Angajații Institutului Național de Statistică protestează. Ce nemulțumiri și cerințe au aceștia
Angajații Institutului Național de Statistică protestează în fața INS. Din cauza înghețării salariilor, aceștia nu mai pot face față valului de scumpiri din România. În luna decembrie, măsurile luate de Guvern au iscat proteste în numeroase orașe din România. Atunci, oamenii s-au revoltat împotriva obligativității certificatului verde COVID-19.
Cererile angajaților INS sunt simple: respectarea Legii Salarizării din 2017. La rândul lor, angajații CFR au protestat împotriva înghețării salariilor, ceea ce a creat haos în traficul feroviar. Pentru a remedia această problemă, Sorin Grindeanu i-a chemat la Guvern pe șefii de sindicat ai CFR.
Angajații Institutului Național de Statistică protestează
Angajații Institutului Național de Statistică au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. Aceștia sunt revoltați de faptul că salariile le-au fost înghețate și în acest an, fapt pentru care nu reușesc să facă față valului de scumpiri din ultima perioadă. Din această cauză, ei cer respectarea Legii Salarizării din 2017.
„Legat de legea de salarizare noi cerem doar aplicarea ei. La momentul ăsta nu se respectă o lege care este votată în Parlamentul României. S-au înghețat niște drepturi salariale în anul 2021. În anul 2022 s-au înghețat aceleași drepturi salariale. Noi, ca statisticieni, suntem în continuă discriminare salarială, față de alte categorii de salariați din administrația publică centrală.
Cerem Guvernului să se aplice acea lege de salarizare, să fim în sfârșit nediscriminați în statul român. După cum bine știți, în marea majoritate a televiziunilor se folosesc date statistice, care sunt prelucrate, strânse, analizate, de către colegii mei care acum sunt în stradă. În anul 2022 ne aflăm în fața unui an în care avem un recensământ general al populației, venim după un an 2021 în care ne-am ocupat de un recensământ general agricol și suntem într-o continuă formă de discriminare față de alți salariați ai statului român.
Ce doresc protestatarii
„Este foarte simplu, să se respecte legea de salarizare. Dacă se respecta, de la 1 ianuarie ajungeam la un nivel de salarizare care era stabilit printr-o lege votată în Parlament. Nu vrem alte majorări salariale. În INS nu sunt sporuri ca prin alte instituții publice, vrem doar un salariu de bază decent, iar acel salariu de bază decent este dat de o lege care a fost votată în Parlament și nu se respectă.
Noi suntem într-o formă de protest de 3 ani de zile. Un protest care nu a fost cu vuvuzele și fluiere. Am încercat tot timpul să avem discuții concrete cu reprezentanții Guvernului. De 3 ani de zile încercăm să nu mai fim discriminați. Nu s-a întâmplat absolut nimic.”, a declarat Dan Iliescu, președintele Sindicatului din INS.
Ce proteste au mai avut loc în România, în ultima perioadă
Acestea nu sunt singurele proteste din România cauzate de înghețarea salariilor. Guvernanții au explicat această decizie prin faptul că nu vor să crească și mai mult deficitul bugetar. În acest sens, toate veniturile au fost înghețate la stat, în afară de cele ale profesorilor și ale personalului auxiliar din sistemul medical. În luna decembrie, angajații CFR au intrat în grevă, ceea ce a provocat haos în traficul feroviar.
Pentru a remedia această situație, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, i-a chemat la Guvern pe liderii de sindicat ai CFR.
De asemenea, noile restricții au scos oamenii în stradă în București, Timișoara, Constanța, Arad și alte orașe din România. Principalul motiv al revoltelor au legătură cu certificatul verde. Protestatarii consideră această măsură ca fiind una discriminatorie.