un hambar boem. Vara, cuvântul de ordine este LIBERTATE.
Invitaţiile. Când spui vară, spui soare, relaxare, odihnă. Aşa că invitaţiile trimise trebuie să surprindă exact aerul acesta de chill and fun. Printaţi-le sub formă de lozuri răzuibile, ca oamenii care le primesc să se simtă cu adevărat norocoşi că vor împărtăşi cu voi cel mai important eveniment. Sau personalizaţi-le cu instantaneele voastre, ca lumea să înţeleagă că atmosfera va fi informală şi degajată.
Mărturiile. Aici imaginaţia voastră poate (şi trebuie) să o ia razna. Daţi-le invitaţilor şlapi ca să se poată plimba pe malul mării dimineaţa, când s-a încheiat petrecerea. Sau oferiţi-le seminţe ca simbol al unei iubirii la naşterea căreia au fost martori şi pe care trebuie să o ocrotească şi ei, fix aşa cum vor face şi cu plantele ce vor răsări din borcănaşele găsite pe mese. Oferiţi reţete de dulceţuri din fructe văratice sau sepcuţe care să îi apere de soare în timpul ceremoniei în aer liber, care să dea un aer şăgalnic pozelor altfel extrem de serioase.
Rochia şi costumul. Alegeţi vestimentaţia care să permită pielii să respire, materiale cât mai naturale şi mai răcoroase. O idee poate extravagantă la prima vedere, dar tare folositoare, este aceea de a avea câte două variante fiecare, pentru că sigur veţi dansa mai cu spor dacă tu ai fusta fără crinolină, iar el are pantaloni scurţi.
Nunţile de toamnă
Toamna nu este tristă. Cine susţine asta nu ştie cât pot fi de frumoase nunţile de toamnă, când lumina este cu totul şi cu totul specială, iar culorile abundă, oriunde ţi-ai întoarce privirea.
Data. Toamna oferă totul şi nu impune nimic, ca atare aveti la dispoziţie cam orice sfârşit de săptămână v-aţi dori. Nu există sărbători care să vă restricţioneze, aşa că puteţi alege ce şi cum vă place. Dacă vă decideţi pentru o zi de duminică, începeţi mai devreme, ca să vă asiguraţi că petrecerea nu va fi scurtată din cauza zilei de muncă de după. Iar dacă vă hotărâţi pentru o zi de vineri, începeţi mai târziu, pentru a permite doamnelor şi domnişoarelor să se pregătească aşa cum se cuvine, chiar dacă au fost la birou.
Locaţia. La noi toamna a devenit din ce în ce mai călduroasă, aşa că să nu te miri dacă o să vă răsfeţe soarele. Deci mergeţi liniştiţi şi pe variante în aer liber, atâta timp cât vă asiguraţi că există opţiuni de încălzire pentru seara târziu.
Meniul. Şi voi vă gândiţi la must, la nuci, la pere şi dovleci? Ei bine, cu puţină înţelegere şi creativitate din partea organizatorilor evenimentului, le puteţi aduce pe toate pe mesele invitaţilor, şi nu doar ca aranjamente. Fructele de toamnă merg de minune cu un bufet de brânzeturi, franţuzeşti şi nu numai. Tortul poate să aibă note de nuci coapte sau insertie de piure de măr cu scorţişoară, iar un bar cu vinuri care să desfete pe toată lumea este o adăugire tare elegantă.
Invitaţiile. Deşi nostalgică prin definiţie, toamna nunţii voastre trebuie să fie plină de culoare şi speranţă. Aşa că gândiţi invitaţiile sub formă de prăjituri cu răvaş sau ascundeţi-le în castane, ca jocul descoperirii lor să vă entuziasmeze invitaţii şi să le arate că urmează să participe la o nuntă ca nimeni alta.
Mărturiile. Ce-aţi zice dacă fiecare mesean va pleca de la eveniment cu propriul kit de sculptat dovleci? Puteţi să le puneţi la dispoziţie inclusiv tărtăcuţe pe care să îşi facă mâna şi şabloane, în caz că nu sunt chiar dăruiţi la desen şi sculptat. Dacă e prea îndrăzneaţă propunerea, mergeţi pe ideea unui borcan de dulceaţă cu un ingredient secret, pe care însă îl va intui toată lumea – dragostea voastră dulce tare şi aproape magică… sau oferiţi păturici care să îi apere de momentele de răcoare.
Rochia şi costumul. Aici treburile sunt serioase, pentru că serile de toamnă sunt şi ele aşa. Veţi găsi sigur modele care să includă mai mult satin şi mătase, fistichii sau pretenţioase, după vreere. Nu uitaţi că veţi dansa toată noaptea, dar că totuşi, oricât de încinsă va fi atmosfera, temperaturile tind să vă tempereze. Plus că nu vreţi să plecaţi răciţi în luna de miere, nu?
Nunţile hibernale
Iarna. Anotimpul de care se fereşte toată lumea şi care are atâta farmec ignorat. Iată o perioadă în care nu rişti mai nimic. Oamenii sunt acasă, alte evenimente nu prea au loc, locaţiile sunt şi ele aproape pustii. Aşa că faceţi un gest de maximă îndrăzneală şi transformaţi iarna în anotimpul iubirii voastre.
Data. Marea restricţie a iernii este generată de postul Crăciunului. Însă după el, există o plajă de posibilităţi nelimitate. Ce-aţi zice dacă le faceţi tuturor planuri de Revelion şi vă căsătoriţi la cumpăna dintre ani? Lumea e atunci cu chef de petrecere, dispusă să cheltuie, să se aranjeze. Unde mai pui că veţi avea sigur artificii gratis…
Locaţia. Aici, vrei-nu-vrei, interior scrie pe voi. Cu toate încălzitoarele promise, iarna e iarnă şi afară poţi sta preţ de maxim o ţigară. Însă interiorul poate fi feeric, un adevărat Winter Wonderland. Bucuraţi-vă că iarna este despre decoraţiuni, despre decoruri încărcate, despre culori sau eleganţă pură şi sobră. Indiferent ce veţi vrea să exprimaţi prin locaţia aleasă, sigur există variante la îndemână.
Meniul. Organic vorbind, iarna simţim nevoia de preparate consistente. Probabil tocmai de aceea suntem obişnuiţi cu meniuri complicate şi grele. Există, prin urmare, două mari direcţii, una în care mergeţi pe ceea ce se aşteaptă de la voi, adică pe ceva somptuos şi complicat, sau cea care îi va surprinde pe toţi, în care preparatele sunt uşoare, ca să compenseze pentru excesele anotimpului.
Invitaţiile. Să fie sclipici. Cum adică de ce? Pentru că iarna este sclipitoare, duh! Să fie argintiu, auriu, să fie modele baroce şi alte extravaganţe. Nouă ne-a plăcut mult un concept pe care nu îl mai foloseşte nimeni, acela de a angaja un caligraf care să scrie de mână o invitaţie tip scrisoare. Nu e rău, dacă sunteţi fani ai Crăciunului, să vă decideţi pentru un glob care să găzduiască cele câteva rânduri cu vestea despre ziua voastră cea mare.
Mărturiile. Cheesy or not, decoraţiunile de brad personalizate sunt ceva ce rămâne peste ani. Personalizat nu înseamnă să vă puneţi poza mare în mijloc, ci să includeţi discret undeva data sau un simbol, da? Din aceeaşi gamă fac parte şi globurile în care ninge, cât şi seturile pentru decorat cadouri, cu etichete, panglici şi alte detalii pline de farmec.
Rochia şi costumul. Da, iarna e frig, dar să ştiţi că evenimentul vostru va fi în întregime la interior, unde va fi, sperăm noi, cald. Deci abandonaţi ideea de infofolire şi bucuraţi-vă că puteţi opta pentru breteluţe şi alte elemente care, la prima vedere, păreau apanajul exclusiv al nunţilor de anotimp călduros. Nu mai căutaţi vestimentaţia pornind de la idei generale gen rochii de mireasă de iarnă, ci cautaţi simplu rochii de mireasă, mergând pe orice vă place, pentru că iarna este aliatul vostru şi nu duşmanul. Dar da, ei îi trebuie neapărat o capă pentru momentul pozelor afară. Aşa cum şi lui îi trebuie ceva elegant peste costum.
Singurul ingredient care face un anotimp potrivit nunţii voastre este dragostea pe care v-o purtaţi unul altuia. Cu ea veţi însenina şi ziua aceea, şi tot restul vieţii voastre împreună.