Analiza PSA. Când este prescris testul de sânge?

de: BZI.ro
13:00, 20 mart. 2023

Analiza PSA este un test de sânge care poate fi efectuat de către bărbați atunci când se suspectează prostatita, adenomul de prostată sau cancerul de prostată. De asemenea, poate fi efectuat pentru a monitoriza o afecțiune deja diagnosticată și pentru a evalua eficacitatea tratamentului.

Antigenul specific prostatic este produs de celulele glandei prostatei. În sânge se prezintă în două forme, liber și legat. La determinarea PSA total se iau în considerare ambele forme. Nivelul de PSA crește odată cu vârsta. Astfel, la bărbații tineri, nivelul este scăzut, dar după vârsta de 50 de ani concentrația în sânge crește ca urmare a modificărilor în structura glandei prostatei. Pe lângă modificările legate de vârstă, o creștere a nivelului de PSA poate fi, de asemenea, un semn al dezvoltării unei boli. De asemenea, PSA din sânge poate prezenta o creștere în cazul prostatitei, adenomului de prostată, infecțiilor și cancerului tractului urinar.

Analiza PSA. Ce categorie de persoane trebuie să efectueze testul anual?

Testul este important pentru diagnosticarea precoce a cancerului de prostată, deoarece nivelul PSA total din sânge crește de obicei cu mult înainte de apariția primelor simptome ale bolii. Testul face posibilă detectarea unui proces malign și evaluarea agresivității acestuia încă din stadiul 1 sau 2 al bolii.

Refuzul majorității bărbaților de a efectua controale și diagnostice regulate duce la faptul că 70% dintre pacienți sunt diagnosticați cu cancer de prostată în stadiile 3 sau 4, când eficiența tratamentului scade drastic. Având în vedere faptul că riscul de cancer crește la pacienții mai în vârstă, bărbații cu vârsta de peste 40 de ani sunt sfătuiți să efectueze controale anuale.

Testul pentru antigenul total specific prostatic poate fi prescris de către un urolog, androlog, oncolog sau medic de familie. Bolile prostatei care determină o creștere a PSA în sânge pot fi însoțite de simptome precum nevoia frecventă de a urina, modificări în modul de urinare, incontinență urinară, afectarea potenței și ejaculare prematură.

Semnificația rezultatelor. Valori normale în funcție de vârstă

Nivelul de PSA total din sânge se determină în nanograme pe mililitru (ng/ml), iar concentrația acceptabilă depinde de vârsta pacientului. Sub 50 de ani – mai puțin de 2,2 ng/ml, între 50 și 60 de ani – mai puțin de 4,0 ng/ml iar între 60 și 70 de ani – mai puțin de 7,0 ng/ml. Pe când, după vârsta de 70 de ani – mai puțin de 10,0 ng/ml.

Este important să înțelegem că normalitatea PSA nu garantează absența oricărei boli de prostată. În plus, rezultatul poate fi un fals pozitiv din cauza unui masaj recent al prostatei, a ciclismului, a ejaculării etc. Din acest motiv, rezultatele nu pot fi interpretate în mod independent. Acest lucru trebuie făcut de un medic care ia în considerare simptomele și caracteristicile individuale ale pacientului. Este posibil să fie necesare examinări suplimentare pentru un diagnostic precis.

Înaine de analiza PSA, pacientul nu trebuie să facă sex, să se masturbeze sau să meargă pe bicicletă, iar masajul prostatei este, de asemenea, de nedorit. Testul de sânge pentru antigenul specific prostatic trebuie efectuat dimineața, pe stomacul gol, adică trebuie să postiți cel puțin opt ore înainte de a vi se lua biomaterialul. Este permisă doar consumul de apă limpede necarbogazoasă.