Anca Dragu a fost votată în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova

de: BZI.ro
19:20, 22 dec. 2023

Fostul ministru al Finanțelor din România și ex-președintele Senatului de la București, Anca Dragu, a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale din Moldova, anunță deschide.md.

Hotărârea a fost votată de 58 de deputați.

„În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României”

Anca Dragu, senator USR, fost ministru de Finanțe, a fost propusă vineri pentru a fi noul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.

Anunțul a fost făcut vineri de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

„Azi (vineri – n.r.), în plenul Parlamentului, o voi propune pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei pe Anca Dragu.

Anca Dragu are o experiență importantă în sectorul financiar-bancar și în politici publice și aderare la UE. Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice în Guvernul României.

În 2020 a fost aleasă președinte al Senatului României. Am toată încrederea că Anca Dragu va construi o Bancă Națională a Moldovei independentă și integră”, scrie pe Facebook președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

Parlamentul Republicii Moldova l-a demis pe șeful băncii centrale, Octavian Armașu

Parlamentul Republicii Moldova l-a demis pe șeful băncii centrale, Octavian Armașu, pentru că nu a acționat în cazul scandalului de fraudă „furtul secolului” din Moldova, în care un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar al țării în perioada 2014-2015, potrivit Reuters.

Anca Dragu, propusă de Parlament pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), a obținut cetățenia Republicii Moldova. Informația a fost confirmată de Adriana Vlas, purtătoarea de cuvânt a PAS, pentru NewsMaker.

Anca Dragu a depus chiar vineri dimineață jurământul pentru a obține cetățenia Republicii Moldova, potrivit informațiilor G4Media.

Potrivit regulamentului cu privire la BNM, poate candida la funcţia de membru al Consiliului de supraveghere sau al Comitetului executiv persoana care deţine cetăţenia Republicii Moldova, are studii superioare, se bucură de o bună reputaţie. La fel, candidatul nu trebuie să aibă, în ultimii 5 ani, în cazierul privind integritatea profesională, înscrieri cu privire la rezultatul negativ al testului de integritate profesională.