Anatolian Food Festival 2022, la Iași! Cu ce bunătăți au fost încântați ieșenii în timpul festivalului turcesc – GALERIE FOTO
În perioada 15 – 17 iulie, în Parcul Expoziției, a avut loc Anatolian Food Festival 2022. Weekend-ul trecut, ieșenii au fost încântați de preparatele tradiționale turcești, de dansuri tradițional orientale ale dervișilor rotitori. Totodată, fondurile strânse în urma vânzării bucatelor se vor duce în sprijinul familiilor de refugiați din Grecia.
Rolul festivalului este de a promova interculturalitatea și presupune, în general, vânzarea de produse din gastronomia tradițională turcească, de tipul baclavalei, lahmacunului, cataifului, cafelei la nisip, înghețatei turcești și diverse feluri de kebab cu proveniență din diferite zone ale Turciei.
Anatolian Food Festival 2022
După 2 ani de pauză din cauza pandemiei de Covid, festivalul turcesc revine în forță anul acesta. Astfel, de vineri până duminică, 15 – 17 iulie 2022, ieșenii au putut gusta bucate din bucătăria tradițional turcească. Aceștia puteau achiziționa fie preparate gata gătite, fie puteau cumpăra ingredientele necesare pentru a încerca rețete noi în propria bucătărie.
Festivalul nu s-a oprit numai asupra mâncării, acesta oferind și programe de dans ale dervișilor rotitori, dar și intepreți de muzică locali, de tipul Lidiei Ivanov.
„Festivalul se află la a 11-a ediție, chiar dacă nu suntem a11-a oară în Iași, am avut 11 ediții în București. Caravana s-a oprit anul acesta și aici, ca și acum 3 ani, ca și acum 4 ani, ca și acum 5 ani, și ne face o deosebită plăcere să ne aflăm în Iași. De fiecare dată ne întâmpinați cu brațele deschise. Noi încercăm să facem cunoscută cultura, tradiția și bucătăria turcească peste tot unde mergem noi, alături de voluntarii noștri. Persoanele care vând aceste produse sunt voluntari, fac parte din diverse fundații: Fundația Lumina, Fundația Tuna, Asociația pentru Dialog și Valori Universale. Lucrează acolo fie ca și cadre didactice sau alte funcții. Tot ceea ce se strânge din aceste festivaluri, se donează către familiile refugiate din Grecia”, a explicat unul dintre organizatorii festivalului, Ilias Mustafa.
Acesta a mai adăugat și cu publicul ieșean pare mereu dornic și curios de ceea ce poate să ofere cultura turcească și că mereu se simt bine veniți.
„Publicul pare dornic, vineri a fost prima zi, iar azi, sâmbătă, deși este devreme este deja destul de aglomerat. Noi ne bucurăm că sunt foarte mulți oameni curioși. Inclusiv pe social media, de când am anunțat că se va ține festivalul, am primit o grămadă de like-uri, o grămadă de comentarii pozitive”, a mai spus Ilias Mustafa.
Cafeaua turcească a făcut senzație la festival
Printre toate bunătățile bucătăriei turcești, cum ar fi: lahmacun, cataif, înghețată turcească, kebab și baclava, ieșenii au putut încerca și renumita cafea turcească. Aceasta era preparată de Karagoz Ai Riza, venit din București. Deși munca din timpul festivalului îl obosește, acesta consideră că o face pentru o cauză nobilă și se bucură să fie printre ieșeni și să poată ajuta.
„La festivalul turcesc, toți prietenii lucrează ca voluntari, adunăm banii pentru a-i ajuta pe cei săraci. Din cauza asta toată lumea lucrează din suflet. Eu fac cafea turcească pe nisip, iar colegii fac ceai turcesc. Oamenii stau la rând pentru c-au auzit că băutura turcească are alt gust. Sunt foarte obosit când ajung acasă, seara, dar oboseala e foarte dulce pentru că știm motivul pentru care lucrăm”, a spus Karagoz Ai Riza.
Procesul de fierbere al cafelei turcești este un aparte deoarece aceasta se fierbe pe un tip de nisip special și în recipiente de cupru.
”Cafeaua turcească este măcinată, există sistemul de încălzire jos, iar deasupra nisip special. Nisipul se încălzește foarte bine, punem praful de cafea, după care apa. Cafeaua turcească merge bine cu caimacul. Vin multe persoane, gustă, după care trimit și ei pe alții”, a mai spus Karagoz Ai Riza, prezent la Anatolian Food Festival 2022.