Angajații care își supraveghează colegii de muncă vor fi recompensați! Câți bani vor primi cei care descoperă ilegalitățile comise de colegi
Angajații care își supraveghează colegii de muncă vor fi recompensați! Noua lege aflată în dezbatere a stârnit deja controverse în rândul salariaților din România! Iată câți bani vor primi cei care descoperă ilegalități comise de colegi.
Angajații care își supraveghează colegii de muncă vor fi recompensați!
Angajații care semnalează probleme la locul de muncă comise de către alți colegi vor avea salariul mărit cu 12,5%. Aceștia vor fi recompensați dacă sesizează ilegalitățile făcute de colegii de muncă. Banii se dau acelor colegi care descoperă fapte de corupție, șpăgi luate sau date de către colegi.
Noua lege aflată deocamdată în dezbatere are șanse să fie aprobată. Aceasta a stârnit deja discuții aprinse în rândul cetățenilor. Legea se va aplica doar pentru câteva categorii de angajați.
„Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu beneficiază de majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie/salariului de bază cu 12,5%.
Bani în plus la salariu pentru cei care sesizează faptele ilegale
Noul proiect de lege controversat precizează și care sunt categoriile de angajați care vor primi bani în plus dacă sesizează ilegalități comise de colegii de muncă:
- Personalul cu funcţii de conducere din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate
- Personalul din cadrul Direcţiei Inspecţie Penitenciară, Serviciului Audit Public Intern şi structurilor de prevenire a criminalităţii şi terorismului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate.
- Poliţiştii de penitenciare din cadrul Ministerului Justiţiei cu funcţii de conducere, dacă desfăşoară activităţi de prevenire şi/sau combatere a corupţiei definite de prezentul ordin şi adaptate la specificul activităţii Ministerului Justiţiei, cu condiţia ca atribuţiile de prevenire şi/sau combatere a corupţiei să fie menţionate în fişele posturilor acestor funcţii.
O altă categorie de angajați va primi spor de fidelitate la salariu. Pentru activitatea desfăşurată în instituţiile din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, în calitate de militar, funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, funcţionar public şi personal contractual, funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare li se acordă un spor de fidelitate de până la 20% din salariul de bază:
- între 5 ani şi 10 ani – 5%
- peste 10 ani şi până la 15 ani – 10%
- peste 15 ani şi până la 20 de ani – 15%
O altă lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare. Candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor. Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.
Cert este că un nou proiect de lege se află în dezbatere și vizează câteva categorii de salariați din România. Cei care sesizează fapte ilegale comise de colegii de muncă vor fi recompensați cu bani în plus la salariu.