Amenzile date în starea de urgență, contestate de ieșeni! Oameni care trăiesc adevărate drame au luat cu asalt Judecătoria! „De unde să plătesc?!” GALERIE FOTO / VIDEO
Amenzile date în starea de urgență au fost contestate ieri, la Judecătorie, de zeci de ieșeni. Aceștia au stat liniștiți ieri la coadă, pentru a putea depune plângerile împotriva proceselor-verbale întocmite de polițiști. „Nu am de unde să plătesc 2.000 de lei. Eu sunt de la țară, de unde să scot banii ăștia?!”, a declarat ieri Constantin Radu (65 de ani), unul dintre contestatari
Amenzile date de autorități în starea de urgență au fost contestate ieri de zeci de ieșeni. Din cauza faptului că ieri a fost ultima zi în care sancțiunile ar fi putut fi contestate, zeci de ieșeni s-au așezat la coadă, în fața Judecătoriei.
Cei mai mulți dintre cei care au stat ieri la coadă au primit amenzi în cursul lunii aprilie 2020, în plină stare de urgență. Sancțiunile primite de către ieșenii care au contestat ieri procesele-verbale de contravenție au variat între 2.000 și 10.000 de lei.
Sancțiune primită de Constantin Radu pentru că a vrut să îi ia pastile soției
Amenzile au fost primite, în general, de persoane trecute de vârsta de 65 de ani. Unul dintre cei sancționați de polițiști este și Constantin Radu, din comuna Scânteia.
„Am venit aici ca să contest o amendă primită de la polițiști pe data de 10 aprilie. Am fost amendat cu 2.000 de lei. Nu am de unde să plătesc 2.000 de lei. Eu sunt de la țară, de unde să scot banii ăștia?!”, a declarat ieri Constantin Radu.
Bărbatul în vârstă de 65 de ani a adăugat că, în ziua respectivă, a fost nevoit să vină în Iași, astfel că a urcat în singurul tren care îl putea aduce în oraș.
„Pe acolo trece un singur tren, la ora 8:00. M-am urcat în el și am coborât în Gară, în Iași. Pe peron, mă așteptau, m-au luat la întrebări și mi-au dat amenda. Eu am fost nevoit să vin în Iași, pentru a-mi putea plăti datoria către bancă, am o rată de achitat. În plus, trebuia să vin să îi iau medicamente soției mele, care este bolnavă de inimă și trebuie să își ia rețeta lunar”, a adăugat Constantin Radu.
Bărbatul a relatat că, deși știa că nu ar fi trebuit să circule decât într-un anumit interval orar în perioada respectivă, el a fost nevoit să se deplaseze în afara acelui interval.
Amenzile au ajuns, în cazul unor ieșeni, și la 8.000 de lei
Amenzile au ajuns, în unele situații, și la sume mult mai consistente. Un tânăr din județul Iași a declarat ieri că a fost sancționat cu 8.000 de lei în plină stare de urgență.
„Eu am primit o amendă de 8.000 de lei, tot în luna aprilie, din cauza stării de urgență. Polițistul mi-am spus că îmi dă amenda pentru că nu aveam declarație din aceea, pe proprie răspundere”, a declarat tânărul în vârstă de 21 de ani.
La rândul ei, o femeie a afirmat că soțul ei a fost sancționat de polițiști cu aceeași sumă, de 8.000 de lei, tot din pricina declarației pe propria răspundere.
„Am venit azi aici, cu soțul meu, să contestăm amenda de 80 de milioane de lei vechi. Pe 15 aprilie, el a fost amendat de un polițist. De fapt, Poliția i-a spus că nu îi dă amendă, pentru că avea declarația pe propria răspundere la el. După aia, ne-am trezit cu amenda acasă. Așa că am venit aici să depunem actele și sperăm ca judecătorii să anuleze amenda primită. Noi nu avem venituri, eu nu am serviciu. De unde să plătim banii ăștia?!”, a afirmat femeia.
De asemenea, un alt ieșean a susținut că a fost amendat de polițiști tot în prima jumătate a lunii aprilie.
„Da, am venit pentru că am înțeles că asta e ultima zi în care putem contesta sumele astea… La începutul lunii aprilie, am fost oprit de Poliție pe stradă și mi-au dat o amendă de 2.000 de lei, pentru că nu ieșisem în intervalul orar 11:00 – 13:00. Eu sper să îmi anuleze amenda, că 2.000 de lei e o sumă importantă pentru mine”, a declarat ieri Petru Ciobanu.
O bătrână de 86 de ani, amendată cu 10.000 de lei
O bătrână de 86 de ani, din Iași, a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu ar fi respectat intervalul orar prevăzut în Ordonanța Militară nr. 3 din 2020. Astfel, pe data de 7 aprilie, Maria Trofin a fost amendată de polițiștii locali deoarece a ieșit la cumpărături cu jumătate de oră mai devreme decât prevedea Ordonanța Militară.
Femeia a povestit că a ieșit mai devreme din casă deoarece se deplasează mai greu, din cauza vârstei și a afecțiunilor de care suferă. Inițial, ieșeanca a crezut că a primit o sancțiune de 100 de lei. Ulterior, femeia a primit acasă procesul-verbal, constatând cu stupoare că a fost amendată cu suma de 10.000 de lei. Pentru că are o pensie extrem de mică și deoarece suma este extrem de mare, femeia a decis să conteste în instanță procesul-verbal întocmit pe numele ei. Acum, urmează ca magistrații din cadrul Judecătoriei Iași să decidă ce se va întâmpla în continuare cu amenzile date de autorități în stare de urgență.
Amintim că prevederile Ordonanței Militare prin care a fost restricționată circulația persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani în exteriorul locuinței arătau că „este permisă și în afara intervalului orar 11:00 – 13:00, dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală. Pentru verificarea motivului deplasării în situațiile prevăzute se prezintă o declarație pe propria raspundere completată în prealabil”. Totuși, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale amenzile aplicate în plină stare de urgență.