ANAF lovește din nou! Ce cheltuieli nu vor mai fi deductibile în 2025?

de: Redacția BZI
13:58, 16 ian. 2025

O decizie ANAF lovește în oamenii de afaceri din România. Cofnorm fiscului, mai multe tipuri de cheltuieli nu vor mai fi deductibile în 2025 din impozitul pe profit.

O altă schimbare importantă în legislație este că ANAF va urmări achizițiile realizate cu cardurile bancare. Toate tranzacțiile efectuate prin intermediul cardurilor, inclusiv cumpărăturile de autovehicule și închirierea locuințelor prin agențiile imobiliare, vor fi monitorizate de ANAF, cu scopul de a evalua stilul de viață al cetățenilor și de a stabili o bază de impozitare. Astfel, orice achiziție sau tranzacție va fi supusă unui control.

ANAF lovește din nou! Ce cheltuieli nu vor mai fi deductibile în 2025?

Proiectul de ordin emis de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) aprobă noile versiuni ale formularelor 101 și stabilește, în același timp, care cheltuieli nu vor mai putea fi deduse din impozitul pe profit.

Potrivit referatului de aprobare, modificările vizează formularul 101 „Declarație privind impozitul pe profit” și formularul 101 Grup fiscal „Declarație consolidată privind impozitul pe profit determinat de grupul fiscal”, conform termene.ro.

În cadrul aceluiași proiect, sunt eliminate prevederile referitoare la deducerea cheltuielilor pentru bursele private acordate pentru studii, precum și a celor legate de achiziția aparatelor de marcat electronice fiscale. Astfel, aceste cheltuieli nu vor mai putea fi scăzute din impozitul pe profit, conform noii reglementări.

Cheltuielile deductibile sunt acele costuri care pot fi scăzute din venitul brut ajustat al unui contribuabil sau al unei firme, ceea ce duce la reducerea venitului impozabil.

Alte decizii luate de ANAF pot distruge mediul de afaceri românesc

Proiectul de ordin include și modificările fiscale pentru anul 2024, care vizează impozitul pe profit, precum și reglementările referitoare la impozitul minim plătit de companiile cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro și recuperarea pierderii fiscale, potrivit sursei citate.

Una dintre schimbările semnificative se referă la stabilirea impozitului pe profit pentru firmele cu o cifră de afaceri de peste 50 milioane de euro. Conform noilor reglementări, dacă impozitul pe profit calculat este mai mic decât impozitul minim stabilit pe baza cifrei de afaceri, va trebui plătit impozitul minim.

De asemenea, proiectul introduce o modificare privind recuperarea pierderii fiscale anuale. Aceasta va putea fi recuperată în proporție de până la 70% din profiturile impozabile obținute în următorii 5 ani consecutivi.

Aceste reglementări privind impozitul minim și recuperarea pierderii fiscale vor intra în vigoare începând cu 2024. Până acum, contribuabilii aveau posibilitatea de a recupera întreaga pierdere fiscală pe o perioadă de maxim 7 ani, iar impozitul minim pe cifra de afaceri nu era prevăzut.

În urma inspecțiilor realizate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), au fost descoperite venituri de 41,39 milioane de lei pentru care nu au existat surse clare. Conform informațiilor oferite de Ministerul Finanțelor, aceste venituri au fost supuse unei impozitări de 70%. Această rată de impozitare, mult mai ridicată decât cea de 16% aplicată anterior, a fost introdusă începând cu luna iulie 2024. Așadar, ANAF a început în forță anul 2025 semn că la bugetul de stat există o gaură mare. Poate guvernanții ar trebui să se gândească să impoziteze marile corporații care își export profitul în afara țării și să nu mai pună piedici afaceriștilor români prin taxe și impozite scandaloase cum e taxa de stâlp.