Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății explică de ce administrarea medicamentelor antivirale nu substituie vaccinarea împotriva COVID-19
Într-o declaraţie făcută la un post de televiziune, Andrei Baciu a explicat faptul că medicamentele pe care România le va primi nu vor putea substitui vaccinarea împotriva COVID-19. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a vorbit şi despre faptul că doar persoanele eligibile vor avea acces la antivirale.
Vă aducem aminte faptul că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a anunţat faptul că în farmaciile din România vor ajunge mai multe tipuri de medicamente antivirale pentru administrare.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu explică de ce antiviralele nu substituie vaccinarea împotriva COVID-19
Într-o intervenţie la un post de televiziune, Andrei Baciu a menţionat faptul că antiviralele nu vor substitui vaccinarea împotriva COVID-19. De altfel, secretarul de stat din Ministerul Sănătății a precizat că de medicamente vor beneficia doar persoanele eligibile. Aceste tipuri de medicamente vor putea fi administrate dar doar pentru o scurtă perioadă de timp:
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, afirmă că administrarea de medicamente antivirale pentru tratarea COVID-19 se poate face fie în spital, fie acasă, însă doar la recomandarea medicului.
„A fost o întreagă dezbatere. Şi există cumva acest obicei de a ne automedica, luăm medicaţie aşa, după cum mai ştim. Însă – şi nu vreau să spun lucrul ăsta nici într-un fel peiorativ – însă dacă ne uităm puţin la cum se întâmplă lucrurile în alte ţări, şi cei care trăiesc în străinătate, care sunt acum în România sau cei care au prieteni, familie în străinătate, este extrem de dificil să poţi să procuri un antibiotic oriunde în Uniunea Europeană, fără o vizită la medic. Deci vorbim de antibiotic, nu vorbim de antiviral. (…) Prescrierea şi utilizarea antiviralelor nu substituie vaccinarea, pe de o parte, şi doi: acestea trebuie luate de către persoanele care sunt eligibile. Pot fi administrate pentru o perioadă scurtă de timp, pentru persoanele care se încadrează în criteriile de eligibilitate”, a afirmat Andrei Baciu duminică seară, la Digi 24.
Baciu a subliniat importanta testării şi vaccinări şi a precizat că medicamentele antivirale vor fi distribuite în spitale dar şi în farmaciile din România doar la recomandarea medicului.
Alexandru Rafila caută soluții pentru introducerea antiviralelor în farmacii
Recent, în decembrie 2021, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit despre introducerea unor medicamente dezvoltate de Pfizer şi alte companii în farmacii. Ministrul a precizat faptul că s-a întâlnit cu reprezentanţii companiilor respective şi au stabili încheierea unor protocoale care să asigure livrarea acestora. De altfel, Rafila a subliniat faptul că
„Este vorba despre medicamentele inovative furnizate de companiile americane MSD și Pfizer care sunt foarte avansate cu procedurile de autorizare la nivelul Agenției Europene. Ne-am întâlnit cu reprezentanții ambelor companii și am stabilit încheierea unor protocoale care să asigure încă din primele momente disponibilitatea acestor medicamente, produsele pentru România, și am stabilit modul în care se vor achiziționa. Sunt medicamente care se dau nu tuturor celor care se infectează, ci pacienților care au anumiți factori de risc la care complicarea infecției este posibilă. În afară de aceste medicamente, mai sunt anticorpii monoclonali, foarte eficienți față de varianta Delta, dar mai puțin eficienți față de varianta Omicron. (…) a precizat Rafila.
În legătură cu cele mai discutate medicamente împotriva COVID-19, Alexandru Rafila a atras atenţia asupra folosirii acestora. Ministrul Sănătăţii a explicat faptul că în cazul Favipiravir sunt studii care demonstrează reducerea duratei bolii, dar în cazul Arbidol nu există studii asupra efectelor pe care le-ar putea provoca: