Covid-19 și pierderea mirosului: SARS-CoV-2 nu ar infecta nervii olfactivi
Anosmia, unul dintre cele mai frecvente simptome ale Covid-19. În colaborare cu ANSES, o echipă de cercetători INRAE a investigat mecanismul celular al acestei pierderi bruște de miros. Conform lor, coronavirusul infectează în principal celulele sustentaculare și nu neuronii senzoriali olfactivi.
„Anosmia – pierderea mirosului – este unul dintre simptomele frecvent întâlnite la pacienții cu Covid-19, iar personalul sanitar include acest parametru pentru a diagnostica pacienții infectați cu SARS-CoV-2”, indică Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRAE) din Franta, noteaza Sante Magazine. Un prim studiu a susținut ipoteza că coronavirusul infectează nervii olfactivi ai nasului. Dar, potrivit lucrărilor recente, nu ar fi cazul.
Cercetătorii INRAE, în colaborare cu ANSES, au demonstrat (în contextul unui model experimental pe hamsteri) că coronavirusul nu infectează nervii olfactivi, ci alte celule din mucoasa nazală, celulele sustentaculare.
Anosmia, unul dintre cele mai frecvente simptome ale Covid-19
Anosmia, deși mai rară în cazul virusurilor respiratorii precum gripa, este bine cunoscută și este asociată cu capacitatea acestor viruși de a infecta neuronii olfactivi. Acești neuroni sunt expuși mediului și se conectează direct la sistemul nervos central (SNC). Un virus capabil să ii infecteze va putea astfel să treacă într-un mod privilegiat către SNC prin calea ferată olfactivă.
Ce interacțiuni exista între neuronii olfactivi și SARS-CoV-2?
Conform observațiilor oamenilor de știință, SARS-CoV-2 intră în celule printr-un receptor specific, numit ACE2. Neuronii olfactivi prezenți în nas sunt înconjurați de așa-numitele celule de susținere sustentaculare care au acest receptor specific ACE2, în timp ce neuronii nu îl au. Munca lor a arătat că SARS-CoV-2 infectează masiv aceste celule sustentaculare, dar nu și neuronii olfactivi.
În plus, virusul nu a fost găsit în sistemul nervos central: nu s-a observat nicio prezență în creier, în special în bulbii olfactivi, notează cercetătorii.
Dezmembrarea mucoasei nazale ar putea explica anosmia
Pe lângă infecția celulelor de susținere, ei au observat că mucoasa nazală s-a decojit, ceea ce ar putea explica pierderea mirosului. Într-adevăr, descuamarea mucoasei nazale duce la pierderea neuronilor olfactivi responsabili de detectarea mirosurilor.
Din fericire, mucoasa nazală este capabilă să se regenereze de-a lungul vieții, datorită celulelor pluripotente. În experimentele lor, cercetătorii au observat astfel o recuperare de 50% din structura inițială a mucoasei nazale, iar acest lucru după 14 zile de la infecție.