Animalele sunt interzise pe plajă. Ce amenzi riscă cei care încalcă legea
Animalele sunt interzise pe plajă. Dacă vreți să vă luați animalul de companie în concediu ar trebui să vă gândiți mai bine. Și aceasta pentru că animalele de companie sunt „persona non grata” pe plajele din România.
Vești proaste pentru cei care nu-și pot lăsa acasă animalul de companie atunci când pleacă în vacanțe. Mai ales cei care doresc să-și petreacă concediul pe litoral vor întâmpina probleme. Prin urmare, cei care merg la mare cu patrupedul de companie se vor lovi de câteva restricții. Astfel, toate aceste probleme le vor da peste cap vacanța.
Animalele sunt interzise pe plajă
În multe dintre ţările europene există de mult timp plaje speciale pentru animalele de companie. Acest lucru nu se întâmplă însă și la noi. În România, dacă mergeți cu câinele pe plajă riscaţi până la 20 de mii de lei amendă. De asemenea, și la cazare o să întâmpinați anumite probleme. Și aceasta deoarece doar în 50 de hoteluri o să aveţi acces cu animalul de companie.
Spre exemplu, Bella, o cățea din rasa Shitzu, este de 9 ani oaspete de onoare într-un hotel pe litoral. Aceasta este aşteptată în fiecare an, iar proprietarii spun că deja se simte ca acasă. Însă Bella este un animal norocos, deoarece câinii nu sunt bineveniți peste tot pe litoralul nostru. Puține hoteluri acceptă animale de companie. Din cele 300 existente pe litoral, doar 50 le permit turiştilor să-şi petreacă vacanţa alături de animalele de companie.
Ce alternative au turiștii
În hotelurile care permit accesul animalelor de companie se percepe o taxă pentru acesta. De aceea, pentru a evita astfel de probleme, mulți turiști apelează la închirierea apartamentelor de la persoane private.
„Nu toată lumea are posibilitatea să le lase cu cineva sau undeva în timpul vacanţei. Se percepe o taxă de 20 la sută din tariful unui preţ de cazare fără mic dejun”, a declarat Alina Andreea Ghidion, recepţioneră.
Conform unei ordonanţe de urgenţă date în 2006, în România, câinii de companie nu au voie pe plajă. Fac excepție de la aceatsă lege numai câinii poliţiei sau cei care însoţesc persoanele cu dizabilităţi.
Numeroase motive vin în sprijinul acestui fapt, că animalele sunt interzise pe plajă.
„Câinele iese din apă se scutură, stropeşte alţi oameni, stropesc băuturile clienţilor. Apoi, aleargă prin nisip, dărâmă lucrurile clienţilor, iar mulţi turiști sunt alergici la blana animalelor. Îşi fac nevoile, pe urmă copiii se joacă în nisip, pun mâinile în gură şi iau tot felul de paraziţi. Şi totuşi, plajele sunt pentru confortul oamenilor, nu pentru confortul animalelor”, a spus și Iulian Tache, administrator plajă.