Anca Dragu, preşedintele Senatului, despre demisia din funcţie: „Dacă eu n-aș fi aici, parcursul moțiunii ar fi unul și mai greu”
Anca Dragu, preşedintele Senatului a fost interpelata astăzi, 7 septembrie 2021, dacă va demisiona din funcţie şi îi ia drept exemplu pe colegii săi useristi din Guvern. Userista a oferit ca răspuns că demiterea să ar trebuie să se întâmple în plenul Senatului.
„În primul rând, în acest moment, nu s-a refăcut o coaliție la nivelul Parlamentului. Un USL 2 nu este încă foarte clar. Demiterea mea ar trebui să se întâmple în plenul Senatului și atunci ar fi foarte clară această colaborare între PSD și PNL”, a transmis Anca Dragu, preşedinte al Senatului.
Anca Dragu, despre demisia sa din funcţie
Jurnaliștii prezenţi la faţa locului i-au atras atenția preşedintelui Senatului, Anca Dragu, asupra faptului că „nu vorbim despre demiterea dvs, ci despre a vă da demisia”.
Revenind la întrebarea inițială, Anca Dragu a transmis că „nu vreau să par ipocrită, dar dacă aș elibera această funcție, dacă eu n-aș fi aici, parcursul moțiunii ar fi unul și mai greu”.
Întrebată mai apoi dacă își va da demisia în condițiile în care „USR va rămâne în opoziție măcar”, Anca Dragu a răspuns afirmativ: „Cu siguranță asta se va întâmpla”.
„De fapt, ar trebui cel mai bine să vedem alianța PSD-PNL în Senat, la vot”, a conchis președintele Senatului, Anca Dragu.
Anca Dragu, despre soarta moţiunii de cenzură
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a anunţat faptul că a discutat cu Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal, despre soarta moţiunii de cenzură depusă de către USR PLUS şi Partidul Alianţa pentru Unirea Romanilor. Anca Dragu a spus că va înştiinţa, alături de Ludovic Orban, Executivul despre document, iar mai apoi această va urma procedurile parlamentare necesare pentru a se ajunge la vot în Parlament.
„Cu siguranță astăzi vom trimite către Guvern această înștiințare pentru că este o olbligație legală, regulamentară. Noi analizăm toate aspectele procedurale, legale. Eu sunt șocată de gestul celor de la PNL și PSD, care încearcă să blocheze o moțiune de cenzură”, a spus, marţi, Anca Dragu, preşedintele Senatului.
A patra ședință la Parlament pentru prezentarea moțiunii
Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor s-au reunit marți, 7 septembrie 2021, din nou, la ora 11.00, pentru a lua o decizie în privinţa moţiunii de cenzură iniţiate de USR PLUS. Este a patra reuniune de acest fel convocată în ultimele zile, după ce anterioarele nu au avut cvorum pentru luarea unei decizii.
De precizat faptul că Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și Partidului Național Liberal, a declarat că va comunica moțiunea Guvernului „indiferent dacă va fi sau nu cvorum”.
„În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, care are obligaţia de a prezenta moţiunea de cenzură în Birourile permanente reunite şi de a comunica Guvernului, voi mai convoca o reuniune a Birourilor permanente reunite, după care voi comunica Guvernului, indiferent dacă va fi sau nu cvorum. Mă voi consulta cu colegii din Birourile permanente pentru a convoca la o oră potrivită, astfel încât să putem să avem cvorum şi să putem derula procedurile constituţionale şi legale”, a anunțat preşedintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.