Analiză Politico.eu: ”Gazul ieftin care va fi livrat de TurkStream va pune în pericol proiectele de la Marea Neagră”

de: BZI.ro
12:49, 09 sept. 2024

Site-ul Politico.eu a făcut o analiză despre modul în care Turcia abordează problema livrării de gaze naturale către Europa. Conform datelor traduse de pe site, prin TurkStream se vor livra gaze mai ieftine care pun în pericol proiectele de la Marea Neagră.

Vorbim despre proiectele precum Neptun Deep care va transporta gaze naturală către Austria, țară care ulterior va redistribui în toată Europa. Interesant și scandalos este faptul că România nu va câștiga mare lucru din acest proiect. Ba mai mult, țara noastră este un pierzător clar.

Gazul ieftin care va fi livrat de TurkStream va pune în pericol proiectele de la Marea Neagră

Conform jurnaliștilor de la politico.eu care au făcut analiza, Europa nu ar trebui să se îngrijoreze foarte mult de impactul întreruperii importurilor de gaz prin conducte din Rusia pentru că vânzările Gazprom prin Turcia și Ucraina reprezintă 8% din cererea totală a UE. Totuși, un motiv de îngrijorare este prețul scăzut pe care îl vor avea gazele punând în pericol producția internă din Marea Neagră:

Impactul întreruperii importurilor de gaz prin conducte din Rusia nu ar trebui exagerat nici el. Vânzările Gazprom prin Turcia și Ucraina reprezintă aproximativ 8% din cererea totală de gaze a UE, care ar putea fi înlocuită cu aprovizionare globală de GNL sau prin fluxuri inverse din piețele saturate din Europa de Nord-Vest.

Însă, deși ruta ucraineană poate fi oprită peste noapte, oprirea TurkStream va fi mai dificilă. TurkStream nu doar facilitează continuarea exporturilor de gaz rusesc, ci subminează și diversificarea europeană prin inundarea pieței cu gaz la preț redus. Iar acest gaz rusesc ieftin pune în pericol proiectele de producție internă din Marea Neagră și, în același timp, întârzie importurile alternative de GNL prin terminalele din Grecia, Croația și Polonia, ceea ce riscă să creeze active blocate.

Rusia vinde gaz ” reetichetat” în Europa

Potrivit ministrului energiei, Alparslan Bayraktar, monopolul de stat al gazului BOTAŞ va putea acum exporta în jur de 7-8 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz natural prin Bulgaria către Europa Centrală sub un nou brand numit „Turkish Blend”, amestecând gaz din diverse surse.

Deși Rusia va avea o cotă de 40% în acest amestec, cantitatea reală ar putea fi mai mare, deoarece Gazprom și BOTAŞ au lucrat la detaliile unui hub de gaz rusesc în Turcia încă de la începutul anului 2023.

Această extindere va folosi prelungirea europeană existentă a TurkStream, precum și un acord din 2023 între furnizorul public de gaz Bulgargaz din Bulgaria, operatorul bulgar de sisteme Bulgartransgaz și BOTAŞ, care permite companiei turce să exporte aproximativ 3,6 bcm pe an către UE. Maximizarea rețelei de conducte TurkStream în acest fel va adăuga încă 4 bcm de exporturi mascate de gaz rusesc către Europa.

La fel cum companiile petroliere rusești vând produse petroliere reetichetate în Europa din Turcia, India, Egipt și Emiratele Arabe Unite, Europa nu poate privi în altă parte în timp ce Gazprom încearcă să spele exporturile de gaz rusesc.

Mai mult, acordul BOTAŞ permite Rusiei să ascundă originea gazului său, oferindu-i Gazprom un nou punct de vânzare directă către clienții săi, ocolind Ucraina. Ca atare, aceste noi planuri ar finaliza obiectivul Rusiei de a evita Ucraina pentru vânzările sale de gaz către Europa, evitând eventualele sancțiuni.

Lipsa obligației Turciei de a respecta regulile UE complică și mai mult eforturile de monitorizare a fluxului de gaz prin granițele sale. Și există chiar șansa ca acordul turco-bulgar să încalce legea concurenței din UE, deoarece blochează accesul companiilor terțe de gaz la rețeaua de transport. Astfel, organismul antitrust al UE, DG Competition, a început deja să evalueze acordul pentru posibile încălcări ale regulilor.

sursă: politico.eu