Angajații care câștigă 8.000 de lei lunar și primesc bonusuri. Concediul lor este de 40 de zile pe an

de: Mirela Gabriela Todosi
14:00, 29 aug. 2024

Angajații care câștigă până la 8.000 de lei lunar și primesc bonusuri sunt profesorii din învățământul privat. În sistemul privat, pragurile salariale diferă în funcție de gradele didactice și de ciclul de învățământ. Angajații din sistemul de învățământ privat pot ajunge să câștige lunar 8.000 de lei, iar concediul lor este de 40 de zile pe an.

Angajații care câștigă 8.000 de lei lunar și primesc bonusuri

În ultimii ani, a crescut numărul de grădinițe, școli private, instituții de tip before & after school, iar anual sunt puse la dispoziție 7.000 de locuri de muncă în sistemul de învățământ privat. Profesorii sunt atrași de salariile mari din învățământul privat, dar și de condițiile de muncă.

De exemplu, un educator care lucrează într-o grădiniță privată din București câștigă între 4.000 și 5.000 de lei pe lună, în timp ce un asistent educator are un salariu cuprins între 3.500 și 4.000 de lei. Salariul unui învățător debutant este de aproximativ 4.000 de lei pe lună, iar pentru cei care au cel puțin 5 ani de experiență salariul depășește 5.000 de lei. Un profesor din ciclul gimnazial câștigă între 5.000 și 8.000 de lei, în funcție de vechimea pe care o are.

Motivant este și concediul, acesta ajungând până la 40 de zile pe an, dar și bonurile de masă, cursurile de formare profesională sau alte beneficii puse la dispoziție.

Se dau bani pentru profesorii din învățământul de stat

O lege recentă îi vizează pe profesorii care predau la școlile de stat. Cadrele didactice și personalul auxiliar vor primi primele de carieră didactică și primele profesionale pentru anul școlar 2023-2024, în luna octombrie. Guvernul a prelungit perioada de valabilitate pentru valoarea primelor acordate anul trecut până în octombrie 2024 pentru ca toți angajații să poată beneficia de ele. Peste 6.000 de angajați din școli și grădinițe fie nu au primit cardurile de carieră didactică/carieră profesională, fie nu au fost încărcate. Lista cu numele beneficiarilor trebuie trimisă de Ministerul Educației către Ministerul Fondurilor Europene.

Prima de carieră didactică are o valoare nominală de 1.500 lei net care se decontează din fonduri externe nerambursabile. Prima de carieră didactică „are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional.”

,,Prima de carieră didactică se acordă și pentru următorii ani școlari/universitari, respectiv în perioada anilor școlari/universitari 2023/2024 până în anul școlar/universitar 2026/2027 pentru a susține cariera didactică a personalului didactic din sistemul de învățământ preuniversitar și universitar de stat, în conformitate cu obiectivele Programului Educație și Ocupare 2021-2027 și în limita fondurilor disponibile cu această destinație.”, se precizează în lege.

Prima de carieră profesională, „asigurată pentru sprijinul personalului administrativ, are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.” Personalul administrativ include paznici, mecanici, îngrijitori, fochiști, administratori, secretari, contabili. Prima de carieră profesională este în valoare de 500 de lei. Ministerul Educației stabilește prin act administrativ tipologia și necesarul de cursuri de pregătire profesională pentru personalul administrativ pentru fiecare an școlar/universitar pe care le comunică Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și alte categorii de cheltuieli care sunt necesare pentru a susține activitatea didactică.