Angajații de la ApaVital au o sarcină extremă! 15 specialiști au grijă ca ieșenii să nu se îmbolnăvească. Muncă titanică, depusă din două în două ore – FOTO

de: Andreea Pădurescu
02:00, 30 apr. 2021

Apa potabilă de la robinet produsă și distribuită de ApaVital Iași este testată zilnic de specialiștii din Laboratorul de Apă Potabilă al companiei. Apa este testată la ieșirea din stații și în autolaboratorul care colectează probe de apă din județ. Autolaboratorul este dotat cu lăzi frigorifice speciale pentru transportul probelor de apă din localități către laborator

Cum este testată apa de la robinetele ieșenilor la Laboratorul de Apă Potabilă al ApaVital? Angajații calificați ai laboratorului se ocupă de prelevarea probelor de apă din județ. Laboratorul de Apă Potabilă efectuează analize fizico-chimice și microbiologice pentru apa potabilă, ape subterane și ape de suprafață.

„Laboratoarele ApaVital dețin personal calificat pentru prelevarea și analiza probelor de apă. Prelevarea este asigurată de către un prelevator probe de apă ce dispune de un autovehicul adecvat acestei activități, și anume un autolaborator dotat cu lăzi frigorifice pentru transport probe apă. Apa potabilă produsă și furnizată de ApaVital este monitorizată calitativ, pe bază de programe, pe 3 niveluri. Primul nivel este monitorizarea de proces, permanentă, prin intermediul programelor de analize curente ce se efectuează de către laboratoarele de proces din stațiile de producție a apei potabile, nivelul doi, monitorizarea operațională, periodică, efectuată de către laborator. Ultimul nivel este monitorizarea de audit, periodică, efectuată de către laboratorul Direcției de Sănătate Publică Iași, înregistrat la Ministerul Sănătății”, a declarat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital.

Laboratorul este dotat cu echipamente, instalații și aparatură de laborator performante și asigură calitatea rezultatelor încercărilor efectuate.

Cincisprezece persoane se ocupă de fiecare picătură de apă care ajunge la laborator

Șeful Laboratorului de Apă Potabilă este Cătălina Maura Stoian, chimist. Laboratorul unde se testează apa din județul Iași se află pe Strada Mihai Costăchescu, numărul 6. Municipiul Iași a fost împărțit în 14 sectoare, iar județul în 15 sectoare și fiecare cetățean poate afla calitatea apei în zona în care locuiește pe site-ul www.apavital.ro., la secțiunea calitatea apei. Ieșenii pot solicita testarea apei de la robinet, gratuit, la laborator și vor primi aceste date sub forma unui buletin de analiză.

„Durata de analiză a unui parametru de calitate a apei și aparatura utilizată diferă foarte mult de la un parametru la altul: câteva minute pentru temperatură, pH, etc. 3 zile pentru parametrii microbiologici, 30 de zile pentru parametrii de radioactivitate. În România, calitatea apei potabile este stabilită prin Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările și completările ulterioare. În Laboratorul de Apă Potabilă, înregistrat la Ministerul Sănătății, lucrează 15 persoane. Laboratorul are personal calificat, format din coordonator, cinci responsabili de încercări și nouă angajați cu funcții de execuție. Dintre cei nouă angajați cu funcții de execuție, șase au studii superioare de specialitate. Tot personalul Laboratorului participă periodic la instruiri și cursuri de specialitate pentru a răspunde cerințelor de performanță”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.

Pe parcursul anului 2020 s-au prelevat 7.246 de probe, s-au efectuat 43.895 de analize, dintre care 10.683 analize microbiologice

În anul 2020, ApaVital Iași a prelevat 7.246 de probe de apă și a efectuat aproximativ 44.000 de analize. Procesul de potabilizare a apei este unul complex, iar rezultatul trebuie să fie la parametrii legali de calitate.

„Frecvența analizelor din cadrul programelor de monitorizare este în funcție de volumele de apă produsă și distribuită, dar și de calitatea apei. Se efectuează astfel, într-un an de zile, zeci de mii de analize. Pentru exemplificare, pe parcursul anului 2020 s-au prelevat 7.246 de probe, s-au efectuat 43.895 de analize, dintre care 10.683 analize microbiologice. Prin monitorizarea de proces, laboratoarele verifică la 2, 4 sau 8 ore sau mai frecvent, dacă e necesar. Pe fiecare treaptă de tratare, parametrii indicatori de calitate, respectiv acei parametri care se modifică continuu în procesul de potabilizare a apei, cum ar fi: turbiditate, clor rezidual liber, oxidabilitate etc.

În urma analizelor, procesul de potabilizare e condus astfel încât apa potabilă obținută să îndeplinească cerințele legale de calitate. Prin monitorizarea de audit și operațională, ce reprezintă controlul oficial al apei potabile, se verifică conformarea tuturor parametrilor de calitate a apei potabile la cerințele legale. În cadrul acestui control, probele de apă se prelevează atât de la ieșirea din stațiile de potabilizare, cât și de la consumatori”, a mai spus Răzvan Manolache, purtător de cuvânt ApaVital.

Pe data de 1 martie 2021, ApaVital a modificat tariful pentru apa potabilă.