Angajatorii din Belgia au posibilitatea de a trece la săptămâna de lucru de doar patru zile
Ca parte a unui acord ce urmăreşte flexibilizarea unei pieţe a muncii mult prea rigide, angajaţii din Belgia şi-au câştigat dreptul de a munci doar patru zile pe săptămână, în loc de cele cinci cum erau obişnuiţi, fără pierderi din salariu.
Desigur, aceasta notiune nu este un lucru tocmai nou. Se pare că săptămâna de muncă de 4 zile și-a facut loc pe piața muncii încă din anii ’70, când și atunci se miza pe o productivitate mai mare și reducerea costurilor.
Belgia trece la săptămâna de lucru de patru zile
Vicepremierul şi ministrul Muncii, Pierre-Yves Dermagne, a declarat că angajatorii vor avea în continuare dreptul de a respinge cererile angajaţilor pentru o săptămână de munca redusă, cu condiţia ca refuzul să fie redactat. Acesta mai adaugă că pentru companii va fi mai uşor să introducă munca de seară şi de noapte fără a primi în prealabil acordul tuturor sindicatelor.
Premierul Alexander De Croo, a declarat că scopul acestei iniţiative este de a oferi oamenilor, cât şi companiilor mai multă libertate de a-şi aranja timpul de lucru.
Potrivit unor statistici, se pare că doar aproximativ 71 din 100 de belgieni din grupa de vârstă 20-64 de ani au un loc de muncă, ceea ce este cu mai puţin decât media din zona euro de aproximativ 73%.
Ca o soluţie pentru finanţarea pensiilor şi a viitoarelor reduceri de impozite, s-a semnat un acord de coaliţie intre şapte partide ce au stabilit ca obiectiv atingerea unei rate de angajare de 80 % până în 2030.
Mai multe opțiuni de relaxare pentru angajații din Belgia
În cadrul acestui acord se mai regăsește și un set de reguli rigide care nu este tocmai pe placul companiilor. Grupurile de afaceri cu cel puțin 20 de angajați vor trebui să le ofere acestora opțiuni de „deconectare”. Altfel spus, după orele de muncă, angajaţii nu vor mai fi obligați să răspundă la telefon sau la e-mail între 11 seara și 5 dimineața. Apoi, angajaţii vor trebui să fie informați despre orice schimbare apărută în programul lor de lucru de la o săptămână la alta iar cei care au program variabil trebuie să își cunoască orele de lucru cu o săptămână înainte.
De asemenea, șoferii din cadrul companiei Uber, precum și curierii vor putea beneficia de drepturile de angajați mult mai repede decât până acum.
Și în România au existat la un moment dat discuții despre implementarea unui proiect de lege care să ofere angajaților trei zile de weekend, dar și o companie ce s-a diferențiat de celelalte și a imlementat acest program încă din luna august 2016.
“Cred că, pe parcursul unei săptămâni, avem timpi morți și e normal ca acest fenomen să apară. În momentul în care putem să eliminăm aceşti timpi morţi şi să-i transformăm într-un beneficiu, consider că ziua de luni poate fi transformată într-o zi liberă, care să ofere o energie şi, mai ales, un nivel de productivitate mai bune pentru restul săptămânii”, a declarat atunci Ionuţ Munteanu, Managing Partner & Trainer WebDigital.
Marea Britanie a lansat un program asemănător celui din Belgia
Și în Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot legat de săptămâna de lucru de patru zile. Va începe în luna iunie, se va derula pe o perioadă de şase luni și vor participa cel puţin 30 de companii. Firmele participante vor permite angajaţilor să muncească 32 de ore pe săptămână, în timp ce salariile şi beneficiile acestora vor rămâne neschimbate.
Pe lângă productivitate, cercetătorii vor evalua şi impactul asupra stării de bine a angajaţilor, cât şi efectul programului asupra mediului şi egalităţii între sexe.
Compania Bolţ a testat deja programul în toamna anului trecut, iar rezultatele au fost copleşitor de pozitive, a declarat Ryan Breslow, fondatorul şi CEO-ul companiei. Potrivit acestuia, productivitatea a crescut, munca a fost simplificata, iar angajaţii sunt mai mulţumiţi.
Dar deocamdată, doar angajatorii din Belgia vor putea acorda beneficiul de a putea lucra patru zile într-o săptămână.