Amintiri despre Pogromul de la Iași. Mărturii ale supraviețuitorilor în curtea fostei Chesturi de Poliție din centrul municipiului. Holocaustul din România, prezentat în imagini sumbre- GALERIE FOTO
În această perioadă se împlinesc 79 de ani de la Pogromul de la Iași, cea mai neagră perioadă din istoria modernă a României. Supraviețuitorii masacrului din 1941 s-au întors în curtea fostei Chesturi de Poliție, unde au rememorat Holocaustul din România în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. Sediul fostei Chesturi a fost transformat în Casa Muzeelor, clădire administrată de Muzeul Național al Literaturii Române. Ieri, 29 iunie 2020, au avut loc o serie de evenimente pentru comemorarea Pogromului, la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari și la Casa Muzeelor din strada Vasile Alecsandri.
Pogromul de la Iași în imagini. Fosta Chestură de Poliție păstrează amintirile unui masacru de proporții
Unul dintre supraviețuitorii momentelor din Pogromul de la Iași ale anului 1941 este și Iancu Zuckerman. Ajuns la venerabila vârstă de 98 ani, Iancu Zuckerman se numără printre cei care au supraviețuit ororilor masacrului din vara lui 1941. Născut în anul 1922, acesta a fost printre cei aproximativ 13 mii de evrei care au fost luați cu forța din locuințe și duși în curtea Chesturii de Poliție, unde au fost torturați sau uciși. Iancu Zuckerman și-a amintit ororile acelei veri sumbre.
„Sunt deosebit de emoționat să mă aflu în acest spațiu după 79 ani, un spațiu în care, tot țntr-o zi de luni, 30 iunie 1941, am ajuns în această curte. Era o curte a unei instituții care în mod normal avea sarcina să apere oamenii de rele, Chestura Poliției Iași. Aduși aici, am fost obligați să stăm culcați la pământ. Gardul actual nu exista. Am stat lângă unul dintre copacii de aici care avea atunci vreo 10 ani. Lângă copac am stat de duminică sară până luni, când am fost îmbarcați în trenurile morții. Îmi amintesc că în partea dinspre poarta de la intrare și dinspre gardul opus erau două mitraliere îndreptate către cei care ar fi vrut să escaladeze gardul sau să iasă pe poartă. Toți cei care au încercat să escaladeze gardul au fost împușcați”, a spus Iancu Zuckerman.
Muzeul Pogromului. Imagini de arhivă cu evenimentele din timpul Holocaustului, expuse în Casa Muzeelor
La subsolul și la parterul clădirii care a adăpostit Chestura Poliției au fost amenajate o serie de expoziții temporare cu imagini de arhivă din timpul Holocaustului. De asemenea, au fost amenajate și alte săli reprezentative cu Muzeul Teatrului Evreiesc, înființarea primului teatru profesionist din lume în limba idiș. Muzeul va fi amenajat integral în perioada următoare, clădirea urmând a adăposti și sediul Muzeul Național al Literaturii Române. Clădirea din strada Vasile Alecsandri a fost reabilitată cu fonduri europene prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), valoarea lucrărilor fiind de peste 4 milioane euro.
Manifestări la Cimitirul Evreiesc din municipiul Iași. Mărturii despre ororile din 1941
Câteva zeci de persoane au participat ieri, 29 iunie 2020 și la Cimitirul Evreiesc din municipiu, unde au comemorat Pogromul de la Iași. Evenimentele din urmă cu 79 ani au dus la moartea a mii de persoane de origine evreiască, vânați de armata română și cea germană la ordinul autorităților vremii. Cei prezenți au comemorat 79 ani de la atacul asupra cetățenilor de origine evreiască prin depuneri de coroane și cuvântări despre momentele din 1941. În urma Pogromului de la Iași din 1941 au murit circa 13 mii de evrei. Oamenii au fost scoși din propriile locuințe în stradă, duși apoi la Chestură, torturați și uciși.