Analize recomandate pentru căderea părului. Iată cum afli care este cauza problemei
Analizele pentru căderea părului reprezintă un pas esențial în diagnosticarea și tratarea eficientă a acestei probleme comune. Pierderea excesivă a firelor de păr poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv dezechilibre hormonale, deficiențe nutriționale sau afecțiuni medicale subiacente.
De cele mai multe ori neglijăm căderea părului, ignorând-o, sperând că se va rezolva de la sine sau că nu este un semnal pentru problemele mai grave. În multe cazuri, chiar nu sunt motive de îngrijorare, dar sunt și situații când căderea excesivă a părului aparent fără motiv poate ascunde carențe sau diverse afecțiuni ce necesită tratament.
Analize recomandate pentru căderea părului
În scopul depistării cauzei, pot fi utile anumite analize pentru căderea părului, cum ar fi hemoleucogama completă, nivelul de fier seric sau proteina C reactivă.
Pentru a determina cu precizie cauza, medicul poate solicita, pe lângă biopsia scalpului, mai multe analize de sânge, în funcție de ce alte simptome însoțesc căderea părului. Hemoleucograma furnizează detalii despre leucocite, globule albe, eritrocite, Hb sau Hgb adică hemoglobina, MCV, volumul corpuscular mediu și trombocitele.
Testarea anticorpilor antinucleari AAN, acest test de sânge poate fi recomandat atunci când există suspiciunea unei boli autoimune, așa cum este alopecia areată, dar nu numai.
Analiza poate fi utilă și în screeningul următoarelor boli: lupus eritematos sistematic, sclerodermie, boală mixtă de șesut conjunctiv, polimiozita sau dermatomiozita și sindromul Sjogren.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale căderii părului este lipsa de fier din organism. Pentru a afla dacă duci lipsă de acest mineral important, medicul poate recomanda efectuarea sideemiei și a feritinei.
Teste pentru hormoni sexuali pentru că echilibrul acestora joacă un rol important în ceea ce privește sănătatea părului. Nivelul de testosteron crește când intri la menopauză, pe măsură ce nivelul de estrogen scade simțitor. Acest testosteron în exces se transformă într-un hormon mai puternic, numit dihidrotestosteron, care atacă rădăcinile foliculilor.
Scăderea nivelului de testosteron poate cauza diverse simptome, de la căderea excesivă a părului la pierderea masei musculare, subțierea și slăbirea oaselor, lipsa apetitului sexual, lipsa de concetrare, de energie și schimbările bruște de dispoziție.
Ce poți face pentru a minimiza simptomele
E foarte important să-ți aranjezi părul doar în coafuri lejere. Dacă îți plac împletiturile, cocurile sau codițele, încearcă să eviți ca acestea să fie prea strânse, pentru a evita presiunea excesivă. Încearcă să nu îți tragi, răsucești sau freci părul. După baie, tamponează, părul cu prosopul, nu îl freca sau răsuci.
Instrumentele și produsele de styling sunt de asemenea responsabile pentru pierderea părului. Câteva exemple de produse care pot afecta podoaba ta capilară includ uscătorul, ondulatorul, placa, produsele de colorare, decolorare și de ondulare permanentă.
Dacă decizi să îți coafezi părul folosind astfel de instrumente pe bază de căldură, utilizează-le doar când părul este uscat și alegere setarea cu temperatura cea mai scăzută.
Vitamina C este esențială pentru producția de colagen, țesutul conector al pielii care se găsește și în foliculii de păr. Alimentele care conțin vitamina C includ citricile, broccoli, ardeii grași și căpșunile.
Vitamina E conține antioxidanți puternici care contribuie la menținerea unui scalp sănătos. Alimentele bogate în vitamina E includ semințele de floarea soarelui, spanacul, uleiul de măsline, broccoli și creveții. Analizele pentru căderea părului sunt foarte importante pentru a identifica în mod corect cauza acestui fenomen.