Animalele fără adăpost migrează spre oraș din comunele vecine. Angajații de la Salubris au capturat o mie de câini de la începutul anului: „Municipalitatea le oferă mai multe șanse de supraviețuire” – FOTO

de: Petronel Ștefan
02:00, 28 nov. 2023

De la începutul anului și până acum, angajații de la Salubris au capturat o mie de câini fără adăpost. Majoritatea animalelor vin din comunele de la periferia orașului, deoarece au șanse mai mari de supraviețuire. Câinii capturați au fost transportați la padocul din Tomești

Societatea Salubris se confruntă, an de an, cu o problemă eternă. Animalele fără adăpost se înmulțesc incontrolabil și migrează spre oraș, unde umblă pe străzi în căutare de hrană. De la începutul anului, angajații au trebuit să captureze nu mai puțin de o mie de câini fără adăpost. În acest moment, padocul de la Tomești a ajuns aproape la numărul de 1.500 de câini.

Angajații de la Salubris au capturat o mie de câini

Costurile lunare pentru gestionarea câinilor fără adăpost sunt destul de mari, însă această activitate este extrem de necesară. Străzile Iașului sunt mai sigure, iar animalele au șansa să fie tratate și oferite spre adopție.

„La acest moment, serviciul specializat din cadrul Salubris gestionează circa 1.460 de câini fără stăpân. De la începutul anului și până acum au fost capturați, de pe raza municipiului Iași, aproximativ 1.000 de câini fără adăpost. Schimbările nu sunt foarte mari, anul trecut, numărul animalelor capturate a fost 1.333. Serviciul care gestionează câinii fără adăpost este format din 19 salariați ai societății Salubris.

Avem un medic veterinar, un asistent veterinar, trei prinzători de câini, un conducător auto și 12 îngrijitori de animale. De asemenea, avem o mașină tip autoutilitară, autorizată sanitar veterinar pentru transport câini, un spațiu de cazare, trei țarcuri și o clinică veterinară. Valoric, costul mediu lunar pentru activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân este de circa 398.853 de lei pe lună”, au transmis reprezentanții Salubris SA.

Cei mai mulți vin din comunele de la periferie

Problema cea mai mare este faptul că animalele vin din comunele alăturate Iașului. Primăriile nu au ținut sub control situația, iar câinii au migrat spre oraș în căutarea hranei. Aici primesc mâncare de la trecători și găsesc adăpost mult mai ușor.

„În 80 la sută din cazuri mergem pe sesizările primite de la cetățeni, iar în restul de 20 la sută le sesizăm noi din oficiu atunci când observăm un astfel de caz. Din punctul nostru de vedere, în municipiul Iași, gestiunea câinilor fără stăpân este sub control. În cel puțin în ultimii 7 ani de zile nu am avut nicio reclamație în care un cetățean să fie mușcat de un câine fără stăpân.

Toate cazurile în care oamenii au ajuns la spital din cauza mușcăturilor, acestea au fost provocate de câini care au stăpâni. Câinii lăsați pe străzi, de obicei din comunele de la periferia Iașului, deoarece municipalitatea le oferă o mai mare șansă pentru a supraviețui. Avem foarte mari probleme cu cei care vin din afara orașului, deoarece primăriile nu și-au făcut acel serviciu de gestionare al câinilor fără stăpân”, a transmis Cătălin Neculau, directorul Salubris SA.

Autoritățile locale încearcă să țină sub control o problemă eternă. Angajații de la Salubris au capturat o mie de câini de pe străzile orașului doar în acest an.