Americanii ar putea aproba vaccinul Pfizer/BioNTech. De luni începe vaccinarea
Americanii ar putea aproba vaccinul Pfizer/BioNTech și de luni ar putea începe campania de vaccinare. Săptămâna viitoare ar putea primi undă verde şi vaccinul Moderna.
Joi, 10 decembrie, americanii află dacă se pot vaccina sau nu cu vaccinul Pfizer/BioNTech. Şansele ca serul să primească o autorizaţie provizorie sunt mari, Agenţia pentru Alimente şi Medicamente a publicat deja un raport preliminar în care spune că vaccinul este eficient.
Campania de vaccinare ar putea începe luni
La începutul săptămânii vitoare ar putea începe campania de vaccinare. Au început deja transporturile de vaccin către toate cele 50 de state americane, opt teritoriii, şase aglomerări urbane şi cinci agenţii federale. Acesta vor primi doze de vaccin proporţional cu populaţia pe care trebuie să o vaccineze. 6,4 milioane de doze de vaccin, produse la fabrica Pfizer din Michigan, vor fi disponibile în prima săptămână.
Experţii Centrului pentru Controlul Bolilor au recomandat ca prioritate să aibă cei 21 de milioane de angajaţi din domeniul sănătăţii şi trei milioane de rezidenţi ai caselor de bătrăni. Dar fiecare stat stabileşte pe cine vrea să vaccineze prima oară. În Kentucky, de exemplu, două treimi din prima tranşă de vaccin vor pleca la casele de bătrâni şi o treime vor fi rezervate personalului sanitar. La New York, guvernatorul Andrew Como vrea să vaccineze mai întâi populaţia afro-americană şi pe cea hispanică, puternic lovite de Covid-19.
Vaccinul Moderna ar putea fi acceptat săptămâna viitoare
Săptămâna viitoare, însă, ar putea primi undă verde şi vaccinul Moderna. Aşa că, în a doua săptămână a campaniei, vor putea fi vaccinaţi 10 milioane de oameni. Cele două companii spun că pot livra vaccin pentru 30 de milioane din cei 330 de milioane de americani anul acesta.
Prima persoană din lume care a primit vaccinul împotriva Covid-19
Margaret Keenan, în vârstă de 90 de ani, a devenit prima persoană din lume care a primit vaccinul Pfizer/BioNtech, ca parte a unui program de vaccinare derulat de un stat, anunță SkyNews.
Margaret Keenan, care locuiește în Coventry, dar este originară din Eniniskillen, Irlanda de Nord, a fost vaccinată de către asistenta medicală May Parsons la Spitalul Universitar al orașului la 6.31am.
Ea a spus că a fi prima persoană vaccinată este „un privilegiu” și cel mai bun cadou de naștere timpuriu pe care l-ar putea dori, deoarece ar însemna că ar putea petrece timp cu familia și prietenii de Anul Nou, după ce a fost pe cont propriu cea mai mare parte a anului.
„M-am simțit atât de privilegiată să devin prima persoană vaccinată anti-COVID-19, este cel mai frumos cadou de ziua mea, deoarece pot în sfârșit să stau cu familia și prietenii, de Anul Nou, după ce am fost singură o mare parte din an.
Le mulțumesc tututor celor care m-au îngrijit și sfatul meu este să vă vaccinați – dacă eu m-am vaccinat la 90 de ani… Cu siguranță o puteți face și voi!”, a declarat bătrâna.
Marea Britanie a fost prima țară din lume care a aprobat folosirea vaccinului coronavirus Pfizer / BioNTech pe scară largă, iar campania de vaccinare a început marți.
Israel a primit vaccinuri anti-COVID-19
Israel a primit miercuri, 9 decembrie, primele sale vaccinuri anti-COVID de la Pfizer, a anunţat premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian a declarat că a vrea să fie primul din ţară care se va vaccina, pentru a da exemplu, informează AFP.
Aceste prime vaccinuri au sosit cu mare pompă cu un zbor cargo al companiei DHL pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, întâmpinat de premierul Netanyahu zâmbitor.
„Este o zi de sărbătoare pentru Israel! Intenţionez să fiu primul care se va vaccina în Israel, pentru a da exemplu populaţiei”, a declarat Benjamin Netanyahu.