Angajaţii din domeniul privat ar putea primi vouchere de vacanţă. Ministrul Turismului a făcut anunţul

de: Bujor Elena Nicoleta
17:20, 16 feb. 2022

Veste bună pentru angajaţii din domeniu privat. Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a transmis astăzi, 16 februarie 2022, faptul că voucherele de vacanță ar putea fi primite şi de angajații din domeniul privat, iar valoarea acestora ar ajunge la câteva mii de lei.

De precizat este ca angajatorii nu vor plăti contribuții la stat pentru suma dedusă.

Vouchere de vacanţă pentru angajaţii de la privat

Ministrul Constantin Cadariu susţine că toţi salariaţii din domeniul privat vor primi tichete de vacanţă în valoare de 1.450 lei şi suma poate ajunge până la de şase ori salariu minim pe economie.

„Am început în decembrie cu Ordonanța pentru vouchere (n.r. de vacanță). Toți salariații din domeniul public pot beneficia de tichete de vacanță în valoare de 1450 lei. Mai mult, orice salariat din sectorul privat, dacă patronul dorește, poate beneficia de tichet de vacanță, dar nu e limitat la o sumă, la 1450 lei, ci suma poate merge până la de șase ori salariul minim pe economie, cu niște beneficii pentru patron, în sensul că toată suma o poate deduce, o poate pune pe cheltuieli, iar pentru respectiva sumă nu plătește contribuții”, a spus ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu.

La finalul anului 2021, Executivul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă în ceea ce priveşte acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2026.

Ce se urmăreşte prin acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii de la stat

Conform declaraţiilor făcute de ministrului Antreprenoriatului şi Turismului, scopul acestei reglementării este asigurarea refacerii capacității de muncă, dar şi creșterea productivității beneficiarilor. Mai mult decât atât, se urmăreşte şi stimularea dezvoltării turismului intern, corelată cu asigurarea unui mediu concurențial sănătos.

Actul normativ adoptat exclude de la posibilitatea acceptării acestor vouchere de vacanța pe anul 2022 acei operatori economici care înregistrează obligații fiscale restante la bugetul general consolidat, de natura celor administrate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Toate unitățile afiliate sunt obligate să transmită facturile emise titularilor în sistemul naţional RO e-Factura până la data de 1 aprilie 2022.

Ce se întâmplă cu voucherele de vacanţa care nu au fost folosite în 2019 şi 2020

La finalul anului 2021, ministrul Turismului a discutat despre valabilitatea voucherelor de vacanţa emise în anii 2019 şi 2020. Acestea, dacă nu au fost folosit până în prezent vor mai fi valabile până în decembrie 2022.

Măsura de extindere a fost luată pentru a încuraja turismul intern.

„În actualul context epidemiologic, este necesară şi prelungirea valabilităţii voucherelor de vacanţă emise în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020, indiferent de suport, până la data de 31 decembrie 2022. Acest lucru este prevăzut în proiectul de act normativ, fiind subliniat că o parte dintre vacanţele achiziţionate de români în perioada pandemică, prin această metodă de plată, nu au putut fi derulate corespunzător de către agenţiile de turism, conform clauzelor contractuale, sau nu au putut fi prestate de către furnizorii de servicii, impunându-se despăgubirea acestora”, se precizează într-un comunicat emis de Guvernul României.

Angajații din domeniul privat se vor alătura celor din mediul public și ar putea primi vouchere de vacanță pentru a putea profita de un concediu pe teritoriul țării noastre.