Angajații din aproximativ 50 de primării din Iași intră în grevă. Iată lista completă a localităților – FOTO

de: Bujor Elena Nicoleta
10:12, 30 ian. 2024

Datele furnizate de reprezentanții sindicatului care îi reprezintă pe salariații din primăriile de comune și orașe arată că angajații din 813 localități pregătesc greva generală, cele mai multe fiind în județul Iași. Miercuri va fi greva de avertisment, iar de lunea viitoare va fi cea generală.

Mai exact, angajații din 49 de localități din Iași vor intra în grevă generală pe 5 februarie.

Comunele din judeţul Iaşi unde va avea loc greva de avertisment sunt afişate pe site-ul sindicatului: A.I. Cuza (14 angajaţi participanţi), Aroneanu (12), Balş (9), Bivolari (6), Ciohorăni (12), Ciorteşti (19), Ciurea (18), Coarnele Caprei (5), Comarna (13), Costuleni (13), Cozmeşti (13), Cristeşti (14), Cucuteni (12), Dagâţa (12), Dolheşti (6), Grajduri (10), Gropniţa (3), Grozeşti (4), Heleşteni (10), Ion Neculce (27), Leţcani (12), Lungani (13), Mirceşti (10), Miroslava (29), Mogoşeşti (7), Mogoşeşti-Siret (20), Movileni (12), Plugari (7), Popricani (34), Prisăcani (12), Probota (6), Răchiteni (10), Răducăneni (26), Roşcani (13), Ruginoasa (17), Scânteia (18), Sineşti (14), Stolniceni-Prăjescu (16), Strunga (17), Şcheia (11), Şipote (22), Tansa (10), Tomeşti (1), Trifeşti (8), Ţigănaşi (22), Ţuţora (15), Victoria (8), Vlădeni (14), Voineşti (13).

Angajații primăriilor din Iași și alte județe intră în grevă

După Iași, următorul județ ca număr de instituții care vor fi paralizate prin grevă este Vasluiul, cu 32 de primării, iar pe locul trei se situează Clujul, cu 28 de administrații. Topul e completat de județele Prahova și Neamț, cu câte 26 de primării, unde angajații intră în grevă generală.

Greva generală va avea însă acoperire în toată țara, fiind localități din fiecare județ pe lista cu revendicări.

În ceea ce privește localitățile cu cel mai mare număr de greviști, pe primul loc e Apahida (Cluj), cu 51 de persoane, urmată de Dofteana (Bacău), cu 44 de angajați în grevă. Localitatea Dragalina (Călărași) are nu mai puțin de 43 de persoane care nu vor lucra, în timp ce o altă comună din același județ, Roșeți, are 35 de persoane în grevă, la fel ca Dragomirești (Dâmbovița).

Potrivit Sindicatului Național SCOR, reprezentanții Guvernului nu au mers ca să poarte vreun dialog când au fost înregistrate documentele la Palatul Victoria privind faptul că marți și miercuri vor fi zilele cu grevă de avertisment, adică doar câte două ore, în timp ce de azi într-o săptămână e prima zi de grevă generală. Conform Legii dialogului social, până la declanșarea grevei generale, Guvernul trebuie să îi cheme cel puțin o dată pentru dialog pe sindicaliștii din administrația locală, care cer aplicarea Legii salarizării, în condițiile în care aceștia consideră că au veniturile cu 30% mai mici față de ceea ce prevede legislația.

Palatul Victoria: Va fi deschis un nou dosar de dialog

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că și administrația locală a primit 5% mărire la salariu de la 1 ianuarie 2024 și a confirmat că instituția a primit notificarea. „S-au luat la cunoștință aceste doleanțe. Probabil pe principiul stăm de vorbă ca să înțelegem foarte bine necesitățile tuturor și soluțiile realiste pe care le avem se va deschide un nou dosar de dialog”, a afirmat Mihai Constantin, într-o conferință de presă.

„În acest an, nu câştigă niciun om din administraţie, doar demnitarii. Prin lege se dă 5% doar la funcţiile de demnitate publică prevăzute în Legea salarizării, funcţionarilor publici din aparatul de specialitate nu li se garantează şi nu au garantat, prin lege, nicio majorare salarială. Atât timp cât se îngheaţă indemnizaţia viceprimarului care pentru noi este prag – prin ordonanţele trenuleţ, cinci ani la rând aceste indemnizaţii au fost blocate – nici salariile personalului din administraţie nu au putut să crească”, a declarat, după depunerea notificării, Lucian Puiu, preşedintele Federaţiei Columna – SCOR.

La rândul său, liderul Sindicatului Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România – SCOR, Dan Cârlan, a susţinut că, prin ordonanţele trenuleţ, Guvernul „a amputat„ drepturile salariale ale personalului din administraţia locală. Nemulțumiri sunt și în rândul celor din Asociația Comunelor din România.