Analiștii susţin că TVA zero la alimente nu înseamnă reducerea prețurilor
Marcel Ciolacu a anunțat că nu este de acord cu TVA zero la alimente. Altfel spus, și analiștii susţine că TVA zero la alimente nu înseamnă reducerea prețurilor la raft. Daniel Anghel, specialist în domeniu menţionează faptul că producătorii nu sunt obligaţi să reducă şi prețurile găsite de consumatori la raft.
Vă aducem aminte faptul că Guvernul României anunța că a demarat o serie de negocieri cu Comisia Europeană pentru implementarea unor astfel de măsuri.
Efectele TVA zero la alimente, reducere de prețuri sau nu
Conform analiştilor, efectele TVA zero la alimente ar însemna o reducere de prețuri, dar tototadă ar însemna păstrarea nivelului actual de prețuri la raft. Analistul arată că TVA zero la alimente nu înseamnă reducerea prețurilor dar poate fi o gură de oxigen pentru consumatori dacă companiile vor acţiona în consedintă. Totuşi. Companiile nu sunt obligate să aplice reducerile de TVA și că un preț mai mic la raft ar fi strict bună voință de care să dea dovadă companiile.
Ca un exemplu, la scăderea precedentă de TVA s-a văzut în proporţie de 70% în prețurile finale. Efectul scăderii este unul care poate fi limitat, în timp putând apărea alți factori (cum ar fi o nouă creștere a energiei electrice sau a gazelor naturale ) care ar putea duce la scumpirea produselor.
O altă problemă a TVZ zero la alimente este reprezentată şi de efectele asupra economiei naționale. O asemenea scădere ar putea să nu aducă benefii pe plan economic în special la încasările la bugetul de stat. Chiar și în scenariul în care o astfel de măsură ar putea avea un impact pozitiv în lupta cu inflația, implementarea acesteia va genera o reducere de venituri la bugetul de stat, în condițiile în care România ocupă locul fruntaș în ce privește decalajul de TVA înregistrat în anul 2019 (ultimele date disponibile). În altă ordine de idei vă aducem aminte și faptul că prețul pâinii a crescut considerabil.
Consiliul European va adopta TVA zero la alimente dar și la alte categorii de produse
Procedura prin care România poate adopta TVA zero la alimente se află în aceste momente în Parlamentul European. Concret, după ce Parlamentul European va emite avizul referitor la această propunere, Consiliul European va adopta TVA zero la alimente dar și la alte categerii de produse. Ulterior, fiecare stat din UE va avea obligația să transpună documentul în legislația națională.
România poate opta pentru aplicarea cotei de 0% pentru alimente dar şi pentru alte categorii de produse.
Marcel Ciolacu nu dorește TVA zero la alimente
Pe de altă parte, la nivel național, Marcel Ciolacu a arătat faptul că nu susține TVA zero la alimente. Liderul social democrat a arătat faptul că sunt alte măsuri care ar putea fi luate pentru a susține consumatorii afectați de sumpirile de pe piață. Vorbim despre plafonarea prețurilor la raft:
”O să se discute, nu cred că o să ajute TVA zero la alimente. Deja avem un TVA redus la alimente, am văzut alte ţări europene că au luat alte măsuri, au plafonal preţurile la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine”, a spus preşedintele PSD, la sediul partidului, scrie News.ro.
Altfel spus, vom vedea dacă TVA zero la alimente însemna reducerea prețurilor.