Analiză surpriză a realităților din învățământul preuniversitar românesc, făcută la Iași
Radiografie a realității școlii românești: aspecte pozitive și negative, realizată de Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași. Totul pleacă de la faptul că, în luna ianuarie 2020, salariații din învățământul preuniversitar românesc au dezbătut public modul în care este organizat și funcționează sistemul educațional al țării noastre.
Au fost identificate elemente pozitive ce trebuie să se regăsească și în viitor
Pe acest plan, au identificat elemente pozitive ce trebuie să se regăsească și în viitor, dar au propus și măsuri care să corecteze, optimizeze desfășurarea activității instructiv-educative.
„Aspecte ce trebuie schimbate: analiza calitativă a propunerilor personalului din învățământul preuniversitar cu privire la elementele ce trebuie schimbate a evidențiat următoarele măsuri: structura anului școlar să fie fixă cu începere pe 15 septembrie și încheiere pe 15 iunie; să existe o strategie pe termen lung pentru sistemul de învățământ astfel încât să nu mai apară pe parcurs schimbări nedocumentate, fără analize de impact odată cu schimbarea Ministrului Educației”, transmit liderii USLIP.
„Este imperios necesară diminuarea numărului de elevi la clasă, în general, și la clasele în care sunt elevi cu CES”
Mai departe, se arată că este imperios necesară diminuarea numărului de elevi la clasă, în general, și la clasele în care sunt elevi cu Cerințe Educative Speciale (CES), în special.
„Se impune depolitizarea învățământului pe toate palierele. Conducerea școlilor să fie stabilită printr-un concurs riguros care să elimine orice urmă de subiectivitate sau să fie aleasă de către colegi.
Sunt necesare schimbări majore la nivelul infrastructurii, să se asigure condiții optime de desfășurare a activității didactice pentru elevi și profesori. Să se asigure materiale și mijloace didactice moderne care să permită un act educativ atractiv și de calitate. Să fie un calendar fix de desfășurare a examenelor naționale, fără schimbări de niciun fel pe parcurs”, arată și liderul USLIP Iași, profesorul Laviniu Lăcustă.
Liceele tehnologice să aibă Bacalaureat diferențiat
Se mai reliefează ca liceele tehnologice să aibă Bacalaureat diferențiat. Acestea au module tehnice care nu se regăsesc în niciun fel, deși sunt foate importante și au un număr mare de ore alocat.
„Cursurile de perfecționare pentru cadrele didactice să fie gratuite. În momentul de față sunt scumpe, suportate de beneficiari și sunt o adevărată afacere pentru furnizori. Programele să fie aerisite și conținuturile să fie în pas cu evoluția societății prezente și viitoare. Să fie posibilă pensionarea la 60 de ani sau chiar mai puțin și să continue doar cine își dorește acest lucru”, mai arata sindicaliștii.
Fără medii sub 5 la admitere în licee
Se arată că e necesar să nu mai fie medii sub 5 la admitere în licee, tranșe de vechime și peste 25 de ani remunerate corespunzător și să dispară obligativitatea serviciului în școală efectuat de profesori și securitatea elevilor și profesorilor să fie asigurată de personal specializat.
„Să se implementeze o debirocratizare reală, semnificativă, nu eliminând 5 elemente care sunt nesemnificative prin comparație cu numărul uriaș rămas. Evaluarea profesorilor să se facă pe criterii obiective la final de an, ținând cont de progresul elevilor la clasă și de condițiile socio-economice, mediul familial pe care aceștia le au”, consideră cei de la USLIP.
Trebuie evitată fuga „după hârtii”
Este menționat că rolul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) și al cercurilor pedagogice trebuie reconsiderat.
„Cabinetele și laboratoarele să fie dotate corespunzător. Să fie angajat personal specializat pentru pază, curățenie etc. Telefoanele mobile să fie depozitate în timpul orelor în locuri special amenajate. Scăderea normei de predare la 16 ore pentru cadrele didactice care au sub 25 de ani vechime, 14 pentru cei cu peste 25 de ani, 12 ore pentru cei din învățământul special. Posibilitatea de a coborî sub limitele de mai sus «flexibilizarea normei didactice acolo unde nu avem condiții» și completarea cu alte activități: non-formale, extracurriculare etc. Introducerea facultativă a orelor de educație sexuală de la clasa a VIII-a”, concluzionează profesorul Lăcustă.