Ana Maria-Pătru, achitată definitiv pentru trafic de influenţă

de: Cristian ZAVASTIN
13:16, 08 oct. 2020

Ana-Maria Pătru, fost preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, a fost achitată definitiv pentru trafic de influenţă. Aceasta fusese trimisă în judecată de către DNA pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor. Curtea de Apel Bucureşti a respins apelurile în acest dosar şi a menţinut decizia de achitare a Tribunalului Bucureşti, din luna ianuarie.

Ana-Maria Pătru a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, fiind acuzată de DNA că a primit şpagă 275.000 euro de la o firmă, pentru a-i asigura câştigarea unor contracte din bani publici.

Ana Maria-Pătru, achitată după ce a fost acuzată că ar fi primit 210.000 euro

Potrivit rechizitoriului DNA, ea ar fi primit, în 2009, suma de 210.000 euro, reprezentând contravaloarea unui imobil situat în Bucureşti.

„În schimb, aceasta a promis că va susţine derularea în bune condiţii a unui contract încheiat de acea societate cu AEP şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat”, susţineau procurorii în decizia de trimitere în judecată.

Apoi, în 2011, Ana-Maria Pătru ar fi pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi contravaloarea unui autovehicul de lux din care ar fi primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii încheiate de firmă cu AEP – preciza DNA.

„În cadrul aceluiaşi an, 2011, a primit suma de 50.000 euro de la administratorul unei alte firme, intervenind în schimb la ministrul Economiei, astfel încât omul de afaceri să fie primit în audienţă, fapt care s-a şi întâmplat la scurt timp de la intervenţie”, mai preciza DNA, la momentul trimiterii în judecată.

Acuzată că și-a luat mașină din banii primiți

Ancheta procurorilor DNA spunea că suma de 210.000 euro ar fi fost justificată prin folosirea unui circuit financiar fictiv, constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlată de Ana-Maria Pătru prin soţul ei.

De asemenea, spun procurorii, „din banii proveniţi din cele două fapte de trafic de influenţă, Ana-Maria Pătru a achiziţionat un autovehicul de lux, iar pentru a ascunde identitatea adevăratului proprietar şi beneficiarul real al bunului cumpărat, în acelaşi an, aceasta l-a înmatriculat pe numele unei alte persoane.”

În cauză, procurorii au dispus atunci instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând fostei şefe AEP până la concurenţa sumei de 275.000 euro sau echivalentul acesteia în lei.

În timpul procesului însă, avocaţii fostei preşedinte de la AEP au reuşit să demonteze toate acuzaţiile procurorilor DNA.

Miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins apelurile în acest dosar şi a menţinut decizia de achitare a Ana-Mariei Pătru, dată de Tribunalul Bucureşti în ianuarie 2020. Astfel, fosta şefă a AEP a fost achitată definitiv în acest caz.

Denunțător pus să declare împotriva Anei maria Pătru

Unul dintre dintre denunțătorii Anei Maria Patru, Ghiorghe Sadoveanu, fost consilier al Irinei Socol și fost director de vânzari al SIVECO, a afirmat inițial că procurorul Lucian Onea i-a îndemnat pe el și pe Irina Socol să depună un denunț împotriva fostei șefe AEP, adăugând și că Socol a fost cea care a scris denunțul.

Totuși, atunci când avocatul Cristian Ene, apărătorul fostei șefe AEP, l-a confruntat pe Sadoveanu cu denunțul depus în faza de urmărire penală, acesta s-a bâlbâit, afirmând că turnătoria fusese scrisă de către Direcția Națională Anticorupție.