Americanii de la Bunge au preluat toate bunurile fabricii Unirea din Iași

de: evelina.chitoroaga
04:00, 07 feb. 2020

Procedurile juridice și financiare făcute de americanii de la Bunge în ultimele luni au lăsat compania Unirea SA fără bunurile din Iași. Astfel, după ce au fost aprobate fuziunile mai multor companii controlate de Bunge România, patrimoniul fostei fabrici de ulei a ajuns în mâinile americanilor. La scurt timp după ce Consiliul Concurenței a aprobat fuziunea Unirea SA în cadrul Bunge România SRL, și firma Prio Combustibil = PEX din București a fost absorbită tot de către americani. Aceste fuziuni au sărăcit total patrimoniul firmei din Iași, iar după ce aproape 5 ha de teren din Calea Chișinăului 127 au ajuns la compania americanilor, alte 1,8 ha de teren din zona Răducăneni au ajuns tot la Bungee România.

Deși a întâmpinat piedici din partea Consiliului Concurenței, Adunarea Generală din cadrul Bunge România SA a finalizat aceste proceduri.

„Au aprobat, de principiu, inițierea și participarea PEX la procedura de fuziune prin absorbție în urma căreia Bunge România SRL, o societate cu răspundere limitată, cu sediul social în municipiul Buzău, în calitate de societate absorbantă, va absorbi Unirea SRL, o societate cu răspundere limitată, cu sediul social în municipiul Iași, Calea Chișinăului numărul 173”, se arată în hotărârea Consiliului de Administrație din cadrul Bungee.

Lista bunurilor era mai mare

Deși americanii de la Bunge au anunțat inițial că vor amenaja depozite pentru cereale pe terenul din zona industrială, toate clădirile și platformele fostei fabrici Unirea au fost demolate, iar în urmă a rămas doar praf. Mai mult decât atât, compania Bunge România SRL Iași și-a mutat sediul principal și întreaga activitate din Iași la Buzău.

Lista bunurilor imobile transferate de la societățile absorbite, printre care Unirea și Prio Combustibil, către societatea absorbantă Bunge România, ca efect al fuziunii, cuprindea inițial și mai multe parcele de teren și construcții vechi aflate în Zona de Agrement Ciric. Întinse pe o suprafață de 426 de metri pătrați și construite în 1992, acestea au fost însă oferite ca titlu de donație către Municipiul Iași, ele neputând fi folosite de Bunge România.

Compania a fost mutată la Buzău pe motiv că acolo există un nod rutier mult mai facil decât la Iași. Bunge România SRL Iași face parte din gigantul american Bunge Limited, cel mai mare procesator de semințe pentru fabricarea uleiurilor vegetale la nivel internațional și a ajuns compania cu cea mai mare cifră de afaceri pe plan local. Aceasta a fost singura firmă din Iași care a depășit pragul de un miliard de lei, și anume o cifră de afaceri de 1.330.257.280 lei. Această cifră de afaceri uriașă se înregistrează contrar lucrurilor petrecute la Iași după privatizarea cunoscutei fabrici de uleiuri Unirea SRL.