Analize medicale pentru bila leneșă. Cum depistezi dischinezia biliară?

de: BZI.ro
15:39, 22 iun. 2022

Dacă te-ai hotărât să faci un set de analize medicale pentru bila leneșă, află că acestea se realizează doar la recomandarea medicului. Iată care sunt și ce măsuri ar trebui să iei.

Bila leneșă, sau dischinezia biliară, este o afecțiune care se manifestă prin contracții anormale ale mușchilor vezicii biliare. Aceste contracții duc la o eliminare ineficientă a bilei în intestin.

Din punct de vedere anatomic, vezica biliară este localizată sub ficat, în partea dreaptă. Rolul acesteia este de a concentra bila secretată la nivelul ficatului, care, la rândul ei, trebuie să descompună grăsimile ingerate și să asigure absorbția optimă a acestora la nivel intestinal.

Pentru a depista dischinezia biliară, sunt necesare mai multe analize, care să îl ajute pe medic să prescrie un tratament adecvat.

Analize medicale pentru bila leneșă. Ce recomandă medicii?

De obicei, medicul solicită atât teste de sânge, cât și examen ecografic, pentru a pune diagnosticul de dischinezie biliară. Dacă, în urma invgestigațiilor, rezultatul se dovedește a fi negativ, se recomandă efectuarea unor analize și ecografii suplimentare, care să evalueze funcția veziculei biliare.

Investigațiile amănunțite vizează și procedura ce poartă numele de colecistografie. Aceasta constă în injectarea unei substanțe în sânge, care va fi purtată de celulele ficatului prin organism. Prin realizarea unor radiografii realizate periodic, traseul ei va putea fi urmărit o perioadă mai lungă de timp.

Prin urmare, diagnosticul poate fi stabilit prin anamneză, examen fizic. În funcție de caz, pot fi recomandate şi investigaţii cu scop de diagnostic precum HIDA scan, endoscopie digestivă superioară, ecografie abdominală.

Printre factorii care determină apariția bilei leneșe, se numără: obezitatea, vârsta înaintă și sexul (femeile sunt mai predispuse decât bărbații). De cele mai multe ori, tratamentul include colecistectomia laparoscopică (eliminarea completă a veziculei biliare).

Bila leneșă, sau dischinezia biliară, este o afecțiune care se manifestă prin contracții anormale ale mușchilor vezicii biliare. Aceste contracții duc la o eliminare ineficientă a bilei în intestin.

Cauze și simptome ale dischineziei biliare

Bila leneșă se manifestă, de regulă, la persoanele obeze sau la cele care au o alimentație dezechilibrată și dezordonată, însă poate fi și simptomul unei afecțiuni. Cele mai frecvente sunt: calculii biliari (pietre), pancreatita, hepatita A sau B, gastrita, ulcerul, anemia hemolitică și infecția cu virusul Epstein Barr

În ceea ce privește simptomele dischineziei biliare, cel mai întâlnit este durerea abdominală, care poartă denumirea de colică biliară. Aceasta poate iradia în spate sau pe părțile laterale ale trunchiului. Durerea se poate înrăutăți după o masă copioasă sau după consumul unor alimente grase sau picante și poate să dureze între o oră și patru ore.

Alte manifestări specifice bilei leneșe sunt: balonarea, greața, vărsăturile, durerile care apar după masă, intoleranța la grăsimi, îngălbenirea pielii și a mucoaselor, lipsa poftei de mâncare, scăderea nejustificată în greutate, febra sau frisoanele, transpirația excesivă, dificultățile respiratorii, urina de culoare închisă și scaunele deschise la culoare.

Diagnosticul poate fi stabilit prin anamneză, examen fizic.

Tratament pentru bila leneșă

Bila leneșă se vindecă, de cele mai multe ori, de la sine. În cazul în care simptomele nu dispar, cere sfatul unui medic. Acesta îți poate prescrie medicamente antispastice, analgezice si antiinflamatoare.

Pot fi utilizate și enzime hepatice, dacă specialistul depistează un deficit. Poți apela, chiar, și la remediile naturiste, care au efecte miraculoase.

În final, dacă simptomele nu se ameliorează în trei luni, este necesară colecistectomia laparoscopică.