Anchetele epidemiologice ale DSP, pline de erori zilnic

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:36, 18 nov. 2020

Direcţiile de Sănătate Publica din România prelucrează zi de zi zeci de mii de teste pentru a depista infecţia cu noul coronavirus. Astfel, în fiecare zi se ajunge ca datele prelucrate să fie eronate. Din cauza unui volum mare de muncă şi probabil a oboselii, chiar şi o singură cifra este greşită ancheta epidemiologica este dată peste cap.

Conform reprezentanţilor DSP, o singură cifra din numărul de telefon, Cod Numeric Personal (CNP) sau o literă din nume, prenume poate invalida ancheta epidemiologica.

Zeci de mii de teste făcute zilnic, date personale incomplete care ajung la laboratoare, dar și angajați suprasolicitați. Sunt situații cu care se confruntă mai mereu Direcțiile de Sănătate Publică din România și care conduc la erori tot mai frecvente în ultima perioadă, odată cu explozia numărului de cazuri SARS – COV – 2.

În fiecare unitate spitalicească sau instituție implicată în lupta anti coronavirusului, operează un alt sistem informatic, ceea ce transmite o comunicare mult mai dificilă.

Cadrele medicale sunt puse în fața unui volum mare de muncă, dar trebuie să facă muncă de detectiv pentru a confirma fiecare caz în parte, al unei anchete epidemiologice, iar persoanele nu sunt întotdeauna dispuse să colaboreze. Angajații Direcțiilor de Sănătate Publică transmit faptul că există și bolnavi de coronavirus care le adresează cuvinte vulgare, injurii și refuză vehement să le ofere detalii despre starea de sănătate, cetățenii cu care au intrat în contact sau care refuză să stea în izolare.

Ludovic Orban, despre inaccesibilitatea numerelor de telefon

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a transmis joia trecută, motivul pentru care numerele de telefoan ale Direcţiilor de Sănătate Publică sunt, de cele mai multe ori, inaccesibile multor persoane care apelează pentru date suplimentare sau pentru a fi testaţi la infecţia cu virusul Covid-19.

„A trebuit să apelăm la voluntari pentru a reuși să facem anchete epidemiologice. În prezent, numărul de angajați ai DSP care răpund la apeluri este de ordinul zecilor. Dar când ai 2.000 de apeluri este foarte dificil să răspunzi. Gândiți-vă, iniţial erau câțiva oameni care să răspundă la DSP, acum sunt câteva zeci. Eu am făcut chiar voluntariat, ca să le răspund oamenilor. Volumul de muncă a crescut acum de o mie de ori”, a spus Premierul Orban.

Erori grave la DSP Dâmbovița

Prefectura Judeţului Dâmbovița a adus acuzaţii grave Direcției de Sănătate Publică, în data de 27 octombrie 2020. Aceștia ar fi furnizat date eronate privind rata de incidența a cazurilor de COVID-19 într-o localitate la mia de persoane. Având în vedere că nu a fost înregistrat niciun caz de infectare cu noul coronavirus, s-au impus măsuri restrictive. Prefectura preciza la acel moment că nu exista niciun caz de Covid-19 acolo.

„Erori de genul celor înregistrate în comunicarea de ieri sunt de neînțeles și inacceptabile”, spun reprezentanţii Prefecturii.

„Prefectura Dâmbovița susţine că ieri, 26 octombrie 2020, în baza datelor eronate transmise de către Direcția de Sănătate Publică, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a luat o decizie prin care se constată o rată cumulată a incidenței cazurilor în comună Vârfuri de 2,72 la mia de locuitori, astfel că au fost impuse mai multe măsuri. Printre acestea se afla şi purtarea obligatorie a măștii de protecţie și în spațiile publice deschise”, se arată într-un comunicat transmis marți.

DSP Sibiu a apelat familia unei persoane decedate de Covid-19 să se intereseze cum se simte acesta

Un caz de-a dreptul incredibil s-a produs la Sibiu pe data de 12 noiembrie 2020. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au sunat pe fiul care și-a pierdut tatăl din cauza virusului Covid-19, pentru a-l interpela „cum se simte“.

Apelul Direcției de Sănătate Publică Sibiu a fost înaintat a doua zi după, în condițiile în care instituția a avizat ieșirea din carantină a mamei, pentru a-l conduce pe ultimul drum pe propriul soț.

„I-am făcut test COVID-19 la privat, a ieșit negativ. Dar nu am mers imediat. Când am decis să mergem, totuși, am mers prin UPU, acolo i-a făcut un nou test COVID-19, cel anterior fiind expirat. După 24 de ore testul a fost pozitiv și pus pe tratament pentru COVID”, spune Ilie Brad, fiul lui Ilie Elisei Brad.