Anii lucrați în afară se pun la pensie în România? Informații utile pentru românii din diaspora!

de: Redacția BZI
12:52, 04 oct. 2024

Potrivit legislației în vigoare, anii lucrați în afară se pun la pensie în România pentru stabilirea dreptului la aceasta. Astfel, pentru cetățenii români care au lucrat în state membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau în Confederația Elvețiană, se aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială.

Anii lucrați în afară se pun la pensie în România? Ei bine, da, pentru că pentru celelalte țări din afara Uniunii Europene, țara noastră a încheiat acorduri bilaterale de securitate socială cu mai multe state, printre care se numără Republica Albania, Canada, Republica Chile, Republica Coreea, Statul Israel, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Quebec, Republica Serbia, Republica Turcia și Republica Orientală a Uruguayului.

Anii lucrați în afară se pun la pensie în România

Tot mai mulți români plecați la muncă în străinătate ajung la vârsta de pensionare și vor să știe dacă perioadele lucrate în afară sunt luate în calcul în țară.

Potrivit datelor oficiale prezentate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), dacă domiciliaţi pe teritoriul unui alt stat membru trebuie să depuneţi cererea de pensie la instituţia de asigurări sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile către instituţia competentă din România, nefiind necesară deplasarea dvs. în România, în acest scop, astfel că nu va trebuie să „alergați” dintr-o țară în alta pentru acest motiv.

În perioada în care lucraţi în mod legal pe teritoriul altui stat membru, nu este necesar să rămâneţi asigurat în sistemul public de pensii din România prin încheierea unui contract de asigurare facultativă cu casa teritorială de pensii de la locul de domiciliu sau de reşedinţă, având în vedere principiul totalizării perioadelor de asigurare la acordarea drepturilor de pensie.

Totuşi, dacă aţi făcut acest lucru, veţi beneficia de valorificarea contribuţiilor aferente asigurării facultative în România la stabilirea drepturilor de pensie de către casa teritorială de pensii competentă.

Cu alte cuvinte, românii stabiliți în altă ţară vor primi pensia aferentă activității desfășurate acolo, iar cei care se întorc în România vor beneficia de pensia din țara de origine.

Condiții generale de pensionare

Conform noii legi, condițiile generale de pensionare se bazează pe îndeplinirea unui stagiu de cotizare specific și pe atingerea unei vârste standard de pensionare. Aceste condiții variază în funcție de sex, anul nașterii și stagiul de cotizare acumulat de către solicitant.

Noua legislație prevede o vârstă standard de pensionare de 65 de ani pentru ambele sexe. Aceasta reprezintă o schimbare majoră, având în vedere că, anterior, vârsta standard de pensionare era de 63 de ani pentru femei.

Creșterea vârstei de pensionare va fi realizată treptat, conform unui calendar detaliat în Anexa nr. 5 a Legii nr. 360/2023. Vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 50 de ani, cu excepţia balerinilor şi acrobaţilor pentru care vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi.

Stagiul minim de cotizare rămâne stabilit la 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Atingerea acestor praguri va fi de asemenea realizată treptat, conform eșalonării prevăzute în Anexa nr. 5.

Femeile pot beneficia de pensionare anticipată (fără penalizare) sau de pensionare anticipată parțială (cu penalizare). Pensionarea anticipată parțială se poate solicita cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare și necesită realizarea stagiului complet de cotizare, plus un număr de ani suplimentari de cotizare, mai mic de 8 ani.

Pensionarea anticipată se poate solicita tot cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, dar necesită realizarea unui stagiu cotizare cu cel puțin 9 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Acum că știți că anii lucrați în afară se pun la pensie în România, trebuie să mai știți că acest calcul al vârstei de pensionare anticipată se face în funcție de data nașterii și stagiul de cotizare realizat.