Amenzi uriașe aplicate în zona șantierelor din Iași. Poliția Locală a intervenit la constructorii care au încălcat legea
Echipele Poliției Locale au realizat o serie de controale în cazul șantierelor din Iași la scurt timp după relaxarea măsurilor în perioada Stării de alertă provocată de COVID-19. Angajații din subordinea Primăriei Iași au verificat dacă constructorii respectă condițiile de protecția mediului în timpul executării lucrărilor. În numeroase cazuri nu se folosesc plase de protecție și roțile mașinilor nu sunt spălate la ieșirea din șaniter, ceea ce provoacă poluarea mediului înconjurător din municipiul Iași
Echipele Poliției Locale au realizat mai multe controale în cazul șantierelor de pe raza municipiului Iași la scurt timp după relaxarea măsurilor în perioada Stării de alertă provocată de COVID-19. Controalele au constat mai ales în verificarea măsurilor luate de constructori pentru protejarea mediului înconjurător. În contextul în care problema cea mai presantă cu care se confruntă municipiul
Iași în privința protecției atmosferei este creșterea îngrijorătoare a emisiilor de particule în suspensie (PM10), monitorizarea calității aerului este una dintre prioritățile principale ale autorității locale. Astfel, au fost luați în vizor mai ales constructorii care nu montează o plasă de protecție în jurul zonei de lucru pentru a preveni răspândirea prafului, precum și cei care nu iau măsuri de spălare a roților de pe utilajele și mașinile care intră pe carosabil. În astfel de situații se aplică pentru început sancțiuni de 2.500 lei și se impune luarea unor măsuri.
„Polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului au sancționat contravențional, conform Hotărârii Consiliului Local Iași 321 din 2017 privind aprobarea Regulamentului privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași, cu amendă în valoare de 2.500 lei, pe numitul T.R., întrucât nu a luat măsurile necesare de protecție a mediului conform unui plan asumat, permițând autovehiculelor să pătrundă pe carosabil cu roțile murdare”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Iași.
Obligațiile constructorilor pentru protecția mediului în Iași
Nevoia și capacitatea unui constructor de a realiza măsuri eficiente de protecție a mediului este deseori în funcție de mărimea proiectului. Astfel, autoritățile locale au întocmit un „Regulament privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași” care se aplică în funcție de categoria și dimensiunea șantierului. Astfel, în planul de organizare a tuturor șantierelor este obligatorie: Ridicarea de bariere eficiente pentru a delimita șantierul/situl; în zonele în care se folosesc utilaje grele și/sau tractări, se impune necesitatea amenajării acestora ca suprafețe întărite pentru eliminarea riscurilor de degradare a terenului. De asemenea, este obligatorie curățarea eficientă a vehiculelor și spălarea specifică a roților la plecarea din șantier/sit, iar toate încărcăturile ce intră în sau ies din șantier să fie acoperite.
„În șantier, toate traseele vor fi amenajate astfel încât să nu conducă la derapaje, să nu se producă noroi, băltire de apă etc. Întărirea suprafeței și curățirea eficientă a rutelor unde se fac tractări și adaptarea limitei de viteză în jurul șantierului”, după cum se menționează în Regulamentul privind respectarea condițiilor de protecția mediului în timpul executării lucrărilor de construcții în Municipiul Iași.
Responsabilul de șantier trebuie, de asemenea, să menționeze dacă deșeurile rezultate din demolare pot conține azbest sau alte materiale periculoase, modul de depozitare temporară a acestora, până la eliminare, iar ulterior se vor prezenta dovezi privind eliminarea controlată prin operator autorizat (contracte, facturi, chitanțe), în conformitate cu legislația în vigoare.