ANAF va fi executat de Nokia! Milioane de lei trebuiesc plătite de statul român

de: cristian.george
12:35, 18 feb. 2022

Judecătorii au decis că statul este bun de plată. Vorbim despre faptul că ANAF trebuie să restituie milioane de lei către Nokia România. Suma de bani care trebuie încasata de multinațională reprezintă valoarea TVA-ului pe care statul român a încasat-o în avans în urma unor estimări.  Judecătorii de la Tribunalul București au decis în favoarea Nokia, în primă instantă. Totuși, decizia nu este una definitivă ea putând fi atacată cu recurs.

Istoria Nokia în România a fost una destul de serioasă. Fabrica din Cluj producea telefoane mobile pentru piața din Europa și nu numai. Compania a atins un apogeu în perioada 2010-2011 când firma avea peste 1800 de angajați. Decăderea companiei care deținea o cotă de peste 50% din piața mondială a telefoanelor a venit în momentul în care telefoanele de tip smartphone au început să devină mai ieftine și mai accesibile. În cele din urmă, compania a ajuns la o cotă de piață de doar 3%.

ANAF este executat de Nokia şi trebuie să plătească milioane de lei

Cu toate că cifra de afaceri a companiei Nokia a fost zero în 2019, instanţele romaneşti de judecată au decis că ANAF trebuie să plătească milioane de lei. Judecătorii au constatat faptul că suma de 12.289.007 lei a fost achitată de către companie la ANAF. Banii ar fi reprezentat valoarea TVA pe baza unor estimări. Concret, Nokia a plătit 22.850.527 lei dintre care aproximativ 12 milioane de lei reprezentând un plus de bani pe care i-a plătit către statul român.

Cum ANAF nu s-a deranjat să restituie sumele de bani plătite în plus, corporația a dat în judecată statul şi a avut câștig de cauză. Decizia luată vineri de judecătorii de la Tribunalul București nu este una definitivă şi poate fi atacată de către oficialii de la ANAF.

În România, Nokia România SRL se ocupă cu activități de comerț cu ridicată de componente şi echipamente electronice și de telecomunicații. Compania a fost înfiinţată în 2014 în țară şi de atunci a avut parte de multe suișuri şi coborâșuri. Totuşi, în 2019 și 2020, firma a avut o cifră de afaceri zero cu sute de mii de lei pierderi dar și cu 1 angajat. Asta în condiţiile în care, în vârful perioadei, corporația avea peste 1800 de persoane care lucrau.

Fabrica Nokia ce funcționa în România s-a închis

Nokia a avut în România deschisă o fabrică ce producea telefoane mobile dar și alte componente. Grupul finlandez Nokia a început în februarie 2008 producţia de telefoane mobile la fabrică din Jucu, investiţia în fabrica ridicându-se la 60 de milioane de euro. În anul 2011, managerii companiei anunţau faptul că fabrica se va închide pentru că multinaționala trebuie să îşi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu promimitate optimă fată de distribuitori.  Aceeași manageri anunțau că fabricile din China oferă o mai bună scară a operațiunilor dar și beneficii de proximitate.

Nokia era în anii 2000 cel mai mare producător de telefoane mobile şi avea o cotă de piață de 50%. În cele din urmă, compania a fost cumpărată de Microsoft iar cota de piață a scăzut până la 3%. În România, telefoanele Nokia s-au bucurat de un real succes la acea vreme.