Analize medicale gratuite pentru români! Ce investigații anuale sunt decontate de Casa de Asigurări
Analize medicale gratuite pentru români! Pentru a putea beneficia de analize de laborator, dar și de diferite investigații imagistice gratuite, pacienții trebuie să îndeplinească niște condiții clare. Iată care sunt acestea și ce investigații anuale sunt decontate de Casa de Asigurări.
Analize medicale gratuite pentru români!
Românii își pot face gratuit, anual, o serie de analize medicale în unitățile specializate din țară. Serviciile pot fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Românii care doresc să efectueze analize medicale fără să plătească, ori să beneficieze de un preț redus la diferite investigații, trebuie să fie asigurați în sistemul de sănătate (să contribuie la fondul CNAS), să dețină un bilet de trimitere de la medicul de familie sau un alt medic specialist, care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și să se prezinte la o unitate medicală care se află în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Important de știu este și faptul că au dreptul la servicii de asistență medicală, chiar dacă nu contribuie la fondul asigurărilor sociale de stat și următoarele persoane:
- copiii cu vârsta de până în 18 ani, studenții cu vârsta între 18 și 26 de ani care nu au venituri din muncă, elevii, ucenicii;
- femeile însărcinate şi lauzele care nu au nici un venit sau au venituri situate sub salariul minim brut pe economie;
- persoanele care satisfac serviciul militar în termen;
- persoanele care se află în concediu medical, concediu medical pentru sarcină şi lăuzie ori în concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 7 ani;
- persoanele care beneficiază de indemnizatie de șomaj sau alocaţie de sprijin, pensionarii cu venituri din pensii mai mici de 740 lei, potrivit CNAS.
Ce analize medicale sunt decontate de Casa de Asigurări
Românii pot beneficia de gratuitate la câteva categorii de analize medicale:
Analize de laborator, Microbiologie: examen complet de urină, Urocultură, Coprocultură, Examen Babeș – Papanicolau etc; Analize de laborator, Imunologie: ASLO, Proteina C reactivă, IgA, IgE, IgM, IgG seric, TSH, Testare HIV, FSH etc; Analize de laborator, Hematologice: hemograma, determinarea grup sanguin ABO la gravidă etc; Biochimie serică (exemple: acid uric, creatinina serică, glicemie, colesterol, trigliceride, sodiu, potasiu, calciu, magneziu etc.); Examene din secreții nazale, secreții uretrale, secreții vaginale, din secreții conjunctivale, etc.
Radiologie – Imagistică medicală; Investigaţii convenţionale; Investigaţii cu radiaţii ionizante – (examen radiologic cranian standard, examen radiologic cranian în proiecţie sinusuri anterioare, Radiografie de membre, examen radiologic coloană vertebrală/segment, examen radiologic tract digestiv superior, examen radiologic colon dublu contrast, radiografie panoramică etc); Investigaţii neiradiante – ecografie generală (abdomen + pelvis), ecografie transfontanelară, ecocardiografie, ecocardiografie + Doppler, ecocardiografie transesofagiană, CT craniu nativ, CT regiune toracică nativ, CT craniu nativ şi cu substanţă de contrast.
Pentru a beneficia de analize medicale grauite, românii trebuie să aibă câteva documente:
- bilet de trimitere pentru serviciile recomandate (eliberat de medicul de familie/medicul specialist, după caz);
- carte de identitate (pentru pacientul minor, cu vârsta mai mică de 14 ani, este nevoie de certificatul de naștere);
- card de asigurat sau, după caz, adeverință de asigurat;
- alte documente, după caz, în funcție de recomandarea medicului (ex: buletin recent de analize).
Cert este că românii pot beneficia de analize medicale gratuite dacă îndeplinesc câteva condiții clare.