Analize necesare pentru depistarea trombozei venoase. Ce recomandă medicii

de: BZI.ro
11:47, 17 feb. 2022

Vrei să afli ce analize sunt necesare pentru depistarea trombozei venoase? Ei bine, în acest articol, ți-am pregătit toate informațiile de care ai nevoie, pentru a obține un diagnostic corect.

Tromboza venoasă profundă este caracterizată de prezența unui cheag de sânge (tromb) la nivelul sistemului venos profund. Cel mai adesea apare la nivelul membrelor inferioare și, în cazuri rare, la nivelul membrelor superioare, gât sau abdomen.

Există mai mulți factori de risc pentru această afecțiune, și anume: intervențiile chirurgicale, accidentul vascular cerebral, repausul prelungit, cancerul, chimioterapia, cateterele venoase centrale, insuficiența cardiacă avansată, tratamentul cu anticoncepționale orale, hipercoagulabilitatea genetică, istoricul familial de tromboze, traumatismele, călătoriile pe distanță mare cu mașina sau avionul, sarcina, venele varicoase, malformațiile congenitale ale sistemului nervos profund sau obezitatea.

Tromboza venoasă profundă este caracterizată de prezența unui cheag de sânge (tromb) la nivelul sistemului venos profund.

Analize pentru a depista tromboza venoasă

Printre analizele care depistează tromboza venoasă se regăsesc: ecografia Doppler, testul D-Dimeri și tomografia computerizată. Alte analize includ biochimie uzuală, pentru evaluarea contextului clinic în care a apărut tromboza venoasă, coagularea şi eventuale testări pentru evidenţierea unui status hipercoagulant.

Principala metodă de diagnosticare a trombozelor venoase este ecografia Doppler. Aceasta depistează cu cea mai mare acuratețe trombozele proximale de la nivelul coapsei și cu o sensibilitate mai mică trombozele gambei. Nu este o investigație invazivă și nici iradiantă. În plus, este accesibilă oricui.

Extrem de util este și testul D-Dimeri, care se ocupă de evaluarea produșilor de degradare a fibrinei din sânge. Acest test este recomandat, mai ales, pentru excluderea trombozei, atunci când rezultatul este negativ. În ceea ce privește testul pozitiv, acesta trebuie interpretat în contextul clinic.

O altă metodă pentru depistarea trombozei venoase este tomografia computerizată, cu sau fără substanță de contrast. Aceasta oferă detalii despre extensia trombozei, despre embolizarea pulmonară, dar și despre existența unor afecțiuni abdominale, mediastinale sau pelvine sau despre malformațiile venoase congenitale.

Confirmarea diagnosticului de tromboză venoasă profundă se realizează în funcție de investigațiile paraclinice. În momentul în care gradul de suspiciune clinică este foarte mare, se începe un tratament anticoagulant de urgență, confirmarea printr-un test de laborator făcându-se ulterior, scrie csid.ro.

Principala metodă de diagnosticare a trombozelor venoase este ecografia Doppler.

Tratament pentru tromboza venoasă profundă

Tratamentul cuprinde mai multe elemente. Printre acestea, se află: măsurile generale privind stilul de viață, prevenția primară, tratamentul farmacologic al bolii în acut și tratamentul complicațiilor (sindrom posttrombotic).

În cazuri rare, se utilizează un tratament intervențional cu implantarea de filtre pe vena cavă inferioară (în prezent având indicaţii restrânse) sau un tratament chirurgical (rar în tromboze masive ileofemurale).

De cele mai multe ori, tratarea trombozei venoase profunde se face prin administrarea de medicamente anticoagulante. Acestea au rolul de a scădea capacitatea sângelui de a se coagula. În acest fel, este stopată extensia locală a trombozei venoase și este prevenită migrarea trombilor în circulația pulmonară sau generală. În plus, este ajutat procesul natural de tromboliză (dizolvarea cheagurilor) și este redus riscul complicațiilor.

Inițial, tratamentul anticoagulant se administrează injectabil intravenos sau subcutanat, apoi se recurge la anticoagulantele orale. Durata tratamentului este diferită în funcție de contextul clinic al pacientului.

De cele mai multe ori, tratarea trombozei venoase profunde se face prin administrarea de medicamente anticoagulante.