ANM: Trei avertizări meteorologice Cod Galben. Ce zone ale României sunt vizate

de: Elena Nicoleta BUJOR
11:16, 06 iul. 2020

ANM: Trei avertizări meteorologice Cod Galben. Administrația Națională de Meteorologie a emis trei avertizări meteo. Atenţionările meteorologice Cod Galben au ca interval de valabilitate 6 iulie – 7 iulie.

ANM: Trei avertizări meteorologice Cod Galben

Administrația Națională de Meteorologie a emis trei avertizări meteo. Prognoza meteo este emisă pe intervalul de valabilitate 6 iulie, orele 12.00 – 19.00. Fenomenul vizat este disconfort termic. În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat în Dobrogea, local în Muntea, sudul Moldovei şi al Oltenei, unde indicele temperatura (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi şi se vor înregistra temperaturi maxime de până la 33 – 37 de grade.

Atenţionare meteorologică Cod Galben. Ce zone sunt vizate

Intervalul de valabilitate: 6 iulie, ora 12:00 – 6 iulie, ora 21:00. Fenomenele vizate: instabilitate atmosferică temperorar accentuată.

În Intervalul menţionat, local în zonele montane, Transilvania, Oltenia, sudul Banatului, nord-vestul Munteniei şi Dobrogea continentala vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi izolat 40 – 50 l/mp.

O altă avertizare Cod Galben are ca interval de valabilitate: 7 iulie, ora 03:00 – 7 iulie, ora 12:00. Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată.

În Banat, Crisana, Transilvania, Maramureş, jumătatea de nord a Moldovei şi vestul Olteniei, precum şi în zonele montane gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat şi se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 60 – 80 km/h, averse torenţiale, frecvente descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrnse 50 l/mp.

Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi şi în restul teritoriului în a doua parte a zile de marţi, 7 iulie. În regiunile sud-estice, local disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatura umiditate (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Măsuri anticaniculă în municipiul Iași, dispuse instituțiilor din subordinea primăriei

Mai multe măsuri anticaniculă în municipiul Iași au fost luate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Transportul public CTP, dar și piețele ieșene au fost prinse în hotărârea luată de autoritatea locală. Proiectul mai prevede și asigurarea de apă potabilă pentru ieșeni în mai multe puncte din oraș și interzicerea circulației mașinilor de tonaj mare între orele 11:00 și 17:00 în condiții de cod portocaliu sau cod roșu

O serie de măsuri anticaniculă în municipiul Iași au fost luate recent de Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Aceste măsuri vizează în special transportul public CTP, dar și piețele ieșene au intrat în proiectul impus de primărie. Conform documentației aferente, Direcția de Asistență Socială va trece la monitorizarea și sprijinirea persoanelor vârstnice pe toată această perioadă de timp. De asemenea, companiile de utilitate publică vor dota ghișeele de încasare a facturilor cu apă potabilă.

ApaVital SA va verifica permanent cele 15 locuri din oraș unde sunt cișmele publice. În Parcul Copou sunt 3 bucăți, în timp ce în rond Târgu Cucu este o cișmea. O altă cișmea se află în Parcul Expoziței, iar două bucăți sunt pe Esplanada Oancea. În parcul de la Teatrul Național se află o cișmea, ca și la Cinema Victoria. Pe esplanada Costache Negri se află o cișmea. De asemenea, și în Parcul Voievozilor din cartierul Alexandru cel Bun, ieșenii pot găsi o cișmea. În stația CTP la Liceul de Chimie este o altă cișmea, ca și în Parcul Șahiștilor din Podu Roș. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” se regăsește o altă cișmea, ca și pe strada Clopotari din Nicolina.