Anorexia, problema gravă care-i afectează pe tineri. Oamenii de știință au aflat care este cauza apariției bolii

de: BZI.ro
16:40, 16 iul. 2024

Oamenii de știință au făcut o descoperire controversată. În urma unui studiu făcut pe șoareci, aceștia au constatat că anorexia ar putea fi cauzată de eliberarea unei chimicale în creierul uman. Cel puțin asta arată un studiu făcut pe animale.

Acum, oamenii de știință vor să vadă dacă sistemul se aplică și la oameni.

Anorexia este o boală care îi face pe oamenii extrem de slabi să se vadă grași

Anorexia a fost extrem de populară în ani 1990, atunci când extrem de multe manechine erau extrem de slabe. Piele și os, au fost criticate de medici, însă pentru unele adolescente au devenit exemple de frumusețe fizică.

Așa s-a ajuns la la nivel mondial tot mai multe adolescente să se înfometeze pentru idealuri de frumusețe care erau false.

Asta pentru că multe din manechine au recunoscut că de fapt ele apelau la droguri ca să se mențină slabe și să își piardă pofta de mâncare.

Descoperirile recente ale oamenilor de știință arată însă că anorexia nu e o alegere, ci mai degrabă o reacție chimică a creierului

Concret, oamenii de știință au descoperit că în creierele șoarecilor care au fost dopați special pentru a mima simptomele anorexiei și ale consumului de droguri se eliberează o cantitate extrem de mare dintr-un neurotransmițător numit acetilcolină. Acesta blochează reacțiile normale față de mâncare, cauzând un ciclu de îndopare – înfometare.

Oamenii de știință au constat că șoarecii care au primit blocante pe cale medicală, printr-un medicament folosit în tratarea Alzheimerului, și-au revenit la normal. Șoarecii care au primit donepezil au început să aibă reacții normale legale de mâncare. Terapia a reglat sistemul de recompensă din creier, blocând astfel ciclul de înformetare – îndopare specific pacienților care au anorexie.

Pratic, șoarecii au ajuns să aibă o reacție normală față de mâncare, să poată mânca în cantități normale, ba unii au și slăbit, conform Science Direct.